Sindicatele se plâng la Consiliul Concurenţei

Andreea Arcereanu,Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 februarie 2008

Alocarea nehotărâţilor la fondurile private de pensii

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel ALFA, va depune o plângere către Consiliul Concurenţei, împotriva deciziei Guvernului privind redistribuirea persoanelor sub 35 de ani care nu au aderat la un fond de pensii. Liderul sindical a făcut săptămâna trecută o propunere Guvernului pentru redistribuirea în mod egal între fonduri şi limitarea numărului sau a procentului pe care un administrator poate să îl aibă.

Propunerea a fost respinsă de către Guvern, Paul Păcuraru, ministrul Muncii, susţinând că astfel s-ar fi încălcat principiul liberei concurenţe.

"Fondurile de pensii mici, care accidental au cules adeziuni, ar fi primit gratuit o mică avere, un portofoliu de semnături estimat la 2-3 milioane de euro", ne-a declarat Paul Păcuraru.

Liderul sindical Bogdan Hossu consideră că un număr foarte mare de participanţi pentru un fond de pensii va determina apariţia unei poziţii dominante care ar fi în defavoarea salariaţilor.

Bogdan Hossu acuză "intervenţiile abuzive" ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) care a hotărât că un participant nu se poate transfera de la un fond de pensii la altul în perioada celor patru luni de aderare.

Bogdan Hossu spune că statul nu a supravegheat suficient procesul de aderare la un fond de pensii.

"Cunosc cazuri în care persoane care obţin venituri în stăinătate sau chiar persoane decedate sau date dispărute sunt înscrise la un anumit fond de pensii", ne-a declarat Bogdan Hossu.

Unii administratori au recurs şi la cumpărarea semnăturilor sau ameninţarea anumitor angajatori pentru obţinerea unor cote de piaţă cât mai mari, afirmă liderul sindical.

Paul Păcuraru, ministrul Muncii, ne-a declarat că intenţia preşedintelui Cartel ALFA de a înainta Consiliului Concurenţei o plângere împotriva deciziei guvernului nu are temei. Domnia sa este de părere că "Guvernul nu a modificat legea, doar a respectat-o".

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), consideră că, în cazul în care Guvernul ar fi aprobat cererea de repartizare după cota de piaţă între fondurile de pensii, s-ar fi modificat gradul de concentrare a pieţei. "În opinia mea, pe piaţă vor rămâne în jur de şase administratori de fonduri de pensii private obligatorii", a mai spus preşedintele GEA.

Domnul Voinea ne-a mai spus că, retragerea licenţei fondurilor de pensii de pe pilonul II care nu au reuşit să obţină o cotă minimă va necesita un proces îndelungat şi complex. Domnia sa este de părere că vor exista fuziuni şi achiziţii între administratorii fondurilor de pensii private obligatorii.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ne-a declarat că urmează să elaboreze legislaţia secundară privind achiziţiile şi fuziunile între administratorii fondurilor de pensii de pe pilonul II, luând în calcul posibilitatea fuziunilor dintre administratori.

CSSPP a propus spre dezbatere poiectul de normă privind taxarea administratorilor de pe pilonul III

CSSPP a propus spre dezbatere publică proiectul de normă privind taxele de autorizare, avizare şi administrare în sistemul pensiilor facultative (pilonul III). Conducerea CSSPP ne-a declarat că se urmăreşte păstrarea nivelului iniţial al taxelor, precum şi eliminarea raportărilor făcute de brokeri, întrucât acestea vor fi cuprinse în norma privind raportările contabile aplicabile admistratorilor de fonduri de pensii facultative. Proiectul de normă prevede că fondatorii de societăţi de pensii de pe pilonul III vor plăti o taxă de 80.000 lei pentru autorizarea de constituire. În schimb, societăţile de pensii, cele de administrare a investiţiilor şi firmele de asigurări vor plăti 150.000 lei pentru autorizare. Taxele incluse în această propunere pe care trebuie să le plătească administratorii de fonduri de pensii facultative sunt cuprinse între 25 lei şi 12.000 lei.

Potrivit proiectului de normă propus, administratorii trebuie să plătească o taxă de administrare lunară de 0,5% din valoarea contribuţiilor brute încasate de administrator şi 0,02% din valoarea activului net al fondului de pensii facultative, suportată de administrator din comisionul de administrare dedus din contribuţiile plătite.

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA fac parte din consiliul de administraţie al fondului de pensii administrat privat AG2R. În decursul celor patru luni de colectare a semnăturilor, AG2R a reuşit să obţină o cotă de piaţă de 0,03%, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb