SIF Oltenia vrea să devină Infinity Capital Investments

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2023

SIF Oltenia vrea să devină Infinity Capital Investments

Consiliul societăţii propune ca tot profitul anului trecut să meargă către rezerve

Conducerea SIF-ului doreşte să se premieze Discount de tranzacţionare de 62% între preţul din piaţă şi Valoare Unitară a Activului Net

Acţionarii Oltenia (SIF5) sunt convocaţi, în data de 27 aprilie, pentru aprobarea schimbării denumirii societăţii în Infinity Capital Investments, conform unui raport al fondului de investiţii alternative publicat, vineri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Demersul societăţii din Craiova vine după ce, în ultima perioadă, alte trei SIF-uri şi-au schimbat denumirea. Fosta SIF Moldova a devenit Evergent Investments (EVER), SIF Transilvania poartă acum numele de Transilvania Investments (TRANSI), iar SIF Banat-Crişana (SIF1) aşteaptă aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ca să devină Lion Capital.

Tot în data de 27 aprilie, acţionarilor li se va supune la vot repartizarea profitului anului trecut, propunerea Consiliului societăţii fiind ca întreaga sumă de 164,8 milioane de lei să meargă către Alte Rezerve, pentru susţinerea viitoarelor investiţii. Informaţiile disponibile pe site-ul BVB arată că SIF Oltenia a alocat dividende în fiecare an din 2001 încoace (prima înregistrare), aşa că lipsa dividendelor la societatea din Craiova este o premieră. Modelul este asemănător cu cel al SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, societăţi care au obiceiul să nu dea bani acţionarilor ci să-i plaseze, între altele, în diferite fonduri de investiţii, care cumpără chiar acţiuni SIF1 şi SIF4.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi a adunării acţionarilor SIF Oltenia este aprobarea răscumpărării de către societate a două milioane de acţiuni proprii, pentru distribuirea cu titlu gratuit către administratorii, directorii şi angajaţii SIF-ului, în scopul fidelizării şi al recompensării pentru activitatea desfăşurată în cadrul societăţii. Titlurile urmează să fie alocate în funcţie de criteriile de performanţă ce urmează să fie stabilite de Consiliul de Administraţie. Acţiunile vor fi răscumpărate la preţul pieţei, dar care nu poate fi mai mic de 0,1 lei şi mai mare de 4,45 de lei.

În toamna anului 2020, conducerea SIF Oltenia a fost înlăturată în urma votului unui grup format din SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi un grup de fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii chiar de cele două SIF-uri. Astfel, SIF1, SIF4 şi fondurile pe care le finanţau ajuseseră să aibă direct şi indirect peste 30% din SIF Oltenia, când încă exista un prag de deţinere de 5%. Dar, Autoritatea de Supraveghere Financiară a susţinut într-una că nu există concertare deoarece administratorii fondurilor sunt independenţi de cei care-i finanţează.

La scurt timp după preluarea SIF-ului din Craiova, noii conducători ai societăţii au înfiinţat o sucursală la Bucureşti unde l-au angajat chiar pe Ciprian Copariu, cel care a activat aproape două decenii în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sectorul pieţei de capital, şi care trebuia să declare concertarea.

Pentru luna februarie, SIF Oltenia a raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 4,6016 lei, ceea ce raportat la preţul de vineri de la ora 15:00 al acţiunii societăţii, de 1,75 lei, echivalează cu un discount de tranzacţionare de 62%.

Evaluarea bursieră a societăţii din Craiova se ridică la circa 875 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Viitoarele " oportunități " pentru care nu se dau dividende sunt desigur să cumpere și mai multe acțiuni la Sif1 și Sif4 !

    Ce diferență de bun simț între Cioaca-Drăgoi și mult hulitul Ciurezu, care ,crescut la școala veche nu concepea să nu dea dividende anual! 

    Cum l-a acuzat Drăgoi că a împrumutat bani de la bănci cu pierdere de 3-400000 lei ( dobânda) că să dea dividende la timp și să nu vândă din participanții de la Petrom, BRD etc

    Acum,Cioaca-Drăgoi păstrează 165.000.000 că să cumpere ,ce? 

    1. Cum ce, favoruri politice. Cum crezi că sunt ținuți în brațe de ASF, pe degeaba?

      165.000.000 lei, frumos profit!

      E profitul lui Ciurezu nu al lor( încă diminuat cu vânzări Petrom și cumpărări Sif!)

    Sifurile, alt eșec al ASF. Priveghi pe banii publici. Aici deștepții de Dascălu și Gradinescu sunt cei care au batut cuiul la tron cu ciocanul lu Copariu. E totusi ceva ca au constatat că depășesc pragul la BVB după un an. Atata pot, atâta fac. E bine ca Drăgoi a fost reales la BRD. Experienta il recomandă.

    1. Baba cocosata si prostalaul de Gradinescu in cardasie cu Copariu au distrus o piata.

    infinity vine de la termenul cand vor fi rentabile actiunile sif5

    1. :)

    Transi face trecerea la infinity și evergent( i) ,de la societatea multilateral dezvoltată la societatea comunistă! Ce nume???

    intergalactic era dat, de aia au ales infinit

    buna denumirea “randamente infinite”… buna treaba pe banii “investitorilor”

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb