Simtel înregistrează venituri de 172,3 milioane de lei şi un profit net de 6,6 milioane de lei în primele nouă luni din 2024

R.S.
Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2024

Mihai Tudor, CEO Simtel

Mihai Tudor, CEO Simtel

Simtel (BVB: SMTL), grup de inginerie şi tehnologie listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile, raportează, la nivel consolidat, venituri operaţionale de 172,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de 6,6 milioane de lei, în scădere cu 60% comparativ cu primele nouă luni din 2023, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"În primele nouă luni din 2024, Simtel s-a concentrat pe dezvoltarea unor proiecte de amploare, menite să extindă semnificativ capacităţile şi prezenţa companiei pe piaţa energiei regenerabile. Proiectele aflate în lucru din acest an sunt de cinci ori mai mari comparativ cu cele din 2023. Prin urmare, tranziţia Simtel în 2024 către un model de business adaptat proiectelor de amploare implică şi o ajustare a indicatorilor financiari, iar scăderea semnificativă înregistrată la nivelul profitului net reprezintă o etapă naturală determinată de această tranziţie. Proiectele au o dinamică diferită a implementării şi facturării, ceea ce înseamnă că încasarea veniturilor este realizată predominant în a doua parte a anului financiar, pe măsură ce proiectele sunt finalizate şi facturate către beneficiari. Această strategie permite companiei să abordeze proiecte de amploare, însă afectează temporar nivelul profitului pe parcursul implementării. Pe termen lung, această abordare strategică ne va permite să ne consolidăm poziţia pe piaţa energiei regenerabile şi va aduce valoare adăugată acţionarilor noştri", a declarat Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

La nivelul veniturilor operaţionale înregistrate de entităţile din cadrul grupului, Simtel Team S.A. a generat venituri operaţionale de 122,2 milioane de lei, GES Furnizare SRL - 33,6 milioane de lei, Simtel Moldova SRL - 6,5 milioane de lei, iar ANT Power Energy SRL - 6,5 milioane de lei, potrivit comunicatului.

În ceea ce priveşte stadiul proiectelor privind parcurile fotovoltaice proprii, în primele nouă luni din 2024, Simtel a achiziţionat două proiecte aflate în stadiul de gata de construcţie, Salonta şi Iacobeni. Parcul fotovoltaic din Salonta este deja implementat, iar pentru cel din Iacobeni, cu o capacitate instalată planificată de 5,38 MWp, compania este în proces de finalizare a lucrărilor. În prezent, Simtel deţine şapte proiecte de parcuri fotovoltaice, care la momentul finalizării vor avea o putere instalată totală de peste 80 MWp şi vor genera anual o producţie de peste 108 GWh.

În paralel cu dezvoltarea de parcuri fotovoltaice proprii, Simtel a început şi dezvoltarea unui portofoliu de parcuri de stocare a energiei, prin care urmăreşte consolidarea poziţiei în domeniul energiei regenerabile, aceste parcuri reprezentând un element esenţial în tranziţia către un sistem energetic sustenabil şi eficient. Comparativ cu primul semestru din 2024, când compania deţinea patru parcuri de stocare a energiei, la 30 septembrie 2024, Simtel deţinea cinci astfel de parcuri cu o capacitate totală de stocare de aproximativ 200 MWh. Compania estimează că o parte dintre acestea vor fi implementate în a doua parte a anului 2025, iar restul pe parcursul anului 2026.

În legătură cu activitatea de furnizare a energiei realizată prin GES Furnizare SRL, companie în care Simtel Team S.A. deţine o participaţie de 62%, aceasta se desfăşoară cu contractele deja securizate atât pentru achiziţie de energie cât şi pentru furnizare pentru anul 2024. Astfel, estimarea companiei pentru închiderea de an indică o cifră de afaceri de peste 60 milioane lei. În 2025, GES vizează dublarea volumului de energie furnizat.

În ceea ce priveşte Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2024, deşi realizarea acestuia se apropie de obiectivele stabilite, anumite aspecte logistice şi de implementare au avut un impact asupra încasărilor planificate pentru T4 2024. Mai exact, o serie de proiecte majore, aflate în diferite etape de implementare, au fost afectate de întârzieri neprevăzute în procesul de implementare din motive independente de companie - spre exemplu livrarea unor componente critice pentru zona de conectare la reţea - cu impact în etapele de facturare şi încasare, iar plăţile aferente acestora se vor realiza în primul trimestru al anului 2025. Aceste decalaje nu reflectă o problemă de performanţă operaţională, ci sunt o consecinţă a ritmului specific de execuţie pentru proiectele de amploare, pe care compania le gestionează odată cu extinderea activităţilor sale.

"Având în vedere acest context şi reconfigurarea momentului încasărilor, pentru 2024 estimăm o creştere a cifrei de afaceri de 23% la nivel consolidat faţă de anul anterior, ceea ce se va reflecta în realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an într-o proporţie de 91% faţă de estimările iniţiale. Chiar şi cu aceste ajustări, performanţa financiară aferentă anului 2024 va fi una solidă şi reflectă fundamentul puternic creat pentru o creştere accelerată în 2025. Nivelul comenzilor de vânzare înregistrat în 2024 este la un maxim istoric şi estimăm că până la sfârşitul anului se va adăuga un volum semnificativ de noi comenzi. Aceste decalaje temporare reflectă tranziţia strategică prin care trece Simtel în 2024, oferindu-ne baza necesară pentru o creştere accelerată în anul următor", a adăugat Mihai Tudor, se menţionează în comunicat.

În plus, este important de precizat că primele nouă luni ale anului au reprezentat pentru Simtel o perioadă de învăţare şi ajustare a modelului său de operare, având în vedere specificul proiectelor de dimensiuni mai mari, de peste 25 MWp, care implică o dinamică diferită. În acest context, compania a reconfigurat atât echipa de management, cât şi cea tehnică, care au trebuit să înveţe şi să se adapteze la noi provocări şi cerinţe. Ca urmare a acestor măsuri, în prezent, echipele din cadrul companiei sunt pregătite şi capabile să abordeze proiecte de dimensiuni mari, fără a întâmpina limitări semnificative. Această dinamică a proiectelor mari va continua până în 2050, oferind perspective solide pe termen lung. Totodată, începând cu anul 2025, obiectivul conducerii este ca Simtel să activeze şi pe pieţele internaţionale.

Simtel Team este listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 12 august 2024 şi se tranzacţionează sub simbolul SMTL.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Această dinamică a proiectelor mari va continua până în 2050, oferind perspective solide pe termen lung.

    Plimbam actionarii cu vorba de la trimestru la trimestru,nu se indeplinesc previziunile dupa cateva luni dar suntem siguri ce se intampla pana in 2050!!!!! 

    In iulie adica trimestrul asta au descarcat masiv majoritarii la aproape 50 de lei,de milioane fiecare.Atunci nu stiau sa le spuna ca peste 2 luni se incheie un trimestru dezastruos la Simtel!Ei stiu la orizont 2050.

    Trebuiau sa spuna ca tot atunci au sanse la profit si aia carora le-au descarcat.Ce sa zicem de entuziastii care luau pana in 68. 

    S1 profit 6 si T3 0,6 strasnica dinamica.Cu cat fac venituri mai mari 98 in S1 adica 2 T si 74 in T3,cu atat nu mai fac profit.Evaluare 350 si la un moment dat era 530.Daca nici asta nu e bula speculativa...

    1. 70 mil euro capitalizare si 1,2 mil euro profit? noua Nvidia

      pai mai mult profit face arctic stream sau meta estate :))

    toate scad cu zeci de procente numai datoriile explodeaza la 200 Milioane

    lichiditate,grad de indatorare ,deteriorare pe toata linia 

    la productia de vorbaraie fara acoperire stau minunat,suvoi nestavilit 

    dupa 2025 ce mai instaleaza?parcuri sa manance soarecii energie pe camp?nici asta de azi nu se consuma cu toata scaderea de la H2O cu seceta

    povestile cu tranzitii energetice,masini electrice nu mai fac box office 

    la ultimele conferinte au fost INCREDIBIL de optimisti, ca nu se pune problema, ca vor recupera, mai ales la ziua investitorului, asta e, i-am crezut, greseala mea ca m-am luat dupa vorbele managementului si dupa IFF.

    1. Asa este.

      Facebook.ul lor este plin de postari care nu au legatura cu performanta financiara, ci cu tot felul de prostioare - responsabilitate sociala, team building, etc. Sanse mari sa coboare sub 30 de lei până la urmatoarea raportare.  

      Au o armata care promova agresiv firma pe maxime,pe retele si in presa unde erau impinsi la interviuri anumiti PiaRisti si actionari.Si aici intrau si improscau noroi in cei care prezentau extrase din raportarile financiare,nu inventii si predictii de crestere nefondate.

      Dupa ce au inverzit ZF in ziua trecerii pe principala, ZF s-a simtit dator sa dea un titlu bland astazi. Magaria maxima este aceea ca fac referire la revizuirea BVC, in sensul scaderii cifrei de afaceri cu 9% față de prognoze, dar nu mentioneaza nimic despre profit. Peste tot, au declarat dupa raportarea semestriala ca fac sigur profitul din acest an, in ciuda schimbarii "modelului de business". Firmele de la noi, care "se înalță la cer" un an, se dovedesc a fi niste fluturi de noapte care se sting in zorii zilei...exceptam aici cateva din BET. Lih rupea anul trecut, acum este 0, TBK la fel, CMF era in top, CMP la fel, chiar si ALT avea niste raportari f bune.

      TTS, Ascendia, si alti zmei care prefera sa nu revizuiasca nimic, ci sa le-o dea direct investitorilor. Sa nu uitam ca mai e o luna si jumatate din anul asta, iar ultima saptamana nu se lucreaza. Companiile ar trebui sa cam stie cum sta treaba cu gradul de indeplinire BVC, da, atat CA cat si Profit, se aude Simtel?

    Ce laude cu trecerea pe BVB ziceai ca rastoarna pamantu....au trecut si adio financiare individuale,nu vezi cine trage in jos,instalarea sau operarea de parcuri

    de dvd ce sa mai vezi daca e profit pe asta listata ca oricum nu dadeau 

    1. La nivel individual, cifra de afaceri a Simtel s-a ridicat la 208,9 milioane de lei în primele nouă luni ale anului, o creștere cu 214% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar profitul net a fost de 15,4 milioane de lei, o majorare cu 467% față de primele nouă luni din 2022.

      La nivelul veniturilor operaţionale înregistrate de entităţile din cadrul grupului, Simtel Team S.A. a generat venituri operaţionale de 122,2 milioane de lei 

      Ne lasa pe noi sa facem investigatii.Deci veniturile s-au prabusit cu 40% iar profitul ei stiu cat,noi nu trebuie sa stim,nota 10 Vektor!

      Dar de la 15 individual la 6 consolidat sigur s-a prabusit si ala individual. 

      Exact, daca consolidatil sa dus in cap, de individual ce sa mai zicem...

      Nu inteleg cum de sunt lasati sa faca raportari la nivel consolidat, pe bvb. Nu nivelul consolidat este listat pe bursa, ci o simpla companie. Ne induc in eroare, adica incearca sa ne induca . Problema este ca nu sunt singurii CONSOLIDATI. Toti cei care incearca sa ascunda cifrele reale, o dau cu CONSOLIDATUL. Mai smecherilor ! Listati naibii CONSOLIDATII daca toti sunteti atat de TRANSPARENTI!

      Urmeaza TTS - sa vezi acolo variatii exponentiale intre consolidat si individual. Da la Romgaz ce va fi cand devine operational Neptune Deep...

    La conferinta cu investitorii sa va pregatiti sa ascultati citate din Warren Buffet. Plus cateii lor l-au atacat pe discord aseara pe Adrian ala care le citea din biblie de ceva vreme coler de la SMTL..

    1. imi poti spune ce canal de discord? sunt curios de discutii, abia acum descopar si eu acest magic portal online, pana acum ma luam dupa “greii” de pe IFF

      Multi grei de pe bursa au inghitit galusca SIMTEL, dar nu vor sa recunoasca. Daca ar face.o, pretul s.ar prabusi, iar eu au multe mii de actiuni in portofoliu pentru care au nevoie de ordine mari de cumparare. Imi aduc aminte de ranjetul unuia dintre ei la Feel the Market...a mentionat ca ei stiu cum va fi Q3, ca sunt optimisti, ca fac profitulbugetat de 36 de milioane...nici a patra parte nu realizeaza. Comenzi au, dar profitabilitatea este pe tobogan. La un PER de 30 si cu perspwctive maro, va fi jihad pe Simtel. Astept o corectie de 30%. Si pe FB lor au intrat investitorii nemultumiti...pana acum erau like.uri la ostarile cu floricele, trasee montane etc

      cauta pe facebook IFF-investitori fara frontiere si acolo gasesti link-ul cu grupul de discord

    cu trump la casa alba, avantul verde, va lua o pedala de frana peste tot, incusiv in europa, daca vrem sa raminem competitivi mondial

    Am venit sa citesc cum investitorii se simt inselati, cum evanghelistii IFF sunt injurati, cum nu se intelege nimic, cum nu le este explicat corect. Nu ati dezamagit, compioni in Valea Plângerii

    La inceput a fost alba ca zapada, scumpa si cu rezultate bune. Acum a ramas doar scumpa. Asa imi trebuie, sa vand in pierdere, dar e tot ce pot sa fac, omorand bid-ul.

    Astia dincolo de rezultatele catastrofale au distrus iremediabil increderea.Ei vindeau pachete mari cand stiau cum arata afacerile si ce probleme au cu indicatorii de bilantz.Si vindeau la 380 milioane de lei evaluare companie.

    1. exact

      nu se va termina cu bene pentru administratorii ONE, BNET, CODE, SMTL, TTS, SAFE - tepe toate 

      de ce punem TTS in aceeasi oala?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb