SIF1 va demara două programe de răscumpărare de acţiuni

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 23 aprilie 2019

SIF1 va demara două programe de răscumpărare de acţiuni

Programul I presupune achiziţionarea a cel mult 15 milioane de titluri SIF Banat - Crişana ce vor fi anulate pentru reducerea capitalului social

Programul II ţinteşte răscumpărarea a maxim 880.000 de acţiuni SIF1 ce vor fi distribuite gratuit către conducerea societăţii

Acţionarii SIF 1 au respins propunerea de acordare de dividende

Acţionarii SIF Banat - Crişana (SIF1) au aprobat, în adunarea de ieri,

repartizarea întregului profit net al exerciţiului financiar 2018, în sumă de 77,18 milioane lei, către "Alte rezerve", în vederea derulării unui program de răscumpărare de acţiuni, se arată în raportul remis de emitent Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea de piaţă, denumită Programul I, presupune achiziţionarea a cel mult 15 milioane de acţiuni SIF1 ce vor fi anulate în vederea reducerii capitalului social al SIF Banat - Crişana.

Preţul minim la care este posibil să fie cumpărată o acţiune SIF1 este de 0,1 lei, iar cel maxim de 4,38 lei, durata programului de răscumpărare fiind de 18 luni de la data publicării hotărârii acţionarilor în Monitorul Oficial.

De asemenea, acţionarii SIF1 au mai aprobat şi un al doilea program de răscumpărare, denumit Programul II, titlurile achiziţionate urmând a fi distribuite cu titlu gratuit către membrii conducerii SIF Banat - Crişana (administratori, directori), în scopul fidelizării acestora, precum şi al recompensării pentru activitatea desfăşurată în cadrul societăţii, conform criteriilor de performanţă ce urmează a fi stabilite de Consiliul de Administraţie.

Programul II presupune achiziţionarea a cel mult 880.000 de titluri SIF1, la acelaşi interval de preţ şi durată ca Programul I.

Acţionarii SIF 1 au respins propunerea de acordare de dividende din profitul anului trecut, suma propusă a fi distribuită către investitori fiind de 26,9 milioane de lei, echivalentul unui dividend brut de 0,052 lei/acţiune.

Nici în anul 2017 societatea de investiţii financiare nu a acordat dividende către acţionari, cotaţia SIF1 înregistrând o creştere de 49,89%, în timp ce, pentru 2018, preţul acţiunii emitentului a coborât cu 26,35%, tot fără dividende.

Vineri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit că, pentru al patrulea an la rând, grupul Bîlteanu - Lakis, format în prezent din Aris Capital, Torch Invest şi Smart Capital Investment, acţionează în mod concertat şi are o deţinere cumulată de 12,22777% din capitalul societăţii.

Totodată, Autoritatea a mai identificat un alt grup care acţionează concertat, în legătură cu emitentul SIF1, format din SIF Oltenia (SIF5), Tudor Ciurezu, preşedinte SIF5, Radu Hanga, membru CA al SIF5, respectiv societăţile Alimentara Slatina, Flaros, Mercur, Univers şi Voltalim, membrii acestui grup deţinând în mod cumulat o participaţie de 5,009663% din capitalul social al SIF1.

SIF Banat - Crişana a transmis, tot în acea zi, printr-un comunicat remis BVB, că va adopta toate măsurile necesare pentru a limita votul acţionarilor prezumaţi de ASF că acţionează în mod concertat la 5%, cât este pragul stabilit prin lege.

Potrivit raportului publicat pe site--ul BVB, ieri, la Adunarea General Ordinară a Acţionarilor (AGA) s-a înregistrat o participare directă sau prin corespondenţă a acţionarilor ce deţin 154,93 milioane de acţiuni, reprezentând 29,95% din numărul total de drepturi de vot, din care 14,78 milioane acţiuni cu drepturi de vot suspendate, în timp ce la Adunarea General Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) s-a înregistrat o participare directă sau prin corespondenţă a acţionarilor ce deţin 141,68 milioane de acţiuni, reprezentând 27,38% din numărul total de drepturi de vot, fiind suspendate aceleaşi acţiuni cu drepturi de vot ca la AGA.

La data de 29 martie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) al SIF Banat - Crişana se situa la 4,4488 lei, care raportată la ultima cotaţie a SIF1 de ieri, de 2,09 lei, oferă un discount de tranzacţionare de circa 53%.

Capitalizarea societăţii la Bursa de Valori Bucureşti este de 1,08 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ar fi bine sa va cumpărați actiuni cu banii vostrii nu cu banii din dividendele noastre.Sa va fie rusine ca nu va mai saturați de luat ce nu va apartine.

    Cu ce drept si cine decide distribuirea de actiuni gratuit conducerii care practic nu a facut nimic bun? De cel putin 5 ani nu se primesc dividende ,iar noi actionarii avem un capital care nu ne aduce nici un profit, dar sustine ingrasarea unor " grofi" nesimtiti care sug practic tot profitul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb