Situaţiile financiare anuale în 2023 şi implicaţiile lor la depunerea raportărilor SAF-T din acest an

Alina Andrei, Partener Cabit Transfer Pricing
Miscellanea / 13 februarie 2023

Situaţiile financiare anuale în 2023 şi implicaţiile lor la depunerea raportărilor SAF-T din acest an

Cadrul legal pentru depunerea situaţiilor financiare în 2023 a fost publicat, iar companiile trebuie să îşi transmită bilanţurile aferente anului 2022 până la finalul lunii mai. Începând din acest an, termenul este cu atât mai important cu cât acesta influenţează şi raportările de active ce trebuie făcute prin SAF-T.

Regulile pentru depunerea situaţiilor financiare în 2023 au fost reglementate de Ministerul Finanţelor prin Ordinul nr. 4268/2022, care stabileşte atât termenele pentru depunerea raportărilor financiare ale anului 2022, cât şi modul în care companiile trebuie să transmită la autorităţi aceste informaţii.

Termenele pentru depunerea situaţiilor financiare anuale diferă în funcţie de tipul entităţii raportoare. Astfel, persoanele juridice au 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar pe 2022 să depună raportările financiare sau 90 de zile, în cazul în care se află în proceduri de lichidare, în timp ce organizaţiile non-guvernamentale au la dispoziţie 120 de zile pentru a-şi definitiva situaţia financiară şi pentru a o transmite la autorităţile fiscale.

Concret, termenele pentru depunerea raportărilor financiare anuale sunt în 2023:

31 mai 2023 - pentru societăţi, societăţi sau companiile naţionale, regii autonome, institute naţionale de cercetare-dezvoltare, subunităţi fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European;

1 aprilie 2023 - pentru persoanele juridice aflate în proceduri de lichidare;

2 mai 2023 - pentru organizaţiile non-guvernamentale (termenul era 1 mai, dar aceasta este o zi nelucrătoare conform Codului muncii, astfel că termenul se va considera împlinit în ziua următoare).

Companiile înfiinţate în 2022, care nu au înregistrat activitate, vor depune o declaraţie de inactivitate până în 2 martie 2023.

Situaţiile financiare anuale se depun la unităţile teritoriale ale Ministerului de Finanţe şi se întocmesc în limba română şi în lei. Pentru generarea raportărilor financiare, entităţile trebuie să folosească programul de asistenţă pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Finanţelor pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care se generează un fişier de tip PDF, având ataşat un fişier xml, precum şi un fişier cu extensia zip. Toate aceste formulare şi resurse electronice au fost publicate deja de ANAF (aici), astfel că situaţiile financiare pot fi deja completate şi transmise autorităţilor.

Documentele pot fi depuse în format hârtie şi în format electronic, la registratura ANAF sau la oficiile poştale (prin scrisori cu valoare declarată) sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat.

Termenul situaţiilor financiare, relevant şi pentru raportările SAF-T

Începând din acest an, termenul pentru depunerea situaţiilor financiare este cu atât mai important cu cât de el depinde şi transmiterea raportărilor de active prin intermediul fişierului SAF-T (declaraţia 406).

Cadrul legal care reglementează transmiterea fişierului SAF-T prevede că mijloacele fixe se raportează anual, iar termenul de raportare este până la data depunerii situaţiilor financiare. Potrivit unei clarificări recente a autorităţii fiscale, prima raportare a modulului de active prin declaraţia SAF-T nu se face niciodată parţial, pentru fracţiuni de an financiar, ci doar pentru un an financiar integral, pentru care s-au transmis deja toate declaraţiile 406 pe care contribuabilul avea obligaţia să le depună (lunar sau trimestrial, în funcţie de perioada fiscală a TVA)

Practic, primii şi singurii contribuabili care trebuie să facă raportările de active în 2023 sunt marii contribuabili care au avut obligaţia de a depune raportări SAF-T începând cu 1 ianuarie 2022. Aceştia vor trebui să transmită raportările de mijloace fixe până cel târziu la 31 mai 2023 sau imediat ce au transmis situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2022.

Din regula enunţată de ANAF reiese că marii contribuabili care au intrat în raportări SAF-T abia de la 1 iulie 2022 nu vor depune modulul de active decât în 2024, după ce vor fi împlinit un an complet de depunere a raportărilor SAF-T lunare sau trimestriale.

Regula se va aplica în mod similar şi pentru contribuabilii mijlocii care au obligaţia de a face raportări SAF-T începând de la 1 ianuarie 2023, aceştia urmând să depună primele raportări de active în 2024, până cel târziu la data depunerii situaţiilor financiare aferente anului 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb