SIF1 şi OPUS - Chartered Issuances deţin câte 5,05% din SIF Moldova

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2019

SIF1 şi OPUS - Chartered Issuances deţin câte 5,05% din SIF Moldova

OPUS - Chartered Issuances este un fond de investiţii înregistrat în Luxemburg despre care conducerea SIF Oltenia susţine că operează concertat cu grupul format de SIF1 şi SIF4

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg deţineau, la data de 28 octombrie, câte 5,05% din capitalul SIF Moldova (SIF2), peste pragul legal de 5%, informează societatea de investiţii din Bacău printr-un raport remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

OPUS - Chartered Issuances este unul dintre fondurile de investiţii des-pre care conducerea SIF Oltenia (SIF5) susţine că operează în mod concertat cu grupul format de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4).

SIF-ul din Craiova chiar a înaintat o cerere către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la începutul lunii iunie a acestui an, prin care solicita supraveghetorului pieţei să dispună suspendarea, înaintea adunării acţionarilor SIF1 din data de 20 iunie, a drepturilor de vot pentru mai multe entităţi, printre care şi fondul înregistrat în Luxemburg, demers care a rămas fără răspuns din partea ASF, conform SIF5.

Conducerea SIF Oltenia a susţinut, atunci, că OPUS - Chartered Issuances este controlat de SIF Muntenia deoarece, în 2016 şi 2017 SIF4 a realizat investiţii însumând 16,389 milioane de euro, în obligaţiuni emise de această entitate.

"Deşi aparent OPUS - Chartered Issuances este independentă, în realitate dreptul real asupra acţiunilor aparţine SIF Muntenia, care are dreptul de a încasa dividendele aferente, iar acţiunile deţinute de fond au fost achiziţionate prin decizia manifestă a SIF Muntenia, după cum a fost declarat în raportul administratrilor", subliniază SIF5 în adresa remisă către ASF.

În document se mai adăuga: "SIF1 controlează SIF4 deoarece are majoritatea drepturilor de vot în numirea administratorilor SIF Muntenia, respectiv SAI Muntenia (SIF Banat-Crişana deţine 99,98% din capitalul social al SAI Muntenia Invest şi 4,97% din SIF Muntenia), astfel încât are o influenţă semnificativă asupra deciziilor de afaceri ale acesteia".

În plus, ASF a constatat chiar pentru adunarea acţionarilor SIF Oltenia din 9 mai că SIF Muntenia acţionează în mod concertat cu SIF Banat - Crişana.

Nu a fost prima dată când SIF-ul din Craiova a afirmat că OPUS - Chartered Issuances operează concertat cu grupul format din SIF1 şi SIF4.

Înainte de adunarea acţionarilor SIF5 din mai, SIF Oltenia a susţinut că fondul de investiţii înregistrat în Luxemburg, Radu-Răzvan Străuţ, SIF Banat - Crişana, SIF Muntenia şi alte peste zece fonduri deţin cumulat circa 28% din capitalul social al SIF-ului cu sediul în Craiova.

Atunci, Autoritatea a răspuns că legislaţia specifică nu include în aria prezumţiei de concertare şi investitorii fondurilor de investiţii.

"Deţinătorul drepturilor şi obligaţiilor asociate calităţii de acţionar (...) este fondul de investiţii, prin administratorul acestuia. (...) Totodată, în conformitate cu legislaţia aplicabilă (...) deţinătorii unităţilor de fond nu au dreptul/posibilitatea să influenţeze/instructeze emitentul instrumentului financiar în ceea ce priveşte exprimarea/exercitarea unui eventual drept de vot", se arăta în răspunsul ASF.

În mai, acţionarii SIF Oltenia au aprobat modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci, decizii a căror aplicare este în prezent împotmolită în hăţişurile legislative.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Caracatita SIF1 a luat in vizor si SIF2 (si probabil si SIF3 dar inca nu a aparut stirea, dar se poate observa usor ca exista cel putin un cumparator insistent la SIF3).

    Mare mizerie pastorita de ASF! 

    Nimic nou sub soare.

    Ca sa vedeti ce bine sunt manageriate aceste 2 fonduri: Au ajuns la 5,05 % pentru ca niciunul nu a participat la oferta de rascumparare a Sif 2 la pretul de 1,82 parca. Acum vor fi nevoiti sa le vanda diferenta in piata la pret cu 30 % mai mic.

    Insusi faptul ca ambele au procedat la fel demonstreaza ca au acelasi management Prost si actioneaza Concertat. 

    1. Calitatea managementului SIF1 si SIF4 este indirect proportional cu managmentul de delapidare implementat de Biltean&Najib. Primul din prost in mai prost, cel de-al doilea bun, din ce in ce mai bun!

    Notificare conform Instructiunii 6/2012

    In conformitate cu art. 4 alin (2) din Instructiunea CNVM nr. 6/2012, notificam ca am 

    primit de la Depozitarul Central, in data de 31.10.2019, informarea ca doi actionari ai SIF 

    Moldova SA, respectiv SIF BANAT-CRISANA SA si OPUS-ch arTERED ISSUANCES SA 

    LUXEMBOURG, au depasit pragul de detinere de 5% din capitalul social la data de 

    28.10.2019, situatie aparuta ca urmare a diminuarii capitalului social al SIF Moldova SA . 

    Informam totodata ca am primit si notificarea din partea actionarului SIF BANAT-CRISANA 

    S.A, efectuata in baza Instructiunii 6/2012 si a Legii 24/2017 ( anexat). 

    Situatia detinerilor >5% din registrul consolidat al actionarilor SIF Moldova la data de 

    28.10.2019: 

    1. SIF BANAT-CRISANA SA =50.649.925 actiuni 5,053979% 

    2. OPUS-ch arTERED ISSUANCES SA, LUXEMBOURG =50.658.500 actiuni 5,054835% 

    Nici acum nu se vede concertarea? 

    1. bravooo…. Ciucrezu reduce capitalul anuland actiuni si astfel cei care nu au vandut depasesc cu 0.05% pragul ?!?!?!? .… rezulta concentrare ….. esti tare omule……

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb