SIF Oltenia: "Romvag Caracal este, în continuare, o afacere bună"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2010

SIF Oltenia: "Romvag Caracal este, în continuare, o afacere bună"

Cotaţia ROMJ s-a prăbuşit, ieri, cu peste 30%

Teodor Buzatu, directorul economic al SIF "Oltenia", susţine că SIF5 nu va renunţa la participaţia de la "Romvag" Caracal (simbol ROMJ), deşi insolvenţa bate la uşile producătorului de vagoane de marfă. SIF Oltenia controlează circa 28% din acţiunile ROMJ, fiind unul dintre acţionarii istorici ai companiei. Ieri, participaţia SIF5 la "Romvag" ajunsese să valoreze circa 5,35 milioane de lei, după ce acţiunile ROMJ s-au depreciat cu 38% într-o singură şedinţă, ajungând la 3,7 lei/titlu. SIF5 a cumpărat, în urmă cu doi ani, acţiuni ROMJ şi la preţul de 29 de lei/acţiune.

Administratorii "Romvag" Caracal au anunţat, săptămâna trecută, că au cerut Tribunalului Olt deschiderea procedurii de insolvenţă pentru societate, primul termenul de judecată fiind programat ieri. Compania este asaltată şi de procese ale creditorilor care ajunseseră să se adreseze instanţei ca să îşi primească banii. "Romvag" are şi datorii de circa opt milioane de lei către stat, fiind demarate procedurile de executare silită.

"Probabil că administratorii au preferat să ceară ei înşişi insolvenţa decât să ajungă în situaţia în care o vor cere alţii. Astfel, în circa un an de zile, societatea se va reorganiza şi va reuşi să iasă cu bine din această situaţie", a spus pentru ziarul "BURSA", Teodor Buzatu, adăugând: "Este normal să aşteptăm să îşi revină. Romvag a fost şi este în continuare o afacere bună, doar că, în perioada aceasta, a avut o problemă cu încasările, aşa cum au toţi operatorii economici. Insolvenţa a fost cerută din cauza blocajului economic prin care trec majoritatea companiilor acum, administratorii societăţii ajungând la concluzia că Romvag nu mai poate să îşi desfăşoare activitatea în condiţiile actuale".

Decizia administratorilor "Romvag" de a cere insolvenţa societăţii a luat prin suprindere unii investitori în condiţiile în care societatea a raportat afaceri şi profit în creştere înainte de 2008, de când criza economică a început să muşte adânc din câştigurile companiilor. Cotaţia ROMJ a coborât, în timpul şedinţei de ieri, şi cu 60%, ca să închidă apoi cu o pierdere de 38,3%, la 3,7 lei/acţiune.

"Romvag" a raportat, anul trecut, o pierdere netă de 14,44 milioane de lei, după ce în 2008 a avut un profit de 9,08 milioane de lei. În 2007, compania a înregistrat un profit de circa 15 milioane de lei.

"Romvag" Caracal a fost lansată la privatizare la începutul lui 2001, însă, abia un an şi jumătate mai târziu, compania germană "Karsdorfer" a cumpărat pachetul majoritar pentru 2,55 milioane euro şi 816.000 dolari (suma incluzând şi banii destinaţi investiţiilor). Ulterior, "International Railway Systems" a luat pachetul majoritar de la compania germană, primind, în 2004, şi o amendă de 250 de milioane de lei de la Consiliul Concurenţei pentru că nu a notificat tranzacţia, în condiţiile în care deţinea şi producătorul de vagoane de marfă "Meva Drobeta Turnu Severin". IRD deţine, în prezent, circa 70% din acţiunile ROMJ.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domn Ciurezu si Cu Dr. Dinel au rezolvat cazul...La iesirea din insolventza se va numi : ROMVAGUL RELIGIILOR si va transporta enoriasii pe trasee de turism ecumenic...La masa de prinz turistii vor primi praz de la Cristinel Gastronom....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb