Actualizare 21:44
Agenţia de rating Standard&Poor a retrogradat ratingul de credit al Greciei la CCC- de la CCC şi transmite că probabilitatea ca ţara să iasă din zona euro este de 50%.
Potrivit agenţiei, absenţa anticipării schimbărilor favorabile pentru situaţia Greciei duce la un inevitabil default în următoarele şase luni.
---
Actualizare 21:00 Zeci de mii de greci susţinători ai Syriza s-au adunat în faţa Parlamentului
Un protest anti-austeritate se desfăşoară la această oră în faţa Parlamentului grec, participând aproximativ 20.000 de greci susţinători ai Syriza.
---
Actualizare 20:41 WSJ: Grecia nu va face plata de 1,6 miliarde euro scadentă marţi
Grecia nu va face plata de 1,6 miliarde euro către FMI scadentă marţi, a declarat un oficial guvernamental pentru Wall Street Journal.
Mai devreme în această lună, Grecia a notificat Fondul Monetar Internaţional de planurile de a înapoia datoriile scadentă luna aceasta într-o singură plată de 1,6 miliarde euro, care are data limită marţi.
FMI a transmis că Grecia va intra în default dacă nu va reuşi să facă această plată.
---
Actualizare 19:08
Referendumul anunţat de Tsipras: Populaţia va fi întrebată dacă acceptă sau nu planul european.
---
Actualizare 18:55 Premierul Alexis Tsipras a anunţat pe Twitter că va face declaraţii în această seară, la ora 22:00.
---
Actualizare 18:52 Oficial: Unele bănci din Grecia s-ar putea deschide marţi
Unele sucursale ale băncilor din Grecia s-ar putea deschide din nou marţi, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.
Potrivit acestuia, 850 de sucursale sunt aşteptate să se deschidă pentru a permite plata pensiilor, cu toate că vor fi închise pentru orice altă operaţiune.
Oficialul a mai suferat că limita zilnică de retrageri de la bancomate de 60 euro pe zi ar putea fi majorată, dar numai dacă BCE continuă să susţină băncile prin programul de finanţare de urgenţă.
---
Actualizare 18:15 Bursele din SUA scad mai puţin decât era aşteptat
Bursele americane au început săptămâna pe pierderi, pe fundalul situaţiei din Grecia, dar declinul a fost mai atenuat decât se aştepta, transmite ABCNews.
Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 1,12%, S&P 500 coboară cu 0,98%, iar indicele compozit Nasdaq se micşorează cu 1,04%.
---
Actualizare 17:55 Dijsselbloem: "Uşa este încă deschisă pentru negocieri"
Preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a anunţat că uşa este încă deschisă pentru negocieri între Grecia şi creditorii săi, scrie Reuters.
Dijsselbloem a spus însă că opţiunile şi timpul sunt foarte limitate, menţionând că simte dezamăgit că, după luni de negocieri, Grecia a pus capăt discuţiilor.
---
Actualizare 17:43 Reuters: Grecia a cerut ieri BCE să mărească plafonul destinat băncilor cu încă 6 miliarde euro
Surse citate de Reuters transmit că Grecia a cerut ieri Băncii Centrale Europene încă 6 miliarde euro de lichidităţi la întâlnirea de urgenţă de ieri.
BCE a decis, însă, menţinerea plafonului liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinat băncilor greceşti la 89 de miliarde de euro.
---
Actualizare 17:09 Martin Schulz face apel la greci să voteze "Da" pentru a rămâne în zona euro
Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a făcut apel la cetăţenii greci să voteze "Da" în cadrul referendumului, pentru a rămâne în zona euro.
"Voi lupta pentru a-i convinge pe cetăţenii greci să rămâne", a spus Schulz, într-o conferinţă de presă, avertizând că referendumul se referă efectiv la menţinerea Greciei ca membru în zona euro.
---
Actualizare 17:03 Sarkozy denunţă "iresponsabilitatea" premierului Alexis Tsipras
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut luni Europei să nu cedeze în faţa guvernului grec, denunţând "iresponsabilitatea" premierului Alexis Tsipras.
"Dacă Europa, euro dă senzaţia că cedează, va fi afectată credibilitatea întregului sistem european", a declarat fostul preşedinte, citat de AFP.
"Prin iresponsabilitatea primului său ministru, Grecia s-a autosuspendat din zona euro", a acuzat Nicolas Sarkozy.
---
Actualizare 16:56 MAE: Băncile din Grecia vor fi închise până pe 6 iulie, iar retragerea de la bancomate va fi limitată
Instituţiile bancare greceşti vor rămâne închise până la 6 iulie, a doua zi după un referendum organizat de guvernul condus de Alexis Tsipras şi retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă la 60 de euro pe zi, a avertizat luni MAE.
Din acest motiv, autorităţile române atrag atenţia asupra unor posibile întârzieri ale tranzacţiilor bancare în cursul zilei de luni, 29 iunie şi îi atenţionează pe românii care vor să călătorească în Grecia în perioada următoare să aibă suficienţi bani în numerar.
Pe de altă parte, "cetăţenii români care deţin carduri emise de băncile comerciale care funcţionează pe teritoriul României nu vor fi afectaţi de decizia guvernului grec, având în continuare, posibilitatea de a efectua tranzacţii şi de a extrage numerar în conformitate cu limitele stabilite de băncile din România".
Instituţiile bancare din Grecia îşi vor relua activitatea "imediat" după desfăşurarea unui referendum, pe 5 iulie, asupra ultimei propuneri de acord a creditorilor Greciei, precizează MAE.
---
Actualizare 16:40 Merkel avertizează: "Dacă euro eşuează, Europa eşuează"
Cancelarul german Angela Merkel a sugerat, luni, că trebuie găsit un compromis în cazul Greciei, în timp ce ieşirea tot mai probabilă a ţării din zona euro a generat panică pe pieţele internaţionale, relatează DPA, în pagina electronică.
"Dacă se pierde capacitatea de a se ajunge la un compromis, atunci Europa este pierdută, iar acesta este sensul unei afirmaţii pe care o fac deseori - «dacă euro eşuează, Europa eşuează»", a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe a partidului la Berlin.
---
Actualizare 16:05 Toate mijloacele de transport din Atena vor fi gratuite până după referendum
Christos Spirtzis, adjunctul ministrului de transport, a decis că toate mijloacele de transport din Atena vor fi gratuite până la încheierea referendului, transmite The Guardian.
Tramvaiele, troleibuzele, autobuzele şi trenurile intră în această decizie, iar cetăţenii nu vor plăti serviciile de transport până lunea viitoare.
---
Actualizare 15:15 Guvernul polonez: Banca centrală şi Finanţele ar putea interveni în cazul în care zlotul se depreciază
Premierul polonez Ewa Kopacz a declarat luni că băncile poloneze sunt în siguranţă în cazul în care Grecia va părăsi zona euro, adăugând că în cazul în care zlotul se depreciază, Ministerul Finanţelor şi banca centrală ar putea interveni pe piaţa financiară, transmite Reuters.
"Suntem în siguranţă, băncile noastre sunt în siguranţă", a declarat Kopacz pentru presă.
"Am vorbit de mari rezerve, nu doar rezervele în valută ale băncii centrale, însă şi despre marile rezerve aflate la dispoziţia Ministerului Finanţelor, avem rezerve de miliarde", a explicat premierul polonez.
"În orice moment, guvernatorul băncii centrale şi ministrul finanţelor au spaţiu de manevră pentru o reacţie rapidă. În cazul în care zlotul se depreciază, atunci se ştie că vom folosi instrumente", a adăugat şefa guvernului de la Varşovia.
---
Actualizare 15:00 Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei, cele mai mari scăderi din Europa de Est
Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieşire a Greciei din zona euro, transmite Bloomberg.
Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei.
Obligaţiuni ale Bulgariei în valoare de 1,49 miliarde de euro, cu scadenţă în 2024, au înregistrat cel mai amplu declin de la lansarea pe piaţă în 2014, în timp ce leul se îndreaptă spre cea mai mare scădere din acest an.
Monedele Poloniei, Ungariei şi Rusiei s-au depreciat cu cel puţin 1% în raport cu dolarul, iar indicii bursieri regionali sunt în scădere.
Alături de România, Bulgaria are cel mai mult de pierdut, între ţările est-europene, de pe urma unei posibile retrageri a Greciei din uniunea monetară.
Cele mai mari patru bănci din Grecia deţin aproximativ 12% din activele bancare româneşti, iar în Bulgaria 28%, potrivit datelor băncilor centrale.
---
Actualizare 14:30 Juncker cere poporului grec să voteze "Da" pentru a rămâne în zona euro
Şeful Comisiei Europene a declarat că poporul grec trebuie să voteze "Da", la referendumul de duminică, pentru ca Grecia că rămână în zona euro, transmite The Guardian.
Juncker a declarat referitor la Grecia: "Nu trebuie să te sinucizi pentru că ţi-e frică de moarte"
Juncker: "Un vot «Nu» va fi dezastruos pentru Grecia. Întraga planetă ar lua votul ca pe un semn că poporul grec vrea să se distanţeze de Europa".
---
Actualizare 14:25 Juncker: "Creditorii Greciei nu au propus niciodată tăierea pensiilor"
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (CE), a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că acordul propus Greciei de creditorii internaţionali n-a prevăzut niciodată tăierea pensiilor, informează The Guardian.
Preşedintele CE a precizat că a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a convinge Grecia să accepte un acord cu creditorii.
"Alte ţări au fost pe «căi foarte dificile» şi au luat decizii dificile", a spus Juncker, făcând referire la oficialii de la Atena care au refuzat negocierile cu creditorii.
Potrivit preşedintelui CE, pachetul de reforme propus de creditorii Greciei a fost unul "exigent", dar "echitabil".
De asemenea, Juncker a precizat că "uşile sunt în continuare deschise" pentru un acord, acuzând oficialii de la Atena că nu au spus "întreaga poveste" poporului grec.
---
Actualizare 14:10 Oficial Saxo Bank: "Există o probabilitate de 25% pentru un acord târziu dacă Germania îşi iese din fire"
Steen Jakobsen, economist şef la Saxo Bank, consideră că există o probabilitate de 25% pentru un acord târziu dacă "Germania îşi iese din fire", arată un comunicat transmis redacţiei.
Potrivit domnului Jakobsen, orice referendum al Greciei va fi un "Da", deoarece populaţia Greciei este prea deşteaptă pentru Partidul Syriza. De asemenea, oficialul Saxo Bank consideră că, momentan, oficialii de la Atena nu au niciun plan, iar Grecia are nevoie de un guvern tehnocrat pe modelul lui Mario Monti din Italia pentru a stabili agenda reformelor care are o largă susţinere politică, economică şi populară.
Oficialul Saxo Bank afirmă că Grecia nu va reuşi să respecte termenul limită de plată către FMI, iar sistemul juridic va fi împins la extrem. Banca Centrală Europeană şi Uniunea Europeană vor fi răspândite în toată piaţa la deschidere şi va fi o piaţă cu un exces de lichidităţi şi intervenţii, inclusiv potenţialul unei "interziceri" de scurte vânzări de acţiuni şi CFDuri în acţiuni cu coeficient beta înalt.
Steen Jakobsen preconizează că tranzacţionarea se va întâmpla în principiu pe zvonuri, iar evenimentul CHF va avea un impact material negativ ca lecţie pentru mulţi manageri de risc.
---
Actualizare 13:34 BNR: Dolarul a depăşit pragul de 4 lei, iar euro este cotat la 4,4931 unităţi, după criza din Grecia
Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia, iar un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei.
(E.D.)
---
Actualizare 13:25 CE dezminte că intenţionează să facă noi propuneri de reformă pentru Grecia
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene dezminte că preşedintele instituţiei, Jean-Claude Juncker, intenţionează să facă noi propuneri de reformă pentru Grecia, contrazicând declaraţii făcute de comisarul pentru Economie Pierre Moscovici, transmite MarketWatch.
(E.D.)
---
Actualizare 13:25 Merkel: "Grecia trebuie să facă prima mutarea pentru a ieşi din impas"
Angela Merkel, cancelarul german, a declarat astăzi, la o întâlnire a conducerii Partidului Creştin-Democrat, că Guvernul de la Atena trebuie să facă prima mutare pentru a ieşi din impasul cu partenerii săi din zona euro, informează The Guardian.
Merkel a spus, de asemenea, colegilor săi de partid, că deciziile privind Grecia pot fi luate numai de la o zi la alta, având în vedere nivelul actual de incertitudine.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a anunţat că Angela Merkel este pregătită să vorbească din nou cu Tsipras.
---
Actualizare 13:12 * Moscovici: Juncker va face propuneri Greciei în această după-amiază
Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, a declarat că, Jean-Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, va face propuneri Greciei în această după-amiază, potrivit Reuters.
Moscovici a precizat că Juncker "va indica drumul de urmat", iar ambele părţi implicate în negocieri trebuie să fie dispuse la compromisuri pentru a găsi o soluţie în privinţa Greciei.
---
Actualizare 13:05 Ewald Nowotny, FMI: "Sunt şanse reduse ca Grecia să plătească mâine tranşa de împrumut"
Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că este foarte puţin probabil ca Grecia să plătească tranşa de împrumut datorată FMI, dar asta nu va reprezenta intrarea imediată în incapacitatea de plată, a declarat Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, informează Reuters.
Dacă grecii vor vota pentru respingerea unui acord cu creditorii internaţionali la viitorul referendum, va fi limitat "orice avans constructiv" pentru detensionarea situaţiei, a adăugat oficialul FMI.
---
Actualizare 12:55 Marinarii greci au decis să amâne greva până după referendum
Marinarii greci au decis să amâne greva de avertisment, anunţată pentru astăzi, considerând că evoluţiile politice şi economice din ţară nu sunt prielnice unei astfel de mişcări, informează Ekathimerini.
Sindicatul Federaţia Navală Panelenă (PNO) a organizat greva, deoarece este de părere că nu au fost respectate anumite prevederi ale contractului de colectiv de muncă de către unele firme.
Greva va fi reprogramată după referendumul de pe 5 iulie, pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea să se deplaseze cu feribotul pentru a-şi exprima dreptul de vot.
---
Actualizare 12:45 Macedonia cere băncilor sale să-şi retragă banii din Grecia
Macedonia a ordonat, ieri, băncilor sale să-şi retragă banii din băncile greceşti şi a impus "măsuri preventive" pentru limita ieşirile de capital către Grecia, informează Reuters.
Decizia Băncii Centrale a Macedoeiei este una "temporară". Limitarea ieşirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzacţii, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja între entităţile din Macedonia şi din Grecia.
Băncile elene deţin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia şi o cotă semnificativă în Bulgaria, România, Serbia şi Albania, ceea ce sporeşte posibilitatea ca Guvernele să fie nevoite să salveze sucursalele băncilor elene, dacă sistemul bancar din Grecia intră în colaps şi Atena părăseşte zona euro.
---
Actualizare 12:35 Ministrul de Finanţe al Ciprului: "Sper că limita de capital din Grecia este temporară"
Ministrul de Finanţe al Ciprului, Harris Georgiades, a declarat, pentru Bloomberg, că speră ca limita de capital din Grecia să fie temporară, informează The Guardian.
"Sunt foarte îngrijorat pentru poporul grec şi sper că poate fi o cale de ieşire din această situaţie foarte dificilă", a declarat Georgiades.
Pe de altă parte, un fost guvernator adjunct al Băncii Centrale a Ciprului, Spyros Stavrinakis, a avertizat că redeschiderea băncilor greceşti va fi dificilă.
---
Actualizare 12:30 ING: "Euro/Dolar a scăzut cu aproximativ 1,5%"
Anunţul de vineri seara prin care premierul Tsipras a anunţat un referendum pe 5 iulie şi introducerea unor limite de capital la băncile greceşti, va provoca un şoc pe pieţele financiare europene în această săptămână, ţinând cont că, până în prezent, Euro/Dolar a scăzut cu aproximativ 1,5%, coborând sub nivelul de 1,1000, arată un raport ING.
În timp ce accentul va fi pus, în prima parte a săptămânii, pe sistemul bancar din Grecia, analiştii ING sunt de părere că investitorii vor fi îngrijoraţi şi de referendumul de pe 5 iulie.
---
Actualizare 12:12 Preşedintele Franţei: "Un acord între Grecia şi creditorii săi rămâne posibil"
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a publicat un mesaj pe Twitter, prin care precizează că un acord între Grecia şi creditorii internaţionali rămâne în continuare posibil, iar Franţa e dispusă la dialog, informează The Guardian.
De asemenea, Hollande a mai adăugat că economia Franţei este mai puternică decât în urmă cu 4 ani.
---
Actualizare 12:10 Acţiunile mai multor bănci italiene au fost suspendate
Acţiunile mai multor bănci italiene, printre care UniCredit şi Intesa Sanpaolo, au întâmpinat probleme la deschiderea tranzacţiilor şi au fost suspendate, ca urmare a numeroaselor ordine de vânzare înregistrate pe fondul temerilor provocate de riscul de default al Greicie, precizează MarketWatch.
În această dimineaţă, la începutul tranzacţiilor, preţurile de deschidere ale acţiunilor băncilor italiene erau în scădere cu 8%-10%.
Acţiunile UniCredit şi Intesa Sanpaolo au intrat la tranzacţionare cu întârziere, dar au fost imediat suspendate, fiind în declin cu aproximativ 6% în raport cu închiderea de vineri.
---
Actualizare 12:05 Banca Centrală a Elveţiei a intervenit pentru a slăbi francul
Banca Centrala a Elvetiei informează că a intervenit în piaţă pentru a slăbi francul, care se apreciase prea mult faţă de euro şi afecta exporturile elveţiene, precizează The Guardian.
---
Actualizare 11:50 Băncile europene au înregistrat scăderi semnificative la burse
Acţiunile bancare europene au înregistrat în această dimineaţă scăderi semnificative, cele mai afectate fiind cele din Italia, Spania şi Franţa, după ce Grecia a închis băncile sale şi a impus restricţii de capital, informează New York Times.
În această dimineaţă, indicele bursier Stoxx Europe 600 a înregistrat o scădere de 4,4%. Acţiunile băncilor italiene UniCredit, Intesa Sanpaolo şi Banca Popolare di Milano Scarl au pierdut peste 7%, titlurile Santander şi BBVA (Spania), ale BNP Paribas, Societe Generale (Franţa) şi Deutsche Bank (Germania) înregistrau un recul de peste 6%. Acţiunile Banco Comercial Portugues au scăzut cu 8,1%. Principalele bănci austriece, Erste şi Raiffeisen, înregistrau luni un declin de 6,1% şi, respectiv, 14,1%.
Ronit Ghose, analist la Citi, a declarat: "Evoluţiile în acest weekend au crescut semnificativ profilul de risc al băncilor greceşti".
Posibilitatea ca problemele din Grecia să se răspândeacă şi la băncile din statele aflate la periferia zonei euro a afectat încrederea investitorilor.
---
Actualizare 11:40 Randamentul bondurilor greceşti a crescut cu până la 10%
Randamentul bondurilor greceşti a crescut cu până la 10% în această dimineaţă, în condiţiile în care Grecia a închis băncile sale şi a impus un control de capital, informează ekathimerini.
Randamentul obligaţiunilor elene cu maturitatea la doi ani a deschis cu peste 1.000 de puncte de bază în creştere, până la 31,71%, conform Tradeweb, care mai arată că randamentul bondurilor pe 10 ani a urcat cu 300 de puncte de bază, până la 14,15%.
Randamentul bondurilor germane de referinţă a scăzut cu peste 20 de puncte de bază, iar cel al titlurilor italiene, spaniole şi portugheze a urcat cu peste 30 de puncte de bază.
---
Actualizare 11:25 Bursele din Asia şi Europa se prăbuşesc, după ce Grecia a închis băncile sale pentru o săptămână
Indicele FTSE 100 al bursei londoneze se depreciază cu 2,14%, la 6.609,42 puncte, potrivit datelor oferite de Bloomberg.
Şi indicele CAC 40 al bursei din Paris coboară cu 3,79%, până la 4.867,46 puncte, iar DAX al bursei din Frankfurt se depreciază cu 3,60%, către 11.079,25 puncte. Indicele FTSE MIB al bursei italiene scade cu 4,25%, la 22.788,56 puncte, în timp ce indicele IBEX 35 din Madrid ajunge la 10.878,2 puncte, după un declin de 4,34%.
Pe continentul Asia, Shanghai Composite Index a scăzut 0,4% la 4,178.56. Totodată Hang Seng, al Hong Kong, a pierdut 1,7%, ajungând la la 29,192.67, iar indicele S & P / ASX 200 al Bursei din Sydney a pierdut 1,8%, ajungând la 5,447.80.
---
Actualizare 11:20 UE aprobă oficial controalele de capital grecesc
Comisia Europeană a aprobat, astăzi, controalele de capital grecesc, considerând că Atena a încălcat legislaţia Uniunii Europene (UE) privind libera circulaţie a capitalului, în scopul de a proteja băncile, informează publicaţia The Star.
---
Actualizare 11:10 Preţurile petrolului scad cu mai mult de 1 dolar, după ce Grecia a impus control de capital
---
Actualizare 10:32 Leul şi forintul, cele mai mari deprecieri în rândul monedelor emergente
Leul şi forintul s-au depreciat astăzi, fiecare cu 2%, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor greceşti şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar, transmite Bloomberg.
De asemenea, zlotul din Polonia a scăzut cu 1,7%, iar coroana din Cehia s-a depreciat cu 1,4%, potrivit informaţiilor de pe Bloomberg.
Nizam Idris, oficial Macquarie Bank din Singapore, a avertizat că "întotdeauna există riscul contagiunii". Monedele din Europa de Est sunt mult mai mult sub presiune, în condiţiile în care există legături economice semnificative cu zona euro, inclusiv Grecia, a mai adăugat Nizam Idris.
---
Actualizare 10:20 Moscovici: "Un acord între Grecia şi creditorii săi este în continuare posibil"
Un acord între Grecia şi creditorii internaţionali este aproape şi acesta rămâne scopul următoarelor negocieri, a declarat Pierrre Moscovici, comisarul european pe economie, citat de The Economic Times.
Moscovici a subliniat că trebuie făcut tot posibilul pentru a menţine Grecia în zona euro.
"Trebuie să găsim un compromis", a precizat comisarul european.
De asemenea, Moscovici i-a transmis lui Alexis Tsipras să încurajeze poporul grec să voteze "da" la referendumul de pe 5 iulie.
---
Actualizare 09:40 Euro scade pe fondul crizei greceşti
Moneda europeană a scăzut astăzi cu aproape 2%, iar bursele din Europa par să eclipseze scăderile mari din Asia, deoarece investitorii s-au speriat de incapacitatea de plată de care se apropie Atena, informează Reuters.
Euro a scăzut în această dimineaţă cu 1,9%, la 1,0955 dolari, cel mai scăzut nivel în ultima lună, de la 1,1165 dolari vineri seara, nota Reuters astăzi dimineaţă.
Faţă de francul elveţian, euro a scăzut la nivelul de 1,0256 franci, cel mai slab nivel de la sfârşitul lunii aprilie. De asemenea, euro a scăzut şi faţă de yenul japonez, cu aproape 2,5%, la 133,80 yeni.
---
Actualizare 08:55 Secretarul Trezoreriei SUA consideră că negocierile cu Grecia trebuie să continue
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, Jack Lew, a declarat că premierul grec Alexis Tsipras trebuie să continue negocierile cu creditorii internaţionali, înaintea referendumului din Grecia, informează Reuters.
Lew a subliniat, totodată, necesitatea ca oficialii de la Atena să ia măsurile potrivite pentru a menţine stabilitatea financiară înainte de referendum, inclusiv în strânsă colaborare cu partenerii internaţionali.
În acelaşi timp, preşedintele Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au declarat, ieri, că este "extrem de important" să se găsească soluţii pentru a menţine Grecia în zona euro.
---
Actualizare 08:45 MAE recomandă românilor care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor bani lichizi
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor în eventualitatea unor întreruperi ale activităţilor bancare în această ţară, arată un comunicat MAE.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe atenţionează asupra duratelor mari de aşteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.
---
Actualizare 07:50 Retragerile de la bancomatele din Grecia, limitate la 60 euro pe zi
Premierul Alexis Tsipras a publicat astăzi un decret, în Monitorul Oficial al Greciei, prin care informează că toate băncile greceşti vor fi închise până pe 6 iulie, iar retragerile de la bancomate au fost limitate la 60 de euro pe zi, transmite The Guardian.
De asemenea, decretul precizează că nu vor fi afectaţi, de limita impusă la bancomat, şi cetăţenii străini care folosesc un card emis într-o altă ţară, însă turiştii s-ar putea confrunta cu lipsa de lichidităţi din bancomate.
Plata pensiilor va fi scutită de restricţiile bancare, în timp ce nu va fi "nici o problemă pentru salariile plătite electronic în conturi bancare", mai arată sursa.
(M.C.)
---
Programul de asistenţă financiară pentru Grecia va lua sfârşit la data de 30 iunie, după cum a anunţat, sâmbătă, preşedintele Eurogroup (miniştrii de finanţe din zona euro), Jeroen Dijsselbloem, după ce Atena a refuzat propunerile de reformă ale creditorilor săi, care, dacă ar fi fost acceptate, ar fi generat deblocarea ultimei tranşe de împrumut, de 7,2 miliarde de euro. Data de 30 iunie coincide cu termenul la care Atena trebuie să ramburseze către Fondul Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de 1,5 miliarde de euro.
Şeful Piraeus Bank a declarat duminică, la finalul unei întâlniri de urgenţă a oficialilor guvernamentali şi de finanţe, că băncile greceşti nu se vor deschide luni, potrivit Reuters.
Întrebat, la plecarea de la întâlnirea Consiliului de Stabilitate Financiară, dacă băncile se vor deschide luni, Anthimos Thomopoulos a spus că "Nu", transmite publicaţia citată.
Potrivit ZeroHedge, care citează publicaţia elenă Kathimerimi, băncile vor rămâne închise până cel puţin în data de 5 iulie, când va avea loc referendumul propus de premierul Alexis Tsipras.
De asemenea, o sursă din sistemul financiar grec a declarat pentru Reuters că nici Bursa de valori de la Atena nu se va deschide luni.
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a informat că va organiza, în 5 iulie, un referendum pe subiectul condiţiilor puse de creditori. Decizia în acest sens a fost aprobată de Parlamentul elen cu 178 de voturi "pentru", dintr-un total de 300.
Anunţul privind referendumul a fost făcut după publicarea unui sondaj de opinie din care rezultă că 57% din 1.000 de eleni intervievaţi vor ca Grecia să ajungă la un acord cu finanţatorii externi, iar 29% - că vor ruperea acordului.
Potrivit Financial Times, în situaţia dată, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Greciei urmau să analizeze, ieri, implementarea de măsuri de control al capitalului, respectiv limitarea retragerilor de bani din ţară.
Publicaţia britanică scrie că una dintre opţiuni ar fi, în acest caz, declararea, în Grecia, a unei vacanţe bancare până la data de 5 iulie. Însă, ministrul finanţelor, Yanis Varoufakis, a declarat că băncile din ţară trebuie să rămână deschise în intervalul rămas până la referendum. În plus, oficialii Executivului de la Atena au afirmat că nu plănuiesc să impună un control al capitalului care să limiteze retragerile.
Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă dimineaţa în faţa sediilor băncilor din Grecia şi au golit ATM-urile, după ce prim-ministrul Tsipras a anunţat organizarea referendumului.
Doi reprezentanţi din conducerea executivă a unei bănci au declarat că aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul ţării au rămas fără numerar sâmbătă dimineaţă şi este posibil ca unele bănci să nu poată fi deschise astăzi fără o injecţie suplimentară de lichidităţi din partea Băncii Greciei. Unul dintre bancherii citaţi de presa străină a spus că instituţia pe care o reprezintă a pierdut 110 milioane de euro sâmbătă dimineaţă, până la ora locală 11.30.
Conform portalului elen protothema.gr, unii dintre deputaţii şi miniştrii partidului aflat la guvernare în Grecia (Syriza) au fost surprinşi stând la coadă la un bancomat pentru retrageri de bani.
În situaţia dată, un purtător de cuvânt al băncii centrale de la Atena a declarat, în condiţii de anonimitate, că se fac eforturi pentru furnizarea banilor necesari în sistem. Însă, reprezentanţii "National Bank of Greece", "Alpha Bank", "Piraeus Bank" şi "Eurobank Ergasias", cele patru mari bănci din Grecia, au refuzat să comenteze.
Deponenţii au retras din băncile elene aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) după preluarea puterii de către coaliţia anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza. Depozitele bancare ale firmelor şi gospodăriilor elene au scăzut la 129,9 miliarde de euro în mai 2015, de la 133,7 miliarde de euro în aprilie, potrivit datelor Băncii Greciei, publicate săptămâna trecută. Acesta este cel mai redus nivel din ultimii 11 ani. Mai a fost a opta lună de declin consecutiv al depozitelor din băncile greceşti.
După mai multe luni de negocieri fără rezultat între Grecia şi instituţiile creditoare - UE i FMI -, acestea din urmă i-au prezentat Atenei, săptămâna trecută, o propunere de prelungire cu cinci luni a programului de ajutor, cu un pachet financiar de 15,5 miliarde de euro (12 miliarde euro de la UE şi 3,5 miliarde de la FMI), în schimbul unor reforme şi măsuri de economii bugetare. Guvernul grec a considerat suma inadecvată, întrucât acoperă doar rambursările în următoarele luni către creditori. În plus, condiţiile de acordare a fondurilor sunt umilitoare şi neadecvate pentru relansarea economiei ţării, potrivit autorităţilor elene.
Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, sugerează ca BCE să verse direct către FMI 1,9 miliarde de euro, bani care ar acoperi suma datorată de Grecia instituţiei pe 30 iunie, ceea ce ar evita intrarea ţării în incapacitate de plată. Oficialul nu a oferit detalii, însă a spus: "Propunerea noastră era, de la început, ca banii pe care ni-i datorează Banca Centrală Europeană în cadrul programului de asistenţă să fie plătiţi Fondului Monetar Internaţional".
Ministrul grec spune, totuşi, că Grecia "va continua să se bată" pentru un acord cu creditorii săi până marţi. "Refuzul de a prelungi programul de asistenţă financiară va afecta cu siguranţă credibilitatea Eurogroup ca uniune democratică şi mă tem ca prejudiciul să nu fie permanent", a atras atenţia Varoufakis.
În condiţiile actuale, premierul francez Manuels Valls a făcut un apel la guvernul grec "să revină la masa negocierilor", astfel încât să fie evitat falimentul Greciei şi eventuala ieşire din zona euro.
În opinia ministrului austriac de finanţe, Hans Jorg Schelling, ieşirea Greciei din zona euro "pare aproape inevitabilă", iar Atena este singura responsabilă pentru eşecul negocierilor. În plus, spune oficialul austriac, consecinţele unui astfel de proces pentru ţările din zona euro nu sunt atât de grave precum cele care privesc Grecia.
Alexis Tsipras: "Poporul va spune un mare NU ultimatumului, dar în acela i timp un mare DA solidarităţii europene".
•
Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, care se afla la conducerea instituţiei financiare la începutul crizei greceşti, a făcut apel la europeni să accepte o suspendare temporară a plăţilor Atenei. Acesta sugerează ca "Grecia să nu mai primească nicio nouă finanţare din partea UE şi FMI, dar să beneficieze de o prelungire foarte mare a maturităţii şi chiar de o reducere nominală masivă a datoriei sale faţă de instituţiile publice".
Fostul şef al FMI a criticat de mai multe ori caracterul "inept" şi "dezastruos" al ajustărilor bugetare severe care au reprezentat regula în zona euro, în contextul crizei.
La finele săptămânii trecute, FMI a informat că nu va mai finanţa Grecia dacă autorităţile de la Atena nu vor plăti datoria scadentă în 30 iunie.
Negocierile dintre FMI şi Grecia, care au fost suspendate, ar putea fi reluate doar dacă votanţii eleni îşi vor contrazice liderii şi vor dori să rămână în zona euro, potrivit conducerii Fondului.
•
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că Grecia trebuie să rămână parte a zonei euro, precizând că este în contact cu liderii zonei euro pentru prevenirea ieşirii acestei ţări din uniunea monetară.
"Grecia este şi trebuie să rămână membră a zonei euro", a scris Tusk pe contul său de Twitter.
•
BCE a informat, ieri, că a luat notă de decizia privind referendumul planificat în Grecia şi de faptul că programul de asistenţă nu a fost prelungit, anunţând că va lucra îndeaproape cu Banca Greciei ca să menţină stabilitatea financiară în ţară.
"În circumstanţele actuale, consiliul guvernatorilor a decis să menţină plafonul programului ELA destinat băncilor elene la nivelul decis în 26 iunie 2015", a precizat BCE, adăugând că este pregătită să revină asupra acestei hotărâri.
Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat: "Lucrăm îndeaproape, în mod continuu, cu Banca Greciei şi aprobăm cu tărie angajamentul statelor membre în promisiunea de a lua măsuri menite să rezolve vulnerabilitatea economiilor din zona euro".
La rândul său, Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei, a afirmat: "Ca membru al Eurosistemului, vom lua toate măsurile necesare să asigurăm stabilitatea financiară a cetăţenilor eleni în aceste circumstanţe dificile".
BCE a decis, vineri, să nu majoreze plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinat băncilor greceşti. Aceasta a fost a treia zi consecutivă în care BCE a lăsat nemodificat plafonul liniei ELA la 89 de miliarde de euro. Un oficial al băncii centrale elene, citat de presa străină sub condiţia anonimatului, a declarat că decizia BCE este conformă solicitărilor Băncii Greciei.
Potrivit agenţiei de evaluare Fitch Ratings, perioada prelungită de incertitudini generată de impasul negocierilor dintre Grecia şi creditori afectează semnificativ economia ţării, iar calitatea băncilor elene se va deteriora şi mai mult, din cauza retragerilor masive din depozite. Conform Fitch, orice decizie a BCE de a limita sau anula ELA ar putea forţa băncile să limiteze retragerile din depozite, ceea ce va însemna o intrare în incapacitate de plată restricţionată a creditorilor eleni.
1. Ia banii de unde nu-s
(mesaj trimis de Tifras în data de 29.06.2015, 13:35)
PO(A)NTA: Cine are urechi, sa auda!
Vedeti ce face/unde se ajunge cu populismul si promisiunile electorale?
1.1. sclavule (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de eu în data de 29.06.2015, 14:33)
pai da sa stam cu capu plecat si sa asteptam frimituri altora.sclavule.... am o cateva intrebari pentru tibne: ECB garanteaza pe tot teritoriul UE suma de 100.000 euro in depozite ..daca eu sunt cetatean al ue(grec) de ce nu pot retrage banii garantati?
2. ministrul de finante are dreptate: de ce nu mai puteau europenii astepta 2 saptamani votul populatiei ? mai este democratie in Europa?
3. Sa zicem prin absurd ca in SUA california da faliment si se inchid bancile nu se mai fac retrageri....nu crezi ca se va termina cu razboi?
4. ECB tipareste bani si cumpara bonduri ale tarilor Ue..Grecia nu este inclusa in acest program de ce ? sunt parte a uniunii sau nu?
eu cred ca uniunea a murit duminica iar cei ce vor ramane trebuie sa constientizeze ca sunt sclavii germaniei. Poate ca va fi greu in grecia pentru 1-2 ani dar este singura sansa de a scapa de sub jugul germaniei...Germania a beneficiat de panul marshal dupa razboi a returnat banii...?? dar distrugerile pe care le au facut pe planeta...??? depozitele ar trebui sa fie garantate......este o mizerie ....
2. Juncker
(mesaj trimis de Cristi C în data de 29.06.2015, 15:09)
Cel care le spune ceva grecilor, trebuie să fie acel eurocrat obișnuit cu minciuna.
The Telegraph, 2014: "At the height of the eurozone crisis, Mr Juncker was described as the “master of lies” for organising a meeting of finance ministers to talk about whether Greece could remain in the single currency and then trying to deny it was taking place.
Germany's Suddeutsche Zeitung accused Mr Juncker of “taking the lead on the deception” and warned he had managed “to fritter away the last remaining trust the people of Europe still have”.
Mr Juncker has never hidden his view that the compromises and deals being worked out in EU meetings or leaders or ministers need be protected from public scrutiny, by lies if necessary.
"When it becomes serious, you have to lie," he said."
"La apogeul crizei eurozonei, Juncker a fost descris drept "maestrul minciunilor" pentru organizarea unei ședințe a miniștrilor de finanțe pentru ca vorbi despre menținerea sau nu a Greciei în eurozonă și apoi a negat că aceasta a avut loc.
Un ziar din Germania a afirmat că Juncker a distrus orice urmă de încredere pe care oamenii din Europa încă o mai aveau.
Dl Juncker nu și-a ascuns niciodată părerea că acordurile și compromisurile la care se ajunge în ședințele EU, sau liderii/miniștrii trebuie să fie protejați de cunoașterea și critica publicului, chiar prin minciuni, dacă este necesar."
"CÂND DEVINE SERIOS, TREBUIE SĂ MINȚI" este replica lui pentru care va rămâne în istorie.