SIEGFRIED MUREŞAN, EUROPARLAMENTAR: "Guvernul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru cercetare"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 16 ianuarie 2019

"Guvernul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru cercetare"

Deputatul european Siegfried Mureşan consideră că Guvernul trebuie să aloce mai multe resurse financiare pentru cercetare şi dezvoltare.-Conform unui comunicat de presă trimis de Mureşan, Uniunea Europeană şi-a asumat ca ţintă în Strategia Europa 2020 un procent de 3% din PIB pentru investiţii în cercetare şi dezvoltare. În cadrul aceluiaşi obiectiv, România şi-a asumat o creştere naţională până la 2% din PIB până în anul 2020.

Cu toate acestea, autorităţile române nu au mărit alocările bugetare în domeniul cercetării, ba chiar le-au scăzut. Conform datelor Biroului european de statistică, Eurostat, publicate la sfârşitul săptămânii trecute, ţara noastră a investit în 2017 doar 0,5% din PIB în acest domeniu. Mai puţin chiar decât în 2007, anul aderării noastre la UE, când procentul era de 0,51% din PIB. Conform Eurostat, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană, unde media este de 2,07% din PIB, iar pe primele locuri se află Suedia (3,3%), Austria (3,16%) şi Danemarca (3,06%). De asemenea, conform aceluiaşi document, Bulgaria a crescut alocările din PIB de la 0,43% în 2007, la 0,75% în 2017, deci cu jumătate mai mult decât România.

Siegfried Mureşan afirmă: "Guvernul Dăncilă condamnă România la sărăcie pe termen lung dacă nu creşte de urgenţă alocările bugetare pentru cercetare şi dezvoltare. În economia mondială a secolului XXI, dacă nu inovezi nu poţi face faţă competiţiei.(...) Guvernul PSD - ALDE nu respectă nici propriile hotărâri. În 27 februarie 2017, Guvernul României, condus atunci de Sorin Grindeanu, adopta o hotărâre prin care îşi asuma ca, până în 2020, alocările publice pentru cercetare şi dezvoltare să crească la 1% din PIB. Iată că, la finalul aceluiaşi an, România investise doar 0,5% din PIB în cercetare şi dezvoltare, dintre care doar 0,21% erau investiţii publice, conform datelor publicate în noiembrie de Institutul Naţional de Statistică. Adică de 5 ori mai puţin decât îşi asumase Guvernul pentru 2020".

Deputatul european susţine că lipsa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare este şi unul dintre motivele principale pentru care tinerii bine pregătiţi pleacă din ţară şi aleg să-şi continue studiile şi carierele în vestul Europei sau America de Nord. Mai mult, în opinia lui Mureşan, Guvernul pune beţe în roate şi companiilor private care ar investi în cercetarea din România, dar ezită din cauza deselor modificări la codul fiscal care creează incertitudine, dar şi a dezinteresului pe care îl arată autorităţile pentru acest sector economic.

De aceea, Siegfried Mureşan solicită guvernului Dăncilă şi ministrului Eugen Teodorovici să publice de urgenţă proiectul de buget pentru anul 2019 în care să includă o creştere a alocărilor pentru cercetare şi dezvoltare în acord cu ţinta asumată în Strategia Europa 2020.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb