Sindicatul Oltchim: Combinatul trebuie privatizat în sistem integrat cu rafinăria Arpechim

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2012

Sindicatul Oltchim: Combinatul trebuie privatizat în sistem integrat cu rafinăria Arpechim

"Nu excludem să declanşăm o acţiune de protest"

Sindicatul Liber Oltchim vrea ca privatizarea combinatului să fie realizată în sistem integrat cu rafinăria Arpechim Piteşti, ne-a declarat Mihai Diculoiu, preşedintele organizaţiei. Acesta afirmă: "Cerem ca privatizarea să fie una reală, în interesul dezvoltării Oltchim pe viitor.

Acest sistem integrat a func-ţionat încă de la înfiinţarea Oltchim, în 1966. Rafinăria şi petrochimia Arpechim Piteşti asigurau materiile prime de bază, etilena şi propilena, pentru 70% din capacitatea de producţie a Oltchim.

Mai mult, ca privatizarea să fie o reuşită, ne dorim ca, înainte de asta, Oltchim să acceseze, în baza legislaţiei europene şi naţionale, un credit de 40 milioane de euro necesar capitalului de lucru (pentru materii prime, utilităţi, salarii), care să permită funcţionarea instalaţiilor de la Râmnicu Vâlcea la o capacitate de de producţie de 65%, în condiţii de profit operaţional".

Pentru realizarea privatizării în sistem integrat, combinatul trebuie să preia, întâi, rafinăria Arpechim de la Petrom, subliniază liderul de sindicat.

Pe de altă parte, acesta arată cu degetul spre Ministerul Economiei, nemulţumit că nu a pus, încă, în practică deciziile premierului Victor Ponta din 19 iulie 2012, de majorare a capitalului social al Oltchim, prin conversia creanţelor AVAS în acţiuni, conform avizului Comisiei Europene, şi accesarea unui credit de 40 milioane de euro pentru capitalul de lucru, în perioada pre-privatizare.

Dacă privatizarea Oltchim se va face în condiţiile sugerate de sindicat, situaţia se va îmbunătăţi pentru salariaţii combinatului, este de părere Mihai Diculoiu, care adaugă: "În schimb, dacă privatizarea se va face cu acţionarul minoritar PCC, care a declarat că se opune preluării rafinăriei Arpechim, acesta va menţine doar trei instalaţii în fluxul de producţie de la Râmnicu Vâlcea, păstrând doar 500-700 de angajaţi din circa 3.400, câţi are în prezent combinatul".

Dacă privatizarea Oltchim s-ar face în sistem integrat cu Arpechim, atunci cele două unităţi ar număra aproximativ 4500 de salariaţi, pentru că rafinăria va trebui să angajeze 1000 de oameni, după ce va fi preluată.

Pe de altă parte, de funcţionarea Oltchim mai depind alte 7.000 de locuri de muncă, din cadrul societăţilor din Vâlcea şi Argeş, care asigură necesarul de materii prime, utilităţi şi service.

Mihai Diculoiu ne-a mai spus că cei aproape 3.400 de angajaţi ai Oltchim nu şi-au mai luat salariile din iunie, astfel că aceştia au de recuperat de la angajator circa 7 milioane de euro.

Peste 500 de angajaţi Oltchim intră de luni în şomaj tehnic, până la 30 septembrie

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) va trimite în şomaj tehnic un număr de 506 de angajaţi, în perioada 27 august - 30 septembrie, din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activităţii de petrochimie de la Piteşti. "Ca urmare a lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activităţii de petrochimie de la Piteşti, Consiliul de Administraţie în şedinţa din data de 22 august a decis (...) să suspende contractele individuale de muncă (trimiterea în şomaj tehnic) pentru perioada 27 august - 30 septembrie 2012 pentru 506 salariaţi ce-şi desfăşoară activitatea în cadrul Diviziei Petrochimice din comuna Bradu, judeţul Argeş", se arată într-un raport al companiei, remis Bursei. În această perioadă, salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază.

Numărul de salariaţi ai companiei a scăzut uşor în primele şase luni, de la 3.468 la 3.348.

Administratorii au mai decis întreruperea activităţii de platforma chimică Râmnicu-Vâlcea în intervalul menţionat anterior, pentru realizarea lucrărilor de revizie tehnică programată pentru acest an. În plus, Consiliul de Administraţie a decis numirea lui Adrian Radu ca administrator provizoriu, după demisia lui Grigore Crăciunescu.

Veniturile companiei au scăzut cu 46,8% în primul semestru, de la 1 miliard de lei la 533,9 milioane lei (121,6 milioane euro), iar pierderile au crescut de 2,7 ori, la 188,2 milioane lei (42,8 milioane euro), de la 70,2 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Mihai Diculoiu: "Cerem acţiune comună la nivelul judeţelor Vâlcea şi Argeş, din partea prefecţilor, preşedinţilor Consiliilor Judeţene, parlamentarilor şi a primarilor din Râmnicu Vâlcea şi Piteşti, să solicite primului ministru Victor Ponta să vină în vizită la SC Oltchim să analizeze şi să rezolve problemele societăţii în vederea unei privatizări reale, aşa cum a decis la întâlnirea din 19 iulie 2012".

Mihai Diculoiu: "În situaţia în care nu vom găsi înţelegere din partea autorităţilor, nu excludem să declanşăm o acţiune de protest, aşa cum am făcut pe 27 iunie, când am pichetat sediul Ministerului Economiei, şi pe 5 iulie, când am organizat un marş în Râmnicu Vâlcea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb