SIBIU Volum record pe contractul euro/dolar la Sibex, în iulie

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iulie 2011

La Sibex, cotaţiile celor mai lichide instrumente au avut o evoluţie în "V", în penultima şedinţă a săptămâ-nii, înregistrându-se creşteri în prima parte a şedinţei, intrarea pe teritoriu negativ în jurul prânzului şi apoi revenirea pe creştere. Investitorii au tranzacţionat cu ochii pe evoluţia pieţelor externe şi în aşteptarea deciziilor oficialilor europeni, reuniţi într-un summit la Bruxelles, pentru identificarea unor soluţii viabile privind situaţia datoriilor Greciei. În acest context, speculatorii, sensibili la orice ştire, au extins culoarele de preţ pentru produsele tranzacţionate, iar strategiile aplicate s-au concretizat în 5300 de contracte încheiate până la ora 17,30, cu o valoare de 58,5 milioane lei, lichiditatea crescând pentru a doua zi la rând.

Într-un cadru dominat, aşadar, de aşteptarea hotărârilor privind Grecia, speculaţiile au fost direcţionate, în mod firesc către evoluţia monedei unice europene faţă de dolar. Astfel s-a remarcat perechea EUR/USD, care la Sibex se tranzacţionează în lei şi este lichidizată de doi market-makeri. Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, numărul contractelor pe acest produs era de 2450, volum record pentru produsul menţionat, pe luna în curs. Pe pieţele internaţionale euro, s-a întărit faţă de concurentul său de peste ocean, avansând la cel mai înalt nivel din ultimele trei săptămâni, în raport cu dolarul american, semnalele că guvernele ţărilor din zona euro iau în calcul garantarea obligaţiunilor Greciei în cazul intrării statului elen în incapacitate de plată fiind unul dintre motivele creşterii. Mai mult, conform unui anunţ făcut joi dimineaţă de reprezentanţii Germaniei şi Franţei, cele două state au ajuns la un acord în privinţa Greciei, după negocieri începute miercuri seara care au durat circa şapte ore. La Sibex, moneda comună câştiga 1,40 % faţă de cea americană, fiind tranzacţionată la 1,43700 dolari pe scadenţa septembrie.

Şi simbolul DEDJIA_RON s-a menţinut în top cu 1900 de contracte încheiate până la ora 17.30. Preţul futures din SUA al celui mai reunit indice din lume indica o evoluţie pe plus, sezonul de raportări continuând cu rezultatele încurajatoare ale Morgan Stanley, care au ridicat nivelul de optimism în ceea ce priveşte mult încercatul sistem financiar. Astfel, NYSE a deschis pe plus, deşi piaţa muncii a furnizat ştiri nefavorabile. Numărul persoanelor care au completat cereri de ajutor de şomaj pentru prima dată săptămâna trecută a crescut cu 10.000, la un total ajustat de 418,000 nivel peste prognoze indicând o creştere la 409.000. Acest fapt sugerează că piaţa muncii încă se luptă pentru recâştigarea unui moment favorabil. La Sibex, indicele DJIA avea la ora 17.30 o variaţie pozitivă de 170 de punc-te pe scadenţa septembrie. Pe scadenţa decembrie cotaţia indicelui afişa un plus de 157 de puncte iar pe martie 2012 de 100 de puncte. Investitorii se aflau în aşteptarea unor detalii privind un al doilea pachet de ajutor pentru Grecia, necesar în vederea evitării intrării în incapacitate de plată a acestei ţări.

Segmentul financiar s-a menţinut în top prin intermediul contractului futures DESIF5, simbol care este lider pe segmentul derivatelor pe acţiuni. La ora 17.30 se observau circa 700 de contracte DESIF5. Termenul scurt (septembrie), a fost preferat de investitori care au estimat o creştere de 2,03% a cotaţiei acţiunii SIF Oltenia. Tot pe plus se afla şi preţul estimat pe scadenţa decembrie, avansul fiind de 1,31%

În sectorul derivatelor pe aur, preţul futures al unciei creştea cu 14 dolari pe scadenţa august pentru contractul SIBGOLD de o uncie dar se deprecia cu 2,4 dolari pe contratul SIBGOLD_RON de 10 uncii. Preţul SIBGOLD urma tendinţa de pe plan extern unde se specula că metalul galben se va "căţăra" la un nou record la New-York, ca reacţie la semnale date de oficialii europeni privind garantarea obligaţiunilor în cazul falimentului Greciei. Acestea au amplificat cererea de aur ca plasament de protecţie.

Au fost înregistrate tranzacţii şi pe derivatul pe preţul petrolului, cotaţia unui baril de tip Light Sweet Crude crescând cu 0,90 dolari pe scadenţa septembrie.

Pe piaţa spot au fost rulate aproape 4000 de acţiuni PPLI, cotaţia pierzând 10,7% şi închizând la 5 lei/titlu.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb