SIF BANAT-CRIŞANA: "Analiza ASF nu a relevat suspiciuni privind abuzul de piaţă, în cazul tranzacţiilor cu acţiuni SIFI"

A.I.
Piaţa de Capital / 31 august 2020

"Analiza ASF nu a relevat suspiciuni privind abuzul de piaţă, în cazul tranzacţiilor cu acţiuni SIFI"

SIF1 va adopta evaluarea în activ a SIF Imobliare pe baza unui raport de evaluare, conform Regulamentului ASF recent intrat în vigoare

În cursul lunii iulie a fost încasată suma de două milioane de euro, împreună cu dobânzile aferente, reprezentând contravaloarea a 20 de obligaţiuni Blue Air

Analiza derulată la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu a relevat suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor cu acţiuni SIF Imobiliare (SIFI), reclamate de SIF Banat-Crişana (SIF1), se arată în raportul semestrial al SIF1 publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este o poziţie care vine în condiţiile în care, Valoarea Activului Net (VAN) al SIF Banat-Crişana a urcat puternic în lunile mai şi iunie (cu 51% faţă de valoarea din aprilie 2020), avans determinat în principal de creşterea substanţială a valorii pachetului de acţiuni deţinut la SIF Imobiliare PLC, emitent listat la BVB pe piaţa AeRO (simbol SIFI), dar cu o lichiditate extrem de scăzută.

"În funcţie de înregistrarea sau nu de tranzacţii în ultimele 30 de zile de tranzacţionare, conform reglementărilor aplicabile, evaluarea pachetului de acţiuni deţinut la SIF Imobiliare PLC s-a efectuat prin metode diferite în perioada ianuarie - iunie 2020. Astfel: (i) pentru calculul NAV în lunile ianuarie - aprilie 2020, valoarea participaţiei SIFI s-a făcut la valoarea contabilă pe acţiune (45,4 lei/acţiune la aprilie 2020), rezultată din ultima situaţie financiară anuală aprobată, fiind respectate dispoziţiile art. 115 alin. (2) din Regulamentul ASF nr. 9/20141 ); (ii) pentru calculul NAV în lunile mai - iunie 2020, valoarea participaţiei SIFI s-a făcut prin marcare la piaţă la preţul de 286 lei/acţiune (preţ înregistrat în tranzacţia din 19.05.2020 cu o acţiune SIFI), fiind respectate dispoziţiile art.113 lit. a) pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/20142", se arată în raportul SIF1.

Societatea menţionează că, având în vedere variaţiile mari ale valorii activului generate de volatilitatea valorii participaţiei SIF Imobiliare PLC dată de preţuri de piaţă rezultate din tranzacţii cu un volum şi o frecvenţă insuficiente pentru a furniza informaţii relevante despre preţ în mod constant şi la valori nejustificate de activitatea economică a emitentului, conducerea SIF Banat-Crişana a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară solicitând verificarea acestor tranzacţii din perspectiva unor posibile încălcări ale art. 120 din Legea nr. 24/2014 şi ale art. 12 din Regulamentul UE nr. 596/2014 privind abuzul de piaţă.

De asemenea, în raport menţionează că tranzacţiile din piaţă cu acţiuni SIFI nu au fost efectuate de către SIF Banat-Crişana sau de persoane afiliate acesteia.

"Prin adresa din data de 19 august 2020, ASF a comunicat că analiza derulată la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul Autorităţii nu a relevat suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor reclamate de Societate", se arată în raportul SIF1.

De asemenea, se menţionează că eliminarea variaţiilor VAN-ului induse prin marcarea la piaţă a unor participaţii fără piaţă activă, se va putea realiza prin evaluarea respectivelor participaţii la valoare justă în baza unui raport de evaluare întocmit în conformitate cu standardele de evaluare, metodă care va fi adoptată de SIF în urma intrării în vigoare a Regulamentului ASF 20/26.08.2020.

În ceea ce priveşte obligaţiunile Blue Air, SIF Banat-Crişana menţionează că, în cursul lunii iulie, a fost încasată suma de două milioane de euro, împreună cu dobânzile aferente, reprezentând contravaloarea a 20 de obligatiuni emise de compania aviatică, cu o valoare nominală de 100.000 euro.

"La data publicării situatiilor financiare individuale interimare la 30 iunie 2020, soldul rămas al acestor instrumente este de şase milioane de euro plus dobânzile de încasat conform documentului de emisiune", se arată în raport.

Pentru primul trimestru al acestui an, Valoarea Activul Net al SIF Banat-Crişana (SIF1) s-a ridicat la 3,522 miliarde de lei, cu 29,25% peste cea de la finalul anului 2019, şi cu 40,7% mai mare decât cea de la jumătatea anului trecut, creştere apărută îndeosebi pe seama unei tranzacţii cu o acţiune SIFI, la preţul de 286 de lei, cu 30% peste cel anterior.

La data de 30 iunie, SIF Banat-Crişana a raportat o pierdere de 46,09 milioane lei, faţă de un profit net de 107,45 milioane lei, la jumătatea anului trecut.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Da, dar Make are suspiciunile lui.

    Iar Bursa i le așterne pe hârtie.  

    1. ano-asefistule, bursa se respecta, scoate-ti nas-efeul din fistula ei

    Modificarea regulamentului se datoareaza intervențiilor lui Make.modificind Regulament ,Asf recunoaste ca ani de zile Sif1a manipulat iata sub Supravegherea si cu acordul Asf.Este limped acestui Sif I se permits orice,chiar si finantarea actiunilor terrorise .Aveti rabdare sfirsit este Aproape .Cit este activul real??!Cind s-au incasat 3mil.euro si nu 2mil??! De ce nu ai raportat??!

    1. esti dus omule .....

      Surpriză: Fără să anunţe la Bursă, SIF Banat-Crişana a cumpărat în decembrie 2019 obligaţiuni de 43 mil. lei la Blue Air cu scadenţa pe 15 iunie 2020.

      La pagina 80 a raportului aferent anului 2019 al SIF1 Banat-Crişana, la capitolul investiţii în obligaţiuni, se menţionează suma de 43 de milioane de lei într-un plasament la Blue Air Aviation, cea mai mare companie privată românească de transport aerian. 

      Astfel, SIF1 Banat-Crişana a achizi­ţionat 90 de titluri în valoare totală de 43 de milioane de lei (9 mil. euro), se arată în raport. Data achiziţiei a fost 16 decembrie 2019 iar data scadenţei este 15 iunie 2020, deci prin urmare o maturitate de o jumătate de an. În ra­port nu se menţionează rata cuponului (dobânda) pe care o va achita Blue Air. 

      Ce ne anunti de fapt? Ca abia acum ai citit raportul la 31.12.2019? Si nici macar acum cu atentie? Rata dobanzii este specificata in acelasi tabel, respectiv 13%. Sunteti prea prosti ca sa fie adevarat.

      pai daca au incasat 2 din 9 inseamna ca au ramas 7 si nu 6

      prostia intruchipata. 

    Modificarea unei legi pt a da legimitate face din bursa romaneasca un rahat!

    1. bursa ai zis? :)))))

    V-am mai spus eu. El dragoi lakis face toate cartile. Traiasca asfu si offshorurile :))

    1. Mai inventează Make o infracțiune ...curând

      Mah spagaroiule, la --- kiss my Dragoi --- cind vii ?

      Dupa matale, nenea, ca tu esti campionul la kiss my assefeu_spagaroi_slugoi. Stirb. Nu rimeaza, dar trebuia sa precizez si asta.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb