Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi-a asumat, marţi, punctul de vedere emis de Senat cu privire la conflictul juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR, conform Agerpres.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că a fost o singură propunere în acest sens şi anume ca Biroul permanent al Camerei să îşi asume punctul de vedere adoptat de Bp al Senatului pe tema conflictului juridic.
"Astăzi am avut punctul de vedere al Biroului permanent al Senatului, care a fost asumat de Biroul permanent la Camerei. Practic, avem un punct de vedre al celor două Birouri permanente. (...) Acel punct de vedere a fost supus votului şi a trecut. (...) Am avut o singură propunere de argument sau de poziţie a Biroului permanent, nu au fost două. A fost singura poziţie a Camerei Deputaţilor propusă în Biroul permanent de către cel care exercită atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor. Pe de altă parte, Curtea Constituţională cere punctul de vedere al Parlamentului. (...) Conflictul este între Parlament şi Guvern, nu între Orban şi Cîţu, există şi ăla dar nu pe speţa asta. Preşedintele acestei instituţii (Camerei Deputaţilor - n.r.) a fost Florin Roman care a făcut o propunere. (...) Aveam de ales între a răspunde Curţii Constituţionale sau nu", a precizat Simonis, la finalul şedinţei de Bp al Camerei Deputaţilor.
Întrebat cum comentează faptul că PSD votează în ultimele două săptămâni la fel ca PNL şi UDMR, Simonis a răspuns: "Nu este adevărat. În fiecare săptămână la Bp votăm şi cu USR şi cu PNL, şi AUR cu USR, şi AUR cu PNL, şi aşa mai departe. Fiecare vot în parte este exprimat în funcţie de care este părerea noastră pe acel moment".
Conform punctului de vedere emis de Comisia de constituţionalitate, Biroul permanent al Senatului susţine că moţiunea de cenzură cu titlul 'Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!' a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 113 alin. (2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României.