SIF-urile, pe cale să-şi piardă ouăle de aur

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2005

Rumoarea că SIF-urile vor fi ajuns la o înţelegere să-şi vîn-dă acţiunile BCR din portofolii provoacă stări contradictorii printre acţionarii SIF-urilor: unii, pe ter-men lung, se bucură la auzul preţului ridicat la care pare că vor fi încheiate tranzacţiile, alţii sînt îngrijoraţi pe termen lung, pentru că ei consideră că o inves-tiţie ma bună nu vor găsi.

Dacă cele cinci SIF-uri şi-ar vinde participaţiile la BCR, evident că vor avea de cîştigat, însă îşi vor pierde capacitatea să mai distribuie dividendele de pînă acum dar vor pierde şi alte beneficii o dată cu scăderea probabilităţii de listare). Termenul de trei ani de la preluare, în care investitorul strategic are obligaţia să listeze banca, este îndeajuns de lung, avînd în vedere că, la finele acestei perioade, se sfîrşeşte şi mandatul actualului preşedinte al ţării.

Acest fapt ar putea genera noi modificări legislative (actul normativ despre care se zvoneşte că ar obliga investitorul strategic să listeze BCR la Bursă ar putea fi modificat printr-un alt act normativ în regimul politic viitor) şi astfel, cea mai mare bancă din ţară nu va fi niciodată pe Bursă.

Acţiunile BCR reprezintă circa o pătrime din activul net al fiecărui SIF, mai precis, proporţiile se prezintă după cum urmează: SIF1-21,46%, SIF2-25,44%, SIF3-21,6%, SIF4-25,5% şi SIF5-17,51%. Se poate observa cu uşurinţă că, o dată vîndută participaţia SIF-urilor la BCR, activul net al acestora se va lichidiza cu procentele de mai sus.Vor mai putea societăţile de investiţii financiare să găsească o investiţie la fel de bună prin plasarea banilor obţinuţi dacă vor vinde acţiunile BCR pe care le deţin în portofoliu? Există în România un plasament mai bun decît acesta? Răspunsul este unul singur: dacă SIF-urile îşi vor vinde acţiunile BCR pe care le deţin, nu-şi vor putea valorifica banii la aceleaşi randamente. Mai mult, cu un acţionar majoritar instituţional, valoarea băncii va creşte în timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb