SITUAŢIE NEAŞTEPTATĂ PE PIAŢA CHINEI, Preţul zahărului a coborât până la nivelul minim istoric

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2006

Preţul zahărului a atins ieri, pe piaţa Chinei - al doilea consumator de acest îndulcitor, nivelul minim al tuturor timpurilor, ca urmare a faptului că o licitaţie organizată de stat a atras mai puţini investitori locali decât aşteptau autorităţile. Aşadar, preţul zahărului a scăzut pentru a treia zi consecutiv, pe piaţa de profil instalându-se teama că poa-te să apară un excedent.

Guvernul de la Beijing intenţiona să vândă 92.000 tone metrice de zahăr rafinat la o licitaţie organizată la data de 18 iulie, însă iniţiativa a eşuat. Drept urmare, autorităţile au încercat să facă acelaşi lucru ieri, la un preţ cu 4,1% mai mic (în medie) decât la licitaţia anterioară, conform organizatorului licitaţiei, China Merchandise Reserve Management Center. La licitaţia de ieri, preţul a fost, în medie, de 4.378 yuani/tonă, comparativ cu o medie de 4.567 yuani/tonă la licitaţia de luna trecută.

"Este pentru prima oară când eşuează o astfel de iniţiativă", declară Huang Yongjin, analist la "Top Win Futures" Co. din Shenzhen. China intenţionează să vândă o cantitate adiţională de 552.000 tone de zahăr până în 12 septembrie, spune Yongjin, adăugând: "Toţi cumpărătorii aşteaptă ca preţul zahărului să scadă în continuare".

În încercarea de a domoli creşterea preţurilor materiilor prime, China urmăreşte să diminueze cotaţiile zahărului, care aproape s-au dublat în ultimul an. Astfel, în primele şase luni din acest an, Beijingul a scos la licitaţie 386.000 tone din rezervele de stat, anunţând că va importa alte cantităţi din Cuba.

Ieri, zahărul rafinat cu livrare în martie 2007 a avut o cotaţie de 4.001 yuani (500 de dolari) tona la Zhengzhou Commodity Exchange, în scădere cu 16 yuani faţă de ziua anterioară. În cursul şedinţei bursiere de ieri, preţul zahărului a atins nivelul minim istoric de 3.975 yuani pe tonă. De la începutul anului, preţul zahărului a pierdut 16% pe piaţa Chinei.

Guvernul chinez a derulat, în acest an, opt licitaţii pentru vânzarea de zahăr din rezervele de stat. În China, preţurile de consum au crescut cu 1,5% în luna iunie, acesta fiind cel mai rapid ritm de majorare din ianuarie până în prezent. În astfel de condiţii, specialiştii aşteaptă că banca centrală a Chinei să-şi majoreze dobânda de referinţă până la finele lunii septembrie, ca să domolească expansiunea economică.

De precizat că singura ţară care consumă mai mult zahăr decât China este India. Producţia mondială de zahăr va creşte cu 0,2% în anul agricol actual, care se va încheia în septembrie. Consumul va spori cu numai 1,1%, creşterea fiind limitată în parte ca urmare a orientării interesului consumatorilor către înlocuitori ai zahărului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb