SIF "Transilvania", locomotiva sectorului financiar

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2008

SIF "Transilvania", locomotiva sectorului financiar

Cotaţia acţiunilor SIF3 "Transilvania" a urcat cu 12,5%, în ultima lună (16 mai -17 iunie), detaşându-se de celelalte SIF-uri, care au avut evoluţii negative (mai puţin SIF4 "Muntenia", care s-a scumpit cu 1,17%). Această apreciere a tras în sus indicele BET-FI, care a reuşit să înregis­treze un plus de 1,85% în perioada analizată.

Brokerii pun evoluţia dis­cordantă a SIF3 pe seama faptului că investitorii aşteaptă o încheiere favorabilă a procesului cu societatea "Cocor".

"SIF-urile au rămăs cele mai tranzacţionate acţiuni, dar în destule şedinţe bursiere lichiditatea lor a fost depăşită de alte companii care au atras atenţia investitorilor (de exemplu Azomureş -AZO şi Amonil - AMO)", ne-a spus Radu Popes­cu Buzeu, de la "Tailwind Securities", adăugând: "Mai mult, ponderea lor în totalul pieţei a scăzut semnficativ, fiind cel mai des în intervalul 25-35%. Numai în ultimele zile lichiditatea lor s-a apropiat de 50% din totalul pieţei. De o bună perioadă de timp, cotaţiile acţiunilor SIF stagnează, urmărind în principal influenţele externe".

Domnia sa ne-a spus că interesul investitorilor pentru aceste acţiuni se află în scădere. "Nu sunt ştiri semnificative legate de aceste acţiuni, ceea ce explică evoluţia slabă", a menţionat analistul citat.

Radu Popescu Buzeu este de părere că SIF3 s-a desprins de celelalte SIF-uri datorită procesului pe rol legat de majorarea de capital din 2007. "Deocamdată situaţia este confuză, dar există şanse ca majorarea să fie anulată, ceea ar duce la o creştere importantă de preţ", ne-a menţionat domnia sa.

Adi Lupşan, director general adjunct la "Intercapital Invest", este de părere că cea mai mare parte a investitorilor aşteaptă semnale mai clare privind direcţia pe care aceste cotaţii o pot avea pe termen mediu. "Dacă luna mai a generat puţin entuziasm în piaţă, luna iunie, cel puţin până acum, readuce neîncrederea investitorilor în ceea ce priveşte definirea unui trend mai clar pentru următoarea perioadă", ne-a spus domnia sa.

Adi Lupşan consideră că SIF3 rămâne o acţiune cu un pronunţat caracter speculativ, comparativ cu celelalte societăţi de investiţii financiare: "Orice informaţie de natură juridică, având în vedere procesul în derulare dintre Cocor şi Emitent, poate genera fluctuaţii pe termen scurt în ambele direcţii. Este puţin probabil să asistăm în viitorul apropiat la identificarea unei soluţii mai clare din punct de vedere juridic al acestui conflict, care trenează de mai bine de un an de zile".

Pentru perioada următoare, Adi Lupşan estimează că lichiditatea va rămâne mică, iar indicele BET-FI se va menţine în canalul 50.000-55.000 puncte.

"Chiar dacă în ultima perioadă asistăm la o stabilizare a principalelor cotaţii, este mult prea devreme să vorbim de finalul unui trend descendent", ne-a spus directorul "Intercapital Invest", adăugând: "În condiţiile în care volatilităţile de pe pieţele externe vor creşte, vom asista la deprecieri şi pe aceste cotaţii bursiere".

În şedinţa de ieri, indicele BET-FI s-a depreciat cu 3,38%, la 53.292,63 puncte, SIF3 coborând cel mai mult, cu 4,44%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb