SIEGFRIED MUREŞAN: "Acordul Consiliului European este o victorie pentru România"

A.P.
Fonduri Europene / 21 iulie 2020

Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan

În urma acordului Consiliului European privind Bugetul Multianual al Uniunii Europene şi Pachetul de Redresare Economică, deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, responsabil de negocierile bugetare, a făcut o declaraţie scrisă, prin intermediul website-ului său:

"România a primit o veste foarte bună în această dimineaţă în urma acordului din Consiliul European. Ţara noastră va primi în următorii ani aproximativ 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul a două instrumente: Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027 şi Pachetul de Redresare Economică de 750 de miliarde de euro.

Victoria în negocieri a fost posibilă şi deoarece, pentru prima dată în mulţi ani, preşedintele României, prim-ministrul României şi miniştrii au vorbit la Bruxelles pe aceeaşi voce şi au negociat în aceeaşi direcţie, în interesul României. Astfel, a fost îndeplinit în totalitate principalul obiectiv pe care l-a avut România în negocierile din Consiliul European: apărarea alocărilor ţării noastre pentru agricultură şi Politica de Coeziune.

Acum, urmează negocierile finale în Parlamentul European unde obiectivul nostru este să apărăm alocările României pentru agricultură şi coeziune, dar şi să cerem fonduri suplimentare pentru politicile legate de viitor ale Uniunii Europene, precum digitalizarea, cercetarea şi inovarea, politici care sunt foarte importante şi pentru dezvoltarea ţării noastre.

Iată care sunt următorii paşi: în primul rând, joi, 23 iulie, vom avea o reuniune extraordinară a Parlamentului European unde vom adopta o rezoluţie care va constitui poziţia Parlamentului pentru negocierile finale cu Consiliul înainte de acordul final al Parlamentului pe Bugetul UE 2021 - 2027. Fără acordul Parlamentului, Bugetul UE nu este aprobat.

Am început deja în această dimineaţă munca pe textul concret al rezoluţiei. Eu negociez rezoluţia din partea Grupului PPE din Parlamentul European. În ceea ce priveşte obiectivul în aceste negocieri, lucrurile pentru noi sunt clare: acordul actual din Consiliul European este o mare victorie pentru România, este suma maximă pe care o puteam obţine pentru agricultură şi Politica de Coeziune. De aceea, vom apăra aceste alocări pentru România în negocierile Parlamentului şi vom avea majoritate în Parlamentul European. În plus, vom propune creşteri moderate pentru domeniile legate de viitor, precum digitalizarea, cercetarea, inovarea, Programul de mobilitate universitară Erasmus+, securitatea şi apărarea. Aceste creşteri vor fi în folosul întregii Uniuni Europene, inclusiv al României.

În al doilea rând, în plus faţă de negocierile finale pe Bugetul Multianual al Uniunii Europene, începem munca legislativă în Parlamentul European şi pe Pachetul de Redresare Economică de 750 de miliarde de euro, al doilea instrument extrem de important din care România va beneficia de finanţare europeană în următorii ani.

Acest pachet de redresare este foarte important fiindcă, în urma acordului din Consiliul European, devine principalul instrument de finanţare al Planului de relansare economică anunţat de Guvernul României.

Primul şi cel mai important pilon al Pachetului de Redresare este Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă a Uniunii Europene, instrument asupra căruia eu sunt co-raportor al Parlamentului European. Vestea bună este că, în urma acordului din Consiliul European, creşte bugetul acestei facilităţi. Conform propunerii iniţiale a Comisiei Europene, Facilitatea trebuia să aibă o alocare de 560 de miliarde de euro (310 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile şi 250 de miliarde de euro credite în condiţii avantajoase) din totalul de 750 de miliarde de euro al Pachetului de Redresare. Acum, Facilitatea va avea 672,5 miliarde de euro (312,5 miliarde de euro granturi şi 360 de miliarde de euro credite în condiţii avantajoase) din totalul de 750 de miliarde de euro.

Vom aloca fondurile din acest instrument pentru a sprijini statele membre să îşi finanţeze propriile obiective de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiţii în modernizarea statelor membre ale UE. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor şi a şcolilor. Scopul este să devenim mai productivi şi mai competitivi.

Planul de relansare economică anunţat de Guvernul României este în deplin acord cu prevederile acestei facilităţi europene. De aceea, obiectivul meu ca raportor este să mă asigur că Facilitatea va aduce investiţii acolo unde România şi românii au cea mai mare nevoie: în infrastructura de transport, în şcoli, în spitale, în digitalizarea economiei, în extinderea reţelei energetice, în combaterea schimbărilor climatice. Voi lucra îndeaproape cu Guvernul României, dar şi cu ceilalţi colegi din Parlamentul European, pentru a ne asigura că Planul de Investiţii al României şi Facilitatea de Redresare a UE sunt perfect compatibile, iar banii vor fi investiţi cât mai repede în obiectivele prioritare ale ţării noastre.

Un lucru benefic este că Parlamentul European are rol de co-decizie în adoptarea legislaţiei europene care va sta la baza acestui instrument, iar raportul pe care îl voi coordona va fi unul legislativ. Acest lucru înseamnă că, prin munca noastră în procesul de negociere şi de redactare a legislaţiei şi prin votul nostru final în Parlamentul European, vom decide în ce direcţie vor merge banii, pe ce tipuri de proiecte şi cum vor fi atrase aceste fonduri de către statele membre."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E clar că e un eșec pentru România suma infimă primită in condițiile in care Romania a tocat pe criza 50 miliarde de euro (in mare parte proveniți din împrumuturi externe) numa in primele 6 luni.

    Vorbim de un guvern PNL falimentar. 

    1. De unde ai cifra asta (50 mld euro)??!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb