SIIJ, desfiinţată oficial

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 14 martie 2022

SIIJ, desfiinţată oficial

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de desfiinţare a SIIJ Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial USR susţine că noua lege ne îndepărtează de aderarea în spaţiul Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în urmă cu trei zile, legea privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, a informat Administraţia Prezidenţială.

USR a criticat sâmbătă decizia lui Klaus Iohannis de a promulga legea iniţiată de ministrul Cătălin Predoiu prin care atribuţiile Secţiei Speciale sunt mutate la procurori din afara DNA şi DIICOT - singurele parchete specializate în investigarea actelor de corupţie. USR critică faptul că preşedintele Iohannis nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia asupra proiectului legislativ.

"În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi asupra războiului din Ucraina, Klaus Iohannis a dat lovitura finală Justiţiei din România. La adăpostul vizitei vicepreşedintelui SUA în România, Iohannis a semnat decretul de promulgare al legii de aşa zisă «desfiinţare a Secţiei Speciale». Preşedintele a ales să nu aştepte avizul Comisiei de la Veneţia care urma să fie publicat în doar şapte zile, la fel cum au făcut şi PSD şi PNL în Parlament, şi judecătorii CCR", se afirmă într-un comunicat de presă emis de USR.

Reprezentanţii USR mai arată: "Cu toţii s-au grăbit să submineze lupta anticorupţie şi să taie atribuţiile DNA şi DIICOT. În prezent, legea nu este altceva decât reînfiinţarea pe steroizi a Secţiei Speciale, cu şi mai mult personal, cu mai multe resurse şi mai multă putere. Klaus Iohannis trădează din nou românii care l-au votat pentru a avea o ţară cu o justiţie independentă".

Ei susţin că în urma promulgării legii, ţara noastră va rămâne în continuare sub lupa MCV şi că obiectivul de a intra în spaţiul Schengen va fi îndepărtat şi mai mult.

De altfel, Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, a anunţat, pe pagina oficială de Twitter că i-a transmis ministrului Cătălin Predoiu, într-o discuţie avută vineri, "îngrijorările" cu privire la Secţia Specială, precizând că vor fi urmărite îndeaproape discuţiile cu Comisia de la Veneţia şi va fi făcută o evaluare a legii privind desfiinţarea SIIJ.

Amintim că, în 28 februarie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea SIIJ

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 februarie şi are avize pozitive de la Consiliul Legislativ şi de la Consiliul Superior al Magistraturii, fiind primul proiect de dssfiinţare a SIIJ care a trecut cu bine de plenul CSM.

Legea adxoptată de Parlament prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetul General şi Parchetele de pe lângă Curţile de Apel, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Legea a fost contestată la CCR de USR, dar şi de AUR şi câţiva deputaţi PSD, însă Curtea a respins sesizările. În motivarea deciziilor sale, CCR afirmă că avizele Comisiei de la Veneţia nu au caracter obligatoriu. Mai mult, conform Curţii Constituţionale şi legislaţiei în vigoare, competenţa de desfiinţare a Secţiei speciale aparţine Parlamentului şi nu instanţelor judecătoreşti, iar modul de organizare a sistemului naţional de justiţie este parte a identităţii constituţionale a statului român.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ii doare in pix ,pe portenerii nostri,de desfiintarea SIIJ,au interesele lor asa cum are si America interesul de a ne refuza vizele ,sunt simple motive pentru a nu ni le de.vor gasi alte si alte..Mina intinsa nu indupleca pe nimeni.O sa-i vedeti mai repede pe ucrainieni in spatiul S decat pe noi.Adularea si sugerea licuricilor nu foloseste la nimic iar politicienii nostirii nu cunosc alta metoda.suntem condamnati de soarta sa-i avem pe aceiasi oameni ,iar o revolutie se va produce probabil peste 50 ani.

    Un SALT MEGA CALITATIV : ține - o tot așa ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb