Sindicatele vor încerca să paralizeze Franţa în semn de protest faţă de reforma pensiilor

D.T.
Internaţional / 7 martie 2023

Sindicatele vor încerca să paralizeze Franţa în semn de protest faţă de reforma pensiilor

Manifestaţii, greve prelungite, giratorii ocupate, spectacole anulate, sindicatele franceze vor încerca astăzi să "paralizeze ţara", cu câteva zile înainte de adoptarea, probabilă, în Parlament a unei reforme controversate a sistemului de pensionare, transmite Agerpres.

O Franţă paralizată "este evident o situaţie nefavorabilă pentru concetăţenii noştri şi primii penalizaţi, când au loc greve, sunt francezii cu venituri modeste", a arătat ieri seară premierul Elisabeth Borne, care a apărat o reformă destinată să asigure perenitatea "unuia dintre pilonii modelului nostru social".

Secretarul general al sindicatului CFDT, Laurent Berger, a prognozat o "zi de mobilizare extrem de puternică" şi a făcut un apel către preşedintele Emmanuel Macron "să nu rămână surd", continuă sursa.

În data de 31 ianuarie, sindicatele susţin că au strâns peste 2,5 milioane de manifestanţi în toată ţara (în timp ce autorităţile susţin că au fost doar 1,27 milioane). Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, între 1,1 şi 1,4 milioane de persoane urmează să protesteze astăzi pe străzile din Franţa. Sindicatul CGT intenţionează să organizeze un număr total de 265 de mitinguri.

La rândul său, sindicatul Solidaires mizează pe un "tsunami social" care va convinge Guvernul să dea înapoi cu privire la principala măsură a proiectului de reformă, majorarea vârstei legale de pensionare de la 62, până la 64 de ani, se mai precizează în sursă.

Toate sondajele arată că majoritatea francezilor se opun majorării vârstei de pensionare, chiar dacă recunosc că până la urmă va fi pusă în practică.

Cea de-a şasea zi de proteste naţionale va marca şi debutul grevelor prelungite în mai multe sectoare, de la transporturi şi până la rafinării şi energie, comerţ sau salubritate.

Compania feroviară SNCF şi companiile de transport din regiunea Parisului se aşteaptă la un trafic perturbat astăzi dar şi mâine. În aer, Direcţia generală a aviaţiei civile (DGAC) a cerut companiilor să diminueze cu 20% până la 30% programul de zbor în zilele de astăzi şi mâine.

Transportatorii rutieri s-au alăturat protestelor, unii încă de duminică seara. În învăţâmânt, cel mai mare sindicat din ciclul primar, Snuipp-FSU, estimează că peste 60%" din învăţători vor intra în grevă şi "câteva mii de şcoli" vor fi închise astăzi. De asemenea, aproximativ 20 de universităţi urmează a fi blocate.

În sectorul energiei, secretarul general de la CGT Energie, Sebastien Menesplier, a avertizat că urmează o "săptămână neagră", cu scăderi ale producţiei, în special de energie nucleară. Trei din patru terminale care permit importul de gaze naturale lichefiate în Franţa au fost oprite pentru şapte zile, a anunţat ieri seară sindicatul CGT Elengy, potrivit sursei.

În plus, sindicatele se aşteaptă şi la iniţiative mai puţin obişnuite: închideri de magazine, staţii de taxare pe autostradă deschise, sensuri giratorii ocupate, acestea din urmă reamintind de acţiunile "vestelor galbene" din 2018-2019, sau spectacole anulate.

Pe parcursul acestei săptămâni, marcată şi de alte mobilizări, precum grevele feministe din 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femei, mobilizarea tinerilor joi, grevă naţională pentru climă vineri, vor avea loc şi dezbaterile din Senat, cu privire la reforma sistemului de pensii, care ar urma să se încheie vineri.

Guvernul francez mizează pe adoptarea în Senat a reformei până duminică şi are de gând ca în data de 16 martie să supună la vot legea în cele două camere ale Parlamentului. "Dacă reforma va fi adoptată este puţin probabil ca mobilizarea să se menţină la nivelul actual", a spus o sursă guvernamentală, care a precizat că Executivul mizează pe renunţarea la proteste de către sindicatele mai moderate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Slava gloatelor sindicalizate!

    1. Taci galma...

      Fără sindicat, munceai 18 ore pe zi 

      Ai probleme grave de intelegere a textului citit.

    O fi toti sindicalistii platiti de Putin

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb