Reporter: Care credeţi că este viitorul blocului european?
Siegfried Mureşan: Direcţia Uniunii Europene (UE) este, fără doar şi poate, înspre o mai mare integrare europeană. Pentru a avea o Uniune pregătită să facă faţă provocărilor cu care ne confruntăm, fie că vorbim de siguranţă, migraţie, creare de locuri de muncă sau despre protecţie socială, trebuie să reformăm Uniunea Europeană, să o îmbunătăţim structural şi instituţional astfel încât să poată răspunde şi mai bine noilor probleme şi aşteptări ale cetăţenilor săi. De aceea, procesul de reformare nu pleacă de la un nucleu dur, bine definit, aşa cum a spus şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său din 13 septembrie privind Starea Uniunii. Toate statele membre vor avea dreptul să participe la toate deciziile de integrare europeană, dar, dacă anumite ţări îşi doresc o mai mare integrare europeană în anumite domenii, acestea nu ar trebui să fie împiedicate să facă acest lucru. Aşadar, continuăm procesul de integrare europeană şi niciun stat nu va fi lăsat în urmă atât timp cât acesta alege să participe la toate etapele de integrare. Doar împreună cele 27 de state membre îşi vor putea asigura securitatea şi dezvoltarea economiilor într-un mod sustenabil.
Reporter: Consideraţi că România este pregătită să intre în spaţiul Schengen?
Siegfried Mureşan: Da, România îndeplineşte toate criteriile tehnice de a adera la spaţiul Schengen. Iar preşedintele Juncker a explicat şi el foarte clar acest lucru: "Dacă dorim să întărim protecţia frontierelor noastre externe, atunci trebuie să deschidem imediat spaţiul Schengen de liberă circulaţie pentru Bulgaria şi România". Este timpul ca şi ceilalţi lideri politici europeni să înţeleagă că locul ţării noastre este în Schengen şi că problemele de securitate nu vin în niciun caz dinspre graniţele noastre, dar că noi, România, putem contribui la soluţionarea lor.
Reporter: Cum apreciaţi declaraţiile liderilor austrieci care s-au declarat împotriva dorinţei preşedintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a vedea cât mai multe ţări din UE alăturându-se zonei euro, evocând precedentul crizei din Grecia?
Siegfried Mureşan: Temerile liderilor austrieci sunt legate de discuţiile cunoscute deja când vine vorba despre aderarea la zona euro: statele care vor să adopte moneda unică sunt pregătite în totalitate pentru aderare? Pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală, obligatorii pentru aderare, trebuie să existe şi o convergenţă reală care să le susţină. Statul care aderă trebuie să fie compatibil cu celelalte economii, altfel nu va avea un succes economic în interiorul zonei euro. De aceea, criteriile nominale nu pot fi susţinute sustenabil fără competitivitate, stabilitate financiară şi echilibru fiscal. Iar, în cazul Greciei, s-a văzut acest lucru: datoria publică foarte mare, lipsa reformelor economice, lipsa competitivităţii au făcut economia vulnerabilă, a pierdut încrederea investitorilor, a instituţiilor financiare şi nu a putut face faţă competiţiei din zona euro. Trebuie să ne asigurăm că ţările care vor să adopte moneda unică sunt cu adevărat pregătite şi îndeplinesc criteriile de convergenţă nominală, dar şi reală. Altfel, este posibil ca situaţia din Grecia să se repete şi în alte state şi nimeni nu îşi doreşte acest lucru.
Reporter: Când credeţi că România ar putea să adopte moneda euro şi care ar fi avantajele şi dezavantajele adoptării euro pentru România?
Siegfried Mureşan:România trebuie să adopte moneda euro doar când este pregătită pe deplin, acest lucru este mult mai important decât fixarea unei date. Pentru a fi pregătiţi cu adevărat, trebuie să respectăm în totalitate criteriile de convergenţă nominală şi să avem o economie solidă la momentul aderării. Asta înseamnă să avem un deficit bugetar la nivel redus şi să implementăm reformele prevăzute în Recomandările specifice de ţară ale Comisiei Europene. În plus, cum spuneam, trebuie să existe şi o convergenţă reală pentru a ne asigura că economia va face faţă în interiorul zonei euro. Adică trebuie să îmbunătăţim investiţiile publice, accesul integrat la serviciile publice, să ne diversificăm economia, în special în zonele rurale, să îmbunătăţim infrastructura de transport şi să ne consolidăm piaţa de capital. Or, în momentul de faţă, reformele economice care să întărească economia lipsesc, iar deficitul bugetar riscă să crească peste limita de 3% din cauza măsurilor nesustenabile economic luate sau anunţate de Guvernul PSD - ALDE. Suntem în situaţia în care riscăm chiar să pierdem din criteriile pe care deja le-am îndeplinit în anii trecuţi, iar acest lucru nu înseamnă altceva decât că ne îndepărtăm de beneficiile apartenenţei la zona euro. Avantajele adoptării monedei unice sunt multiple şi amintesc doar câteva: reducerea riscului de turbulenţe monetare şi financiare, eliminarea riscului de evoluţie a ratei de schimb în raport cu zona euro, reducerea cheltuielilor tranzacţiilor, creşterea transparenţei internaţionale a preţurilor, precum şi creşterea volumului schimburilor externe. Pe scurt, toate aceste avantaje se vor concretiza într-o dezvoltare economică mai rapidă, mai multe investiţii şi mai multe locuri de muncă. La fel de important în procesul de aderare este ca toate proiectele menite să întărească zona euro să fie deschise şi statelor care nu au adoptat moneda unică. România trebuie să participe la toate aceste proiecte deoarece ele întăresc economia, ne sporesc credibilitatea şi ne pregătesc pentru momentul aderării.
Reporter:Care este viitorul României ca membru al Uniunii Europene?
Siegfried Mureşan: Cred că România va avea un rol important în procesul de reformare al Uniunii Europene. Ne-a confirmat acest lucru chiar preşedintele Juncker în discursul privind Starea Uniunii, prin propunerea de a organiza un summit UE la Sibiu în data de 30 martie 2019, la o zi după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Acest summit, care va avea loc chiar în timpul Preşedinţiei române a Consiliului UE, îşi propune să reflecteze şi să ia decizii cu privire la viitorul Uniunii Europene. Este o mare oportunitate pentru România deoarece toţi paşii ulteriori de reformare şi integrare europeană vor fi legaţi de ţara noastră şi de numele oraşului Sibiu. Aşadar, avem şansa unică de a fi printre statele care vor conduce viitorii paşi de integrare europeană. Depinde doar de România, de Guvernul României şi de celelalte autorităţi ale statului, dacă vom reuşi să profităm de această şansă pe care nu a mai avut-o niciodată ţara noastră în istoria ei recentă.
Reporter:Vă mulţumesc!