Societatea de Investiţii Financiare Oltenia a afişat un profit net în valoare de 74,3 milioane de lei pentru anul trecut, în scădere cu 26% comparativ cu rezultatul net obţinut în 2016, de 101,27 milioane de lei, potrivit datelor financiare preliminare transmise Bursei de Valori Bucureşti.
Veniturile din dividende raportate de companie s-au cifrat, anul trecut, la 68,32 milioane de lei, cele din dobânzi au fost de 68.419 lei. Societatea a raportat o pierdere din diferenţe de curs valutar de 387.485 lei şi un câştig net din vânzarea activelor financiare de 12,21 milioane de lei.
SIF Oltenia avea la finalul anului trecut active de 1,81 miliarde de lei, în creştere cu 11,27% faţă de valoarea înregistrată la 31 decembrie 2016, de 1,63 miliarde de lei.
Societatea avea, pe 31 decembrie 2017, datorii totale de peste 209 milioane lei, faţă de 203 milioane de lei în 2016.
SIF Oltenia a informat, ieri, investitorii că s-a finalizat procesul de autorizare de către ASF a societăţii în calitate de Administrator de Fonduri de Investiţii Alternative (AFIA), precum şi evaluarea şi autorizarea persoanelor cu funcţii cheie (management, administrarea riscului, ofiţer de conformitate). Totodată a fost avizat Actul constitutiv al societăţii.
Într-un interviu recent acordat ziarului BURSA, Tudor Ciurezu, Director General SIF Oltenia, ne-a declarat: "SIF Oltenia SA a avut în opinia noastră o evoluţie bună în cursul anului 2017. Astfel, activul net, principalul indicator care denotă performanţele societăţii, a crescut cu 18% faţă de decembrie 2016. Concomitent, am asistat şi la o reducere a discount-ului dintre preţul de piaţă şi valoarea activului net unitar. Acesta este de 28% la 31.12.2017, comparativ cu 37% la 31.12.2016, ceea ce ne face să credem că investitorii apreciază activitatea SIF Oltenia SA şi sunt încrezători în perspectivele de dezvoltare a societăţii.
În ceea ce priveşte profitabilitatea activităţii, remarcăm că, deşi SIF-urile au obţinut anul trecut câştiguri mai mici cu 6% decât în 2016, al doilea profit l-a avut SIF Oltenia, de 73,20 milioane lei.
Comparativ cu Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) aprobat în AGOA din aprilie 2017 de 71,11 milioane lei, SIF Oltenia şi-a îndeplinit obiectivul propus şi din punct de vedere al realizării profitului net, înregistrând şi o depăşire a acestuia de 2,94%, fructificând orice oportunitate în interesul acţionarilor săi.
Portofoliul administrat nu a suferit modificări semnificative deoarece, conform strategiei aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor, SIF Oltenia SA menţine şi va continua să menţină un nucleu investiţional de 10 societăţi, care, la 31.12.2017, reprezenta 78,47% din totalul portofoliului administrat, vizat pentru a asigura atât fluxuri de dividende constante, cât şi lichiditatea portofoliului.
Viziunea strategică a managementului societăţii este de a menţine şi întări acest nucleu, ca bază de asigurare a cash-flow-lui necesar asigurării politicii de dividende a societăţii, acoperirea costurilor de funcţionare şi, în egală măsură, a lichidităţii necesare desfăşurării activităţii de investire, fructificând oportunităţile de moment oferite de piaţa de capital".
Tudor Ciurezu ne-a spus că planurile SIF Oltenia pentru anul 2018 sunt continuarea restructurării cantitative şi calitative a portofoliului, stimularea încrederii acţionarilor în valoarea titlurilor pe care le deţin, creşterea lichidităţii participaţiilor SIF, continuarea aplicării şi dezvoltării în practică la nivelul societăţii a principiilor guvernanţei corporative.