SIEGFRIED MUREŞAN:  "După Brexit, UE trebuie să decidă pentru mai multă sau mai puţină integrare"

Laura Boico
Internaţional / 28 iunie 2016

Odată cu referendumul la care britanicii au ales să părăsească UE, problema fundamentală a comunităţii este să decidă în ce direcţie doreşte să se îndrepte, a subliniat astăzi la Bruxelles, în timpul unei întâlniri cu un grup de ziarişti, europarlamentarul român Siegfried Mureşan, membru în grupul Partidului Popular European (PPE), potrivit unor surse din presă.

"Întrebarea esenţială este unde se află Europa acum, în ce direcţie se îndreaptă, către mai multă integrare sau mai puţină integrare. Cred că este esenţial să ascultăm oamenii şi să găsim numitorul comun în sensul ca următorii paşi în dezvoltarea Uniunii Europene să fie paşi în urma cărora majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană, din toate ţările Uniunii, să simtă că au de câştigat", a declarat Siegfried Mureşan.

În opinia sa, "de prea multe ori, mai ales în timpul crizei economice şi financiare, a existat o percepţie într-o anumită parte a Europei că trebuie să asumăm riscurile unei alte părţi a Europei". "De exemplu, contribuabilii germani au considerat că ei trebuie să garanteze pentru pensiile grecilor, iar cetăţenii greci au avut impresia că sunt salvate cu prioritate băncile franceze ori germane. Iar aceste percepţii nu reflectă în mod necesar realitatea, pentru că de fapt fiecare ţară din zona euro aflată în dificultate a fost ajutată de Uniunea Europeană: Grecia, Cipru, Irlanda, Portugalia, sistemul bancar spaniol, toate au fost ajutate. Deci solidaritatea funcţionează în Uniunea Europeană, dar a existat această percepţie că cineva a lăsat de la el pentru ca altcineva să beneficieze, este o percepţie care există la nivelul oamenilor şi trebuie să o luăm în serios. De aceea spun că în viitoarele evoluţii ale Uniunii trebuie să existe ceva astfel încât majoritatea cetăţenilor din Uniune, în toate statele, să simtă că au de câştigat", a specificat eurodeputatul român, subliniind de asemenea că cetăţenii trebuie să fie informaţi despre UE cu mai multă claritate.

El a mai adăugat că la ora actuală o preocupare a politicienilor europeni trebuie să fie ca populiştii să nu câştige teren, astfel încât să nu vedem şi în alte ţări ce am văzut în Marea Britanie, în opinia lui Mureşan acesta fiind şi motivul pentru care responsabilii de la Bruxelles sunt acum fermi în faţa guvernului britanic.

Pe de altă parte, UE are nevoie şi de reducerea birocraţiei, de mai multă transparenţă, trebuie să fie mai democratică în sensul implicării parlamentelor naţionale, dar şi la acest ultim capitol există diferenţe între statele membre, întrucât Constituţia unora oferă legislativului o influenţă puternică asupra executivului, a explicat în continuare eurodeputatul Mureşan.

În ceea ce priveşte situaţia Marii Britanii în perspectivă, Siegfried Mureşan a apreciat că pentru această ţară consecinţele părăsirii blocului comunitar vor fi diferite şi mai severe comparativ cu cele pe care le vor avea de suportat celelalte 27 de state membre ale UE, remarcând evoluţiile de pe pieţele financiare şi devalorizarea lirei, dar a insistat că voinţa exprimată de britanici la referendumul din 23 iunie trebuie pusă în aplicare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb