SIF1 propune un dividend mai mare cu 50%

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2011

După ce în urmă cu nici o săptămână, propuneau distribuirea unui dividend de 0,04 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, administratorii SIF "Banat-Crişana" s-au răzgândit şi au anunţat, ieri, că au majorat valoarea dividendului propus cu 50%, la 0,06 lei/acţiune.

Deşi încă de la începutul săptămânii circulau zvonuri despre încercările unor acţionari ai SIF-urilor de a se coaliza şi de a cere distribuirea unor dividende mai mari, mişcarea administratorilor de la SIF "Banat-Crişana" a provocat surprindere în piaţă ridicând semne de întrebare privind motivele care i-au făcut pe cei din CA-ul SIF1 să revină asupra deciziei iniţiale.

"M-a surprins mişcarea celor de la SIF1, cu atât mai mult cu cât nu sunt expuse motivele care i-au determinat pe administratori să propună un dividend mai mare decât acum o săptămâ-nă, pentru că aceste decizii relevă o anumită inconsistenţă a politicii de dividend a SIF-ului", ne-a spus Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", adăugând: "Cei de la SIF1 ar trebui să ne explice dacă au greşit atunci când ne-au propus un dividend de 0,04 lei/acţiune sau acum, când ne propun unul de 0,06 lei. Un scenariu care să explice această majorare a dividendului propus ar putea fi construit în contextul zvonurilor care circulă de câteva zile în piaţă privind o încercare de coalizare a mai multor acţionari ai SIF-urilor ca să solicite distribuirea unor dividende mai generoase".

Anul trecut, SIF "Banat-Crişana" a avut un profit net de 62,99 milioane de lei, semnificativ mai mic faţă de 2009, când a avut un profit de 112,18 milioane de lei. Potrivit propunerii de ieri a CA-ului SIF1, 32,93 de milioane de lei ar urma să fie distribuite ca dividende acţionarilor, din profitul pe 2010, în timp ce 30 de milioane de lei ar urma să fie repartizate la categoria "alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare utilizabile în viitor conform hotărârii adunării generale ordinare a acţionarilor", potrivit convocatorului AGA.

Apare, astfel, întrebarea dacă nu cumva SIF1 riscă să rămână cu prea puţini bani la dispoziţie ca să pună în practică planurile de investiţii.

Mihai Chişu, de la "IFB Finwest" ne-a spus: "De-a lungul timpului, cea mai mare parte din profitul SIF-urilor a fost obţinut din vânzarea participaţiilor istorice şi, într-o măsură mai mică, din investiţiile făcute. Probabil că acţionarii vor să primească o parte mai mare din profitul SIF1, gândindu-se că dacă aceşti bani vor rămâne la dispoziţia societăţii, nu vor genera un câştig semnificativ".

Aceasta nu este pentru prima dată când se modifică propunerea de dividend la un SIF. Anul trecut, conducerea SIF "Oltenia" a propus majorarea valorii dividendului pe 2009, de la 0,08 lei la 0,16 lei/acţiune, însă a explicat că a luat această decizie la solicitarea unor acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb