Slovacia ar putea construi una sau două centrale energetice nucleare, ca să-şi reducă dependenţa de importurile de energie, potrivit planului guvernamental de securitate a energiei electrice până în anul 2030. Guvernul slovac, condus de prim-ministrul Robert Fico, a promis că va începe lucrările de construcţie a unui nou reactor cu o capacitate de 1.200 de Megawaţi la centrala de la Jaslovske Bohunice, centrală ale cărei două reactoare mai vechi au fost închise la cererea Uniunii Europene. Noul reactor ar urma să coste aproximativ trei miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari) şi ar putea intra în funcţiune până în anul 2025.
Potrivit planului executivului slovac, construcţia celuilalt reactor cu o capacitate de 1.200 de megawaţi ar putea fi lansată la Kecerovice, în estul Slovaciei. Costul estimativ al celui de-al doilea reactor este de 3,5 miliarde de euro.
Guvernul slovac are în vedere ca, în 2030, energia nucleară să asigure jumătate din producţia de energie electrică a ţării, astfel încât să nu mai fie atât de necesare importurile de energie electrică. Planul menţionat prevede investiţii de aproximativ 600 de miliarde de coroane (24,9 miliarde de dolari) în industria energetică până în 2030, inclusiv extinderea reţelelor de transport şi construcţia de noi legături transfrontaliere. În plus, planul prevede creşterea gradului de utilizare a biocombustibililor şi măsuri de creştere a eficienţei energetice.
Guvernul condus de Robert Fico încearcă să găsească soluţii alternative pentru asigurarea necesarului de energie electrică al ţării, în timp ce închide cele două vechi reactoare de 440 Megawaţi de la Jaslovske Bohunice. Grupul italian de utilităţi "Enel" SpA, cel mai mare furnizor de energie electrică din Slovacia, a început deja lucrările de construcţie la reactoarele trei şi patru de la Mochovce, cea de-a doua centrală nucleară a Slovaciei.