Siegfried Mureşan, avertisment la adresa lui Viktor Orban: "Uniunea Europeană nu se va lăsa şantajată niciodată, de nimeni"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie

Sursa foto: facebook / Siegfried Mureşan

Sursa foto: facebook / Siegfried Mureşan

English Version

Uniunea Europeană nu se va lăsa şantajată niciodată, de nimeni, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, referindu-se la votul negativ dat de Ungaria în Consiliul European din decembrie cu privire la revizuirea cadrului financiar bugetar european multianual 2021-2027, revizuire ce include şi alocarea a 50 miliarde euro în următorii patru ani pentru susţinerea Ucrainei.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri la Bucureşti, raportorul Parlamentului European pentru bugetul UE, Siegfried Mureşan a afirmat:

"Nu mai există rezerve în bugetul Uniunii Europene. Dacă se întâmplă ceva neprevăzut, avem nevoie de revizuirea MFF 2021-2027 pentru a aloca bani pentru rezerve şi pentru noile priorităţi care vor apărea. În privinţa revizuirii, este prinsă alocarea de 50 miliarde euro pentru Ucraina, pentru următorii patru ani, precum şi sumele necesare pentru bunul control al frontierelor externe, gestiunea fluxului de migranţi şi sprijinirea statelor din Balcanii de Vest şi din sudul Europei. Pentru sprijinul de 50 miliarde euro alocat Ucrainei, în decembrie 2023 au căzut la un acord 26 din cele 27 de state membre al Uniunii Europene; doar Ungaria nu şi-a dat acordul şi de aceea este necesară o nouă şedinţă a Consiliului European la începutul lunii februarie. Dacă la acea şedinţă Ungaria încearcă să blocheze revizuirea, vă spun că nu vom accepta acest lucru şi că Uniunea Europeană va adopta imediat pachetul de sprijin pentru Ucraina prin intermediul unui acord interguvernamental la nivelul celorlaltor 26 de state membre. Uniunea Europeană nu se va lăsa şantajată niciodată, de nimeni. Acesta despre este planul B privnd aprobarea ajutorului pentru Ucraina, dar noi ne dorim realizarea planului A, adică un acord între cele 27 de state membre pentru că în cazul acestuia banii sunt alocaţi de la bugetul UE, cu monitorizare din partea Parlamentului European. Acordul interguvernamental doar între cele 26 de state membre prevede bugetare la nivel european, fără participarea Parlamentului European".

Siegfried Mureşan, care este şi vicepreşedinte al Partidului Popular European, s-a referit şi la situaţia complicată declanşată de anunţul lui Charles Michel privind demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului European, pentru a participa la alegerile pentru Parlamentul European unde doreşte să ocupe funcţia de preşedinte.

Siegfried Mureşan a spus: "Consider nefericită anunţarea demisiei lui Charles Michel din funcţia de preşedinte al Consiliului European, în acest moment în care Uniunea Europeană are nevoie de un preşedinte responsabil, care să îşi exercite mandatul. În cazul actual, vă reamintesc că a existat o situaţie asemănătoare şi în anul 2019, iar liderii europeni au ajuns la un acord până la 1 iulie 2019 privind poziţiile de conducere ale UE. Mă aştept şi acum, dat fiind faptul că alegerile europene sunt în perioada 6-9 iunie, ca la finalul lunii iunie Consiliul European să ajungă la un acord privind poziţiile de top la nivel european. Demisia lui Charles Michel pune un pic de presiune asupra Consiliului, dar mă aştept la intervenirea unui acord. Vă asigur că niciunul dintre celelalte 26 de state membre nu doreşte o preşedinţie interimară a Consiliului European care să fie deţinută de Ungaria, ce va deţine de la 1 iulie şi preşedinţia Consiliului UE".

PPE va revendica şi funcţia de preşedinte al Consiliului European, dacă va deţine majoritatea

Întrebat dacă PPE va revendica această funcţie, vicepreşedintele popularilor europeni a precizat: "În ceea ce priveşte deţinerea acesteui funcţii de PPE, partidul deţine de 20 de ani, fără întrerupere, poziţia de preşedinte al Comisiei Europene; e firesc ca partidul care câştigă alegerile europarlamentare să conducă Comisia Europeană; ca atare, dacă PPE câştigă alegerile, cred că păstrarea funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene va fi un automatism. Evaluarea mea este că în viitorul Parlament European vom avea o majoritate a partidelor pro-europene sub conducerea PPE. (...) Mă aştept ca cele trei mari partide politice pro-europene - PPE, Alianţa Socialiştilor&Democraţilor şi Renew Europe - să formeze majoritatea în viitorul Parlament. (...) Raportul de forţe va fi poate un pic altul în negocierile care vor avea loc în urma rezultatului alegerilor pentru preşedinţia Consiliului European. În momentul de faţă, PPE deţine 12 locuri în Consiliul European din cele 27, dar e prevăzută o rotaţie a premierilor în Bulgaria la începutul lunii martie, când şefia guvernului de la Sofia va fi preluată de vicepremierul Mariya Gabriel, al cărei partid este membru PPE, şi vom ajunge la 13 membri în Consiliu. În 10 martie sunt organizate alegeri parlamentare în Portugalia, unde şeful de cabinet al premierului socialist a fost prins recent cu o mită de 80.000 euro cash într-un birou. Este clar că PPE va avea în iunie cel puţin 13 membri în Consiliul European, poate chiar 14, adică la limita majorităţii, şi în aceste condiţii va fi greu de înţeles pentru PPE să cedeze poziţia de preşedinte al Consiliului reprezentantului unui alt partid. Acestea sunt cifrele, aceasta este analiza obiectivă, restul sunt speculaţii la care nu doresc să particip".

Legat de informaţiile apărute dinspre Bruxelles referitoare la luarea în calcul a preşedintelui Klaus Iohannis pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului European în urma demisiei lui Charles Michel, domnul Siegfried Mureşan a declarat: "Ştim deja că la nivel european preşedintele se bucură de încredere, se bucură de apreciere. Nu o spun doar eu. A spus-o public chiar fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, parcă la Bucureşti, în cadrul unui eveniment în anul 2019, considerându-l potrivit pentru această poziţie. Eu voi ajuta orice demers care e câştigător politic, dar deciziile se vor lua după alegerile europene, în lumina rezultatelor, în funcţie de ponderea partidelor la acel moment".

PPE va stabili la Bucureşti candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Vicepreşedintele PPE a vorbit şi despre negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care în opinia sa ar fi "ideal" să înceapă înainte de alegerile Parlamentului European, deoarece după scrutin legislativul european se va afla într-un scurt proces de reorganizare, ceea ce va face mai dificilă lansarea propriu-zisă a negocierilor. El a arătat că oficialii Comisiei Europene pregătesc cadrul pentru începerea negocierilor, dar este nevoie de o decizie unanimă a Consiliului European prin care acesta să fie aprobat; abia în etapa următoare vor fi deschise negocierile printr-o conferinţă interguvernamentală dintre autorităţile din Republica Moldova şi Comisia Europeană. Totodată, Siegfried Mureşan a precizat că până atunci este important ca ţara noastră să finalizeze implementarea celor trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene.

Domnul Mureşan a spus: "Ideal ar fi ca negocierile să înceapă până la alegerile europarlamentare, pentru că după aceea, în partea a doua a anului, la nivel tehnic, reprezentanţii Comisiei Europene şi autorităţilor din Republica Moldova să negocieze. Ştim că Federaţia Rusă a încercat prin toate mijloacele să împiedice această decizie pozitivă a Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte Republica Moldova, cât şi în ceea ce priveşte Ucraina. Astfel, Federaţia Rusă a eşuat. Avem o confirmare a faptului că Republica Moldova a reuşit să iasă din sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. În ultimii 2 ani de zile ritmul reformelor a fost mai mare ca oricând, reforme care au fost blocate ani de zile cum ar fi în domeniul justiţiei, în combaterea corupţie şi spălării banilor".

Amintim că, la 14 decembrie, Consiliul European a decis lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Liderul PPE s-a referit şi la organizarea la Bucureşti la începutul lunii martie a Congresului Popularilor Europeni. Siegfried Mureşan a precizat că atunci va fi aprobat programul politic, PNL îşi va lansa lista de candidaţi pentru Parlamentul European, iar PPE va stabili, potrivit statului, candidatul său pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. În opinia domnului Mureşan, dacă Ursula von der Leyen îşi va exprima opţiunea de a candida pentru un nou mandat, atunci PPE o va susţine pentru continuarea activităţii în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi în următorii 5 ani.

Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, a anunţat anterior şefa Legislativului European, Roberta Metsola. Parlamentul European este alcătuit din 705 deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ce bine ar fii daca toti politicienii nostri ar lupta asa si pentru bunastarea poporului roman.

    UE nu, dar oamenii din fruntea ei, da. Sigrfide, sigur nu ai si tu niste schelete prin sifonier?Pima litera din ultimul cuvant citeste-o cum vrei....ori s simplu, ori cu diactricita.

    1. Românul Siegfried vizează altceva: Uniunea Europeană are nevoie de un președinte responsabil .....! consideră oare că românul Werner Klaus în fruntea Consiliului European ar un președinte iresponsabil?

    România are nevoie de stabilitate. Ungaria lui Orban deja s-desprins de UE dacă nu votează bugetul. In România vedem cum politicieni cetățeni romani Bârnă, Orban fost de PNL Kelemen de UDMR și Toma e basistul o pun de o alianță.spre a încerca să îl ajute pe Simion de pe la Aur sa cistiga alegerile prezidențiale. Romanii adevărați vor vota romanul absolut numit Ciuca de laPNL

    1. Nu mai bea apa de la pui !

      Ai dormit în troaca

      PNL este istorie, roata a 7-a a PSD-ului. Nimeni nu ii mai voteaza. Ciuca daca ia 1% este mult. PNL sa isi ia si caruta de la PSD si sa se duca unde a nins si nu s-a prins. Ciolacul la fel ca Ciuca, preteni la catarama.

    Un slu go.i la straini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb