SIMION TIHON, PRIME TRANSACTION: "Dividendele suplimentare - atracţia BVB pentru finalul anului"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 noiembrie 2018

Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction

Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction

"Probabil, capitolul dividendelor acordate din «rezultatul reportat» şi «alte rezerve» se va închide, deoarece companiile vor ajunge la fundul sacului", susţine brokerul

Dividendele pe care probabil le vor acorda unii emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în luna decembrie a acestui an reprezintă principala atracţie a pieţei noastre de capital pentru finalul lui 2018, în condiţiile în care statul a început să ceară dividende suplimentare de la companiile pe care le are în portofoliu şi există emitenţi care au convocat acţionarii pentru a aproba distribuirea de dividende trimestriale, spune Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, în ultimul său editorial.

Totodată, domnul Tihon menţionează că sezonul raportărilor financiare pentru trimestrul al treilea s-a încheiat, astfel încât se pot contura aşteptările pentru dividendele pe care este posibil să le distribuie companiile anul viitor.

Brokerul notează: "Investitorii în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti vor primi dividende în preajma Crăciunului. Este un cadou pe care statul îl face investitorilor dintr-o nevoie evidentă de resurse băneşti. Dacă anul trecut solicitarea statului pentru dividende suplimentare a fost făcută la mijlocul lui octombrie, anul acesta deja începusem să renunţăm la această idee. Însă, în ultimul moment, statul solicită companiilor unde este acţionar majoritar să acorde dividende din «rezultatul reportat» sau din «alte rezerve».

În opinia brokerului, decizia statului pare să fi fost luată în mare grabă şi sub o presiune ridicată, probabil pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 3%.

"Altfel nu se explică comunicatul ambiguu de la Romgaz, cu schimbarea dividendului solicitat în mai puţin de o săptămână, sau faptul că încă nu cunoaştem cât va fi dividendul suplimentar la Transelectrica, însă ştim că pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 14 decembrie, primul punct este legat de dividendul suplimentar", explică Simion Tihon.

Randament brut al dividendului de aproape 10% pentru Nuclearelectrica şi de numai 0,3% pentru Transgaz

Deocamdată, cu excepţia Conpet, Statul Român a cerut dividende suplimentare de la toate companiile incluse în indicele BET, pe care le are în subordine.

Debutul a fost făcut de Romgaz care, în data de 7 noiembrie anunţa avizul dat de Consiliul de Administraţie al companiei solicitării acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, privind distribuirea unui dividend suplimentar de 501 de milioane de lei, respectiv 1,3 lei/acţiune.

Ulterior, în data de 13 noiembrie, emitentul a raportat completarea ordinei de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz ce va avea loc în data de 6 decembrie, la cererea acţionarului majoritar, cu un punct privind repartizarea sub formă de dividende a sumei de aproape 717 milioane de lei, respectiv 1,86 lei/acţiune.

Raportat la cotaţia SNG din data de 13 noiembrie, de 35,2 lei, randamentul brut al dividendului este de 5,3%.

Interesant este că acum, suma pe care probabil o va primi Statul Român de la producătorul de gaze, de circa 501 milioane de lei, este exact cea totală pe care a solicitat-o iniţial a fi distribuită, ţinând cont că Ministerul Energiei deţine 70% din companie.

În prima variantă, statul ar fi primit numai 350 de milioane de lei.

A urmat Nuclearelectrica care a anunţat, în 8 noiembrie, convocarea acţionarilor pentru aprobarea unui dividend suplimentar de 238 milioane de lei, sau 0,789 lei/acţiune.

Raportat la cotaţia SNN din data notificării, de 8,03 lei, randamentul brut al dividendului ce probabil va fi acordat de companie este 9,8%.

De la Transgaz, Ministerul Economiei a cerut numai 13,5 milioane de lei (din care 7,9 milioane de lei vor reveni Statului, ţinând cont de deţinerea de 58,51% pe care o are în companie), ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor de la începutul lunii decembrie fiind completată în acest sens în data de 14 noiembrie, după ce, în notificarea iniţială din 9 noiembrie nu fusese specificată suma cerută ca dividend suplimentar.

Dividendul brut pe acţiune este de 1,14 lei, care, raportat la cotaţia TGN din data de 14 noiembrie, de 354,5 lei, oferă un randament brut de numai 0,3%.

Până acum, Ministerul Economiei nu a anunţat suma pe care intenţionează să o ceară de la Transelectrica în Adunarea Generală din data de 14 decembrie.

Romgaz, Nuclearelectrica şi Trans­gaz vor livra către acţionari dividendele suplimentare în data de 28 decembrie a acestui an.

Simion Tihon a mai spus: "Dividendele intră în prim-plan şi la companiile private. Sezonul de raportări financiare pentru trimestrul al treilea s-a încheiat şi, ca atare, deja putem face estimări în privinţa dividendelor pe care le vor acorda companiile anul viitor, din profitul pe 2018. Avem chiar situaţii în care companiile private fac uz de noua legislaţie şi îşi propun să acorde dividende din rezultatul la nouă luni, de pildă Alro, care a propus un dividend de 0,45 lei/acţiune, cu un randament de peste 13%".

Potrivit brokerului, chiar dacă fiecare a beneficiat de un anumit context, societăţile din BET unde statul nu este acţionar majoritar, care de altfel domină indicele atât ca număr cât şi ca pondere, au avut o dinamică pozitivă a rezultatelor financiare.

"Profitul OMV Petrom (SNP) a urcat cu 44%, pe fondul creşterii cotaţiei barilului de petrol, pentru Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) rezultatul net s-a apreciat cu 25%, respectiv 7%, în contextul creşterii dobânzilor, iar pentru Electrica (EL), rezultatele consolidate arată o triplare a profitului", a detaliat Simion Tihon, adăugând: "În consecinţă, de la aceste companii ne putem aştepta la acordarea unor dividende mai mari decât cele din rezultatul anului trecut".

În acest an, OMV Petrom a distribuit, din rezultatul lui 2017, un dividend de 0,02 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de 5,76%, raportat la cotaţia SNP din data de 12 aprilie, în timp ce pentru TLV, BRD şi EL, dividendele pe acţiune au fost de 0,1405 lei, 1,64 lei şi 0,7237 lei, echivalentul unor randamente de 5,32%, 10,65% şi 6,26%, pentru aceeaşi dată de raportare.

În plus, Banca Transilvania a distribuit acţiuni gratuite, în luna august a acestui an fiecărui acţionar revenindu-i circa 108 titluri la 1.000 de acţiuni deţinute.

Privind rezultatele financiare raportate în trimestrul al treilea de companiile în care statul este acţionar majoritar şi care fac parte din structura indicelui BET, brokerul de la Prime Transaction observă că acestea sunt, în general, mai slabe decât cele de anul trecut.

"Trei societăţi au înregistrat profituri mai mici decât în perioada similară a anului trecut: Romgaz, Transgaz şi Conpet. Creşterea profitului de la Nuclearelectrica, alături de trecerea pe profit a companiei Transelectrica, care anul trecut a înregistrat pierderi şi nu a acordat dividende, nu acoperă rezultatele în scădere ale primelor, astfel că per total, mă aştept la dividende mai mici pentru companiile ce au statul drept acţionar majoritar", spune Simion Tihon.

Pentru 2018, Romgaz a distribuit deja un dividend de 4,99 lei/acţiune, atât din rezultatul anului trecut cât şi din cel reportat, echivalentul unui randament brut de 13,17% (raportat la cotaţia din 12 aprilie 2018), în vreme ce pentru TGN, COTE şi SNN, dividendele pe titlu au fost de 45,38 lei, 8,0417 lei şi 0,9 lei, echivalentul unor randamente de 6,25%, 7,18% şi 11,06%.

Simion Tihon: "Nu este exclus ca, în anii următori, piaţa noastră să nu mai fie dominată de atracţia dividendelor"

Totodată, brokerul de la Prime Transaction a subliniat că dividendele pe care statul le pune sub brad în preajma Crăciunului sunt, probabil, principalul punct de atracţie pentru investitori în luna decembrie.

"Există premise importante ca, astfel, să se încheie capitolul beneficiilor acordate din «rezultatul reportat» şi «alte rezerve», motivul fiind foarte simplu - companiile vor ajunge la fundul puşculiţei. Şi cum rezultatele societăţilor în care statul are peste 50% din capital încep să aibă o dinamică negativă, nu este exclus ca, în următorii ani, piaţa noastră să nu mai fie doar a dividendelor, ci şi o piaţă în care decizia de investiţie să fie dictată din ce în ce mai mult de indicatorii financiari, de perspectivele companiilor şi, mai puţin, de «mreajă» dividendelor", a conchis Simion Tihon.

Afirmaţiile brokerului de la Prime Transaction sunt făcute în contextul în care piaţa noastră de capital este cunos­cută ca având unele dintre cele mai mari randamente ale dividendelor din lume, de la începutul acestui an indicele BET-TR, ce include în structura sa şi dividendele acordate de emitenţii care-l compun, a urcat cu 19,82%, salt aproape dublu faţă de cel avut de BET, care a s-a apreciat cu 10,59%.

În 2017, indicele BET a crescut cu 9,44%, în timp ce randamentul BET-TR a fost de 19,09%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eram curioasa cum se va reflecta in rezultatele companiilor uriasul cadou care l-au primit prin mutarea contributiilor (CAS si CASS) in contul salariatului.Plus reducerea impozitului pe profit ! Astfel,povara fiscala pentru firme (de stat sau nu) a fost redusa cu aproape 22 % ,profitul urma sa apara in balanta inclusiv de anul acesta . Se pare ca aceasta miscare de extragere trimestriala a dividendelor este metoda MF de a recupera lichiditatile din contul profit/pierdere ,generate de mutarea CAS . Unde e statul actionar majoritar ,decide sa ia dividende suplimentare ,si sa se incadreze in deficit .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb