SIF-URILE: 20 DE ANI DE ACTIVITATE/CE SPUN BROKERII ADRIAN DANCIU, SSIF Broker: SIF-urile, "inima" Bursei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2012

Am putea afirma că, prin constanţa în lichiditate şi prin free-floatul ridicat, SIF-urile au reprezentat "inima" Bursei de Valori Bucureşti, în special pentru investitorii de retail, este de părere Adrian Danciu, analist financiar la SSIF BROKER.

Domnia sa ne-a declarat: "Evenimentele multiple legate strâns de aceşti emitenţi, precum: modificarea pragului maxim de deţinere din capitalul social, conversia acţiunilor deţinute la BCR în acţiuni Erste şi mai nou lupta pentru deţinerea controlului, au sporit volatilitatea cotaţiilor acestor titluri, ele fiind preferatele tranzacţiilor de natură speculativă. Aceste tranzacţii au un rol foarte important în dezvoltarea pieţei de capital, în special în faza incipientă a acesteia.

Evoluţia cotaţiilor SIF-urilor ar putea fi cuantificată prin valorile indicelui BET-FI, lansat în octombrie 2000, cu valoarea iniţială de 1.000 de puncte.

În anul 2007, valoarea acestui indice s-a apropiat de nivelul de 100.000 de puncte, iar o mare parte dintre investitorii neiniţiaţi au fost atraşi de ratele exorbitante de creştere a cotaţiilor. Ajustarea cotaţiilor a fost însă şi mai rapidă, odată cu izbucnirea crizei financiare la nivel mondial în anul 2008, atingând un minim de aproximativ 8.000 de puncte în prima parte a anului 2009. Ulterior valoarea indicelui a avut o evoluţie oscilantă, având ca şi reper nivelul de 20.000 de puncte. Date fiind cele menţionate mai sus, consider evoluţia SIF-urilor ca fiind de natură oportunistă, putându-se obţine randamente ridicate, însă în condiţii de risc ridicat".

Politica de diversificare a portofoliului de active administrate precum şi politica de dividend atrăgătoare derulată în ultimii ani de către SIF-uri vor menţine probabil un interes ridicat pentru aceste titluri şi în perioada următoare, consideră Adrian Danciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb