SIF Banat-Crişana a realizat un profit net de 69,46 milioane de lei, în 2017

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2018

SIF Banat-Crişana a realizat un profit net de 69,46 milioane de lei, în 2017

Bogdan Drăgoi, preşedinte SIF Banat-Crişana: "Ne-am asumat în faţa acţionarilor că vom «curăţa» portofoliul SIF Banat-Crişana şi vom continua acest demers şi în 2018"

Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana (SIF1) a înregistrat, anul trecut, un profit net de 69,467 milioane de lei, în scădere cu 14,61% faţă de rezultatul anului precedent, dar cu 13% peste nivelul previzionat în buget, potrivit raportului în care sunt prezentate rezultatele financiare preliminare ale societăţii.

Conform documentului, activele totale deţinute de SIF Banat-Crişana la 31 decembrie 2017, în valoare de 2,478 miliarde de lei, au crescut cu 17,4% faţă de anul 2016, ca efect al majorării valorii juste a unor titluri financiare din portofoliu.

În cadrul activelor totale, ponderea determinantă o deţin activele financiare, de 99% (2016: 98,9%), cuprinzând în principal activele financiare disponibile pentru vânzare, numerar şi echivalente şi investiţii deţinute până la scadenţă. Raportul SIF 1 spune: "Activele financiare disponibile pentru vânzare se evaluează la valoarea justă prin conturile de capitaluri în baza preţurilor de piaţă existente pe o piaţă activă sau în baza evaluărilor efectuate de evaluatori autorizaţi. Aceste elemente ale poziţiei financiare este posibil să sufere modificări valorice în situaţiile financiare individuale pentru anul 2017 faţă de prezentele valori preliminare. Activele financiare pentru care nu a fost disponibilă o valoare justă sunt evidenţiate la cost, diminuat cu eventuale ajustări pentru depreciere".

Datoriile totale au crescut faţă de anul 2016, în principal ca efect al creşterii impozitului pe profit amânat, aferent rezervelor din evaluarea la valoarea justă a titlurilor.

La 31 decembrie 2017, valoarea capitalurilor proprii este de 2,281,6 miliarde de lei, în creştere cu 16,8% faţă de finalul anului precedent, datorită creşterii rezervei din evaluarea la valoarea justă a activelor financiare disponibile pentru vânzare şi a altor rezerve.

Veniturile din dividende, dobânzi şi alte venituri preliminate la 31 decembrie 2017 sunt în sumă de 84,9 milioane de lei.

Reprezentanţii SIF 1 menţionează: "Indicatorii bugetari pentru anul 2017 s-au axat pe performanţa activelor deţinute şi pe potenţialul acestora de generare de venituri din dividende. Obiectivele propuse au fost atinse, fiind obţinut un profit consistent fără vânzări semnificative de titluri din portofoliu. În timpul anului au apărut, însă, oportunităţi de vânzare care au fost valorificate, în principal fiind ieşiri din participaţii care nu se încadrau în strategia investiţională. Volumul şi valoarea vânzărilor efectuate au fost la nivelul anului precedent. Profitul net din vânzarea activelor este în sumă de 2,2 milioane de lei. Ajustările pentru deprecierea activelor preliminate pentru 2017 reprezintă un venit net de 3,9 milioane lei, faţă de o cheltuială netă de 5,5 milioane lei în anul 2016, ca efect al reluării la venituri al unor ajustări aferente investiţiilor în unităţi de fond, în condiţiile în care nu au existat cheltuieli de ajustare semnificative în cursul anului 2017. Alte cheltuieli operaţionale includ cheltuielile de funcţionare şi sunt la nivelul realizărilor anului precedent".

Într-un interviu recent acordat ziarului BURSA, Bogdan Drăgoi, preşedinte SIF Banat-Crişana, declara: "Ne-am asumat în faţa acţionarilor că vom «curăţa» portofoliul SIF Banat-Crişana şi vom continua acest demers şi în 2018. Vreau să clarific aici: deşi SIF Banat Crişana este acţionar al aproximativ 140 de societăţi comerciale, peste 95% din valoarea activului se regăseşte în primele 30 de deţineri, unde avem pachet de control. Acestea reprezintă punctul nostru de interes strategic, sfera noastră principală de activitate; sunt companiile în care ne implicăm, care funcţionează urmărind criterii clare de performanţă şi transparenţă.

Avem şi societăţi în care suntem minoritari, numeroase, dar cu valoare mică în portofoliu. În multe dintre aceste cazuri luăm în considerare opţiuni de exit, mai ales pentru acelea consumatoare de timp şi energie şi fără valoare adăugată pentru acţionarii noştri.

A treia categorie include companiile din portofoliu, companii moştenite, ce sunt în diverse stadii de insolvenţă sau faliment, unde momentan suntem blocaţi. Însă, într-un an-doi, sperăm să rămânem doar cu prima categorie şi să ne concentrăm pe acele active care sunt cu adevărat valoroase".

Anul trecut, politica de management şi achiziţii a SIF Banat-Crişana s-a concentrat pe sectorul bancar, pe cel energetic şi pe companiile pe care le deţine majoritar.

Bogdan Drăgoi preconizează pentru acest an ajustări de portofoliu, reaşezări şi poziţionări puţin diferite faţă de anul precedent: "Rămânem interesaţi, ca şi până acum, de domeniul energetic şi de cel bancar, însă, în ceea ce îl priveşte pe cel din urmă, urmărind atent evoluţia pieţei, cred că vom realoca resursele SIF Banat-Crişana. Există unele bănci unde suntem acţionari, care au un potenţial mare de creştere şi altele unde noi considerăm că putem să ajustăm deţinerea. Nu pot să afirm că evoluţia lor este nesatisfăcătoare, dar observăm că s-au atins nişte cote maxime şi simţim că este momentul să ne repoziţionăm. Pe acest segment vedem o ajustare, dar nu una drastică. Nu am să nominalizez băncile vizate. În acelaşi timp, suntem la fel de receptivi şi atenţi ca şi până acum, căutăm oportunităţi, concentrându-ne în mod deosebit pe companii unde putem să intrăm, iniţial cu o poziţie minoritară şi apoi să creştem spre o deţinere majoritară".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Marile investitii facute in 2017 au fost: cumpararea unui pachet "minoritar"intr-o societate neperformanta, Hotel Intercontinental, si achizitia de titluri in AOPC-uri inchise si netransparente. Ponderea investitiilor in AOPC (cotate si necotate) a crescut de la 8% la circa 15%, ceea ce indica ca managementul performant s-a transferat la terti.

    Marile investitii facute in 2017 au fost: cumpararea unui pachet "minoritar"intr-o societate neperformanta, Hotel Intercontinental, si achizitia de titluri in AOPC-uri inchise si netransparente. Ponderea investitiilor in AOPC (cotate si necotate) a crescut de la 8% la circa 15%, ceea ce indica ca managementul performant s-a transferat la terti.

    Un SIF cu o conducere de Rahat. Dividende ioc, profituri ioc (adica plasmente proaste si deci bani folositi aiurea). Rezultatele sunt pe masura calitatii echipei de conducere (proaste)!

    1. varza baiatu .a venit si asta sa mulga sif 1 limpreuna cu gasca.

    Curatarea portofoliului SIF1 ar trebui sa inceapa chiar cu aceasta conducere intrucat este "activul" cel mai prost din intregul portofoliu al SIF-ului.

    Cel mai mare discount fata de VUAN dintre sifuri! Dividende ioc! De multi ani. Investitii dubioase, adica praf! Multa minciuna, planuri cincinale fara nimic concret. Cum dracu' rezista golanii astia la conducere?

    1. Pentru ca cuponarul daca vrea sa voteze prin corespondenta el trebuie sa mai plateasca 50 de lei la notar sa autentifice semnatura si taxa de curierat de 15 lei.

      Atunci ei sunt descurajati de aceste costuri foarte mari.

      Acest sif este cel mai netransparent dintre toate sifurile. 

      Pe lângă măgarii ăștia de la sifuri si asf, Dragnea si Tari sunt bebeluși!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb