SITUAŢIE FĂRĂ PRECEDENT DNA, jucător în oferta publică DIGI Communications

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 mai 2017

DNA, jucător în oferta publică DIGI Communications

RCS&RDS a fost pusă sub urmărire penală, chiar în timpul ofertei

Unii investitori, nevoiţi să se retragă

BERD îşi luase un angajament de subscriere, dar ceruse companiei să îşi asume obligaţii în materia combaterii mitei şi corupţiei

-----------

Actualizare 12:17 DIGI anunţă preţul Ofertei: 40 lei pe acţiune

Preţul stabilit în Oferta Publică de vânzare a acţiunilor Digi Communications este de 40 lei/acţiune, potrivit unui anunţ al companiei.

Un număr de 23.918.519 acţiuni de clasa B au fost oferite spre vânzare, reprezentând 25,6% din numărul total de acţiuni emise de Societate, cu excepţia acţiunilor proprii deţinute, fiind prezumată exercitarea opţiunii de supra-alocare de 10%, imediat după Admitere, conform companiei.

Se preconizează că tranzacţionarea necondiţionată a acţiunilor de clasă B a Societăţii va începe pe Bursa de Valori Bucureşti la data de 16 mai 2017.

Serghei Bulgac, CEO al DIGI, a declarat: "Suntem foarte mulţumiţi de răspunsul puternic venit din partea investitorilor de retail şi instituţionali, încă de la momentul la care am făcut anunţul cu privire la Intenţia de Listare pe Bursa de Valori Bucureşti. Această Ofertă Publică Iniţială reprezintă un pas important pentru evoluţia DIGI, investitorii obţinând astfel acces la un lider atractiv în industrie, cu o creştere structurală stabilă. Suntem de părere că sprijinul puternic venit din partea investitorilor reprezintă un testimonial cu privire la soliditatea activităţilor noastre existente şi a perspectivelor noastre de creştere pe viitor. Aşteptăm cu nerăbdare admiterea la tranzacţionare preconizată pentru data de 16 mai."

(A.C.)

---------

Actualizare 10:05

Intermediarii ofertei DIGI şi-au exercitat dreptul de realocare către tranşa investitorilor de retail, potrivit prevederilor prospectului de listare, şi au mutat un număr de aproximativ 1,1 milioane de acţiuni de pe tranşa investitorilor instituţionali, se arată într-un comunicat de presă trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În document se arată: "Ca urmare a închiderii ofertei publice iniţiale secundare de vânzare de acţiuni emise de Digi Communications N.V. ("Oferta"), lansată de Carpathian Cable Investments S.a.R.L., Celest Limited, ING Bank N.V., Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicuşor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian şi Zoltan Teszari ("Ofertanţii") vă informăm următoarele:

Ofertanţii au exercitat dreptul de realocare către Tranşa Investitorilor de Retail, potrivit prevederilor Prospectului şi au realocat un număr de 1.087.206 acţiuni.

Alocarea Acţiunilor Oferite pentru investitorii care au subscris valid în Tranşa Investitorilor de Retail se va realiza pe baza următorilor indici de alocare: 1, pentru investitorii de retail care primesc alocare garantată până la maximum 267 de acţiuni (segment de piaţă POFA) şi 0,0511826933, pentru investitorii de retail care nu primesc alocare garantată şi pentru care alocarea se va efectua pro-rata (segment de piaţă POFS)".

(C.V.)

-------

Actualizare 00:00 Oferta DIGI s-a închis la preţul de 40 de lei pe acţiune

Un e-mail transmis de intermediari instituţionalilor indică un preţ de închidere al ofertei DIGI de 40 de lei/acţiune, informează News.ro.

La acest nivel, operaţiunea de piaţă s-ar cifra la aproximativ 860 de milioane de lei (189 milioane euro), iar valoarea de piaţă a companiei care deţine operatorul telecom RCS&RDS ar fi cu puţin peste 823 milioane euro.

(S.A.)

-----------

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost, cu sau fără intenţie, un jucător important în oferta de listare a Digi Communications, compania mamă a RCS&RDS.

DNA a anunţat, vineri, în timpul ofertei DIGI, începerea urmăririi penale faţă de Ioan Bendei, Vicepreşedinte şi Administrator Executiv al RCS&RDS, pentru spălare de bani şi mită, şi a lui Mihai Dinei, administrator al companiei, pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Însă DNA nu a suflat o vorbă, vineri, despre punerea sub urmărire penală a RCS&RDS. Luni, DIGI a anunţat, prin amendamentul prospectului, că şi RCS&RDS este suspectă în acelaşi dosar, astfel că a dat investitorilor drept de retragere din ofertă, până ieri, la ora 17.00. DNA nu a explicat de ce nu a anunţat oficial şi urmărirea penală a RCS&RDS.

Având în vedere că RCS&RDS reprezintă aproape în totalitate activitatea Digi, ancheta reprezintă o problemă, căci regulile interne nu permit unora dintre investitorii instituţionali să mai participe la această ofertă.

De exemplu, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) aprobase, pe 26 aprilie, participarea sa la ofertă, dar o condiţionase de furnizarea de către societate a unui raport anual privind aspectele sociale şi de mediu şi de asumarea de către companie a unor obligaţii în materia combaterii mitei şi corupţiei.

De asemenea, intermediarii ofertei, în special Citigroup şi Deutsche Bank (câte 40% din ofertă) s-au angajat să cumpere ei înşişi acţiunile oferite, dar în anumite condiţii. Una dintre condiţii era să nu intervină nicio schimbare negativă semnificativă.

Se pare că şi alţi instituţionali au criterii similare, iar unele surse spun că, deşi săptămâna trecută subscrierea pe tranşa investitorilor instituţionali trecuse de 200%, acum, ancheta DNA a pus presiune cel puţin pe preţ, care, în cazul încheierii cu succes a ofertei, ar urma să se situeze mai aproape de pragul de jos al intervalului decât de cel de sus. Subscrierile pe tranşa mare s-au făcut în intervalul 38 - 56 de lei.

Intermediarii şi vânzătorii urmează să anunţe preţul ofertei în funcţie de subscrierile pe această tranşă.

În cazul investitorilor de retail, cărora le revine 15% din ofertă, efectul anchetei DNA s-a văzut, în direct, chiar dacă nu a fost unul spectaculos. Ultimele două zile ale ofertei au adus retrageri de subscrieri, ieri, la ora 17.00, segmentul de retail negarantat înregistrând o subscriere de 74.968.974 milioane de acţiuni (2749%), în condiţiile în care, luni, fusese de 2796%. Cererea supradimensionată a venit pe fondul utilizării unor scrisori de garanţie bancară, acordate de intermediari, practică acuzată de unii brokeri şi investitori, pe motiv că ar denatura subscrierea reală. Micii investitori au plasat ordine care cumulează aproximativ un miliard de euro. "Este o creştere artificială a cererii şi este imoral", ne-a spus un investitor, care consideră ca Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să intervină, ca să verifice dacă în spatele ordinelor introduse existau şi banii aferenţi. Bătaia pe acţiuni între investitorii de retail a avut loc în condiţiile în care aceştia beneficiază de un discount de 7%, pentru subscrierile din primele cinci zile ale ofertei.

Având în vedere, însă, că DIGI Communications este o companie înregistrată în Olanda, prospectul ofertei şi derularea sa au căzut sub incidenţa Autorităţii de Supraveghere din Olanda. ASF ne-a comunicat că nu poate decât să sesizeze, dacă observă nereguli, către Autoritatea olandeză sau cea europeană ESMA.

Un grup de acţionari Digi Communications a lansat, pe 28 aprilie, o ofertă prin care vrea să vândă un pachet de 21.744.108 acţiuni, pentru o sumă cuprinsă între 826,27 milioane de lei şi 1,21 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu e prima oara cand DNA procedeaza in acest mod. Intrebarea e vor putea investitorii si DIGI sa ceara daune DNA-ului daca acuzatiile se dovedesc nefondate?

    1. Investitorii pentru ca au cumparat ieftin?

      ... ce-are scula cu prefectura?

      FP dupa formidabila reintoarcere la RAS in numai o Luna de la listarea de la Londra si din nou reintoarcerea la IFRS la sfarsitul anului 2015 este supravegheata de prietenii domnului Juncker. Astfel ASF nu are nicio responsabilitate, geniala en Marche mutare:-)

    Junker e e tara prima data.

    Vreau sa pup un penal :))) 

    E de mirare ca nu scrieti ce se-ntampla la Raiffeisen si BVB'noaptea ca hotii'.Comunicat postat pe BVB semnat Mirela Ionescu Raiffeisen cu alocare suplimentara de 1,522 mil actiuni pe transa de retail si indice de alocare 0,5698.Comunicatul are numarul IB 17/10.05.2017.La ora 23:30 este postat un alt comunicat cu exact acelasi numar 17/10.05.2017 in care numarul de actiuni si indicii sunt aia trecuti de Dvs in articol.

    Ce este asta?Fals in acte?Cine a luat decizia stergerii unui document pe BVB si inlocuirii lui prin modificarea unor cifre din continut?

    Verificati pe AGF unde multi au discutat aseara in jur de ora 22 despre primul comunicat si dau exact numarul si rata de alocare initiale.Trebuie sa-l aiba cineva in calculator.In antet apar ca destinatari si ASF,pe langa BVB Intrebati la ASF ce parere are si cum sanctioneaza aceasta manevra cu falsuri in documente publice in legatura cu diseminarea informatiilor. 

    1. Au disparut ele acte din ministere(OUG 13) dapai din niste societati ca astea nu este nimic grav.

      A devenit o regula la noi. 

      DNA sa vina sa va ia. 

      DNA sa vina sa va ia.

      DNA sa vina sa va ia. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb