Soacra lui Vlad Moisescu, mai tare ca mătuşa Tamara

I.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 23 iunie 2015

Soacra lui Vlad Moisescu, mai tare ca mătuşa Tamara

Sechestru de trei miliarde de lei pe bunurile lui Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad

Andrei Chiliman, acţionar încă la SAFI Invest

Vlad Moisescu: "Nu există suma de 670 de milioane de euro"

Procurorii DNA Ploieşti au dispus instituirea unui sechestru până la suma de trei miliarde lei, echivalent a 670 de milioane euro, pe bunurile primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, şi ale celor trei apropiaţi ai săi - Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, au declarat surse judiciare, citate de Agerpres.

Întrebat despre contractul de împrumut găsit de procurori la domiciliul său, prin care soacra sa îşi împrumuta fiica (soţia lui Moisescu) cu suma de 670 de milioane de euro, Vlad Moisescu a spus că "nu există aceşti bani", fiind vorba despre "o eroare materială de nominare".

"Est un act sub semnătură privată care nu a avut niciun fel de consecinţă. (...)

Nu au existat aceşti bani, este o eroare materială de nominare a celui care a întocmit actul. Nu ştiu care este suma reală, nu am fost parte a contractului", a declarat Moisescu.

Totodată, el a precizat că respectivul document nu are nicio legătură cu Primăria sectorului 1 şi nici cu PNL, dar şi că nu există prejudiciu, iar dacă acesta ar exista trebuie dovedit în instanţă.

Întrebat dacă va contesta sechestrul, el a răspuns că probabil o va face.

Chiliman: "Mi-au pus sechestru pe declaraţia de avere"

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat ieri, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, că procurorii au instituit sechestru pe averea sa, avocata lui spunând că decizia va fi contestată. "Pe declaraţia mea de avere s-a pus sechestru. Mai mult nu spun", a declarat Chiliman, refuzând să facă alte comentarii.

De asemenea, consiliera acestuia, Ioana Costescu, a anunţat la ieşirea din sediul DNA că procurorii anticorupţie au pus sechestru şi pe averea sa. "Locuiesc într-un apartament care nu valorează nici 100.000 de euro", a afirmat aceasta, anunţând că va contesta sechestrul instituit de procurori.

Consilierul Ion Brad: "Prejudiciul din dosar este o invenţie"

Consilierul local Ion Brad, cercetat de procurorii DNA Ploieşti alături de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, referindu-se la prejudiciul din dosar, că acestea sunt "nişte invenţii".

"Cred că fraţii Grimm sunt extrem de invidioşi pe DNA. Sunt nişte invenţii", a declarat Brad, întrebat cum comentează asupra sumei de 670 de milioane de euro invocată de DNA în acest dosar. Întrebat ale cui sunt invenţiile, Ion Brad a arătat că nu cunoaşte, însă poate fi vorba despre "interese politice".

Acuzaţii de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă

Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Andrei Chiliman şi consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă într-un dosar privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri noapte, ca Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar, în acest dosar.

Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, citate de Mediafax, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care îi respecta cu stricteţe "ordinele", le impunea funcţionarilor Primăriei Sectorului 1 şi controla modul în care aceştia le execută, motiv pentru care "toţi funcţionarii primăriei o ştiau de frică". Totodată, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfaţa lui Moisescu în relaţiile cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu Primăria şi care trebuiau să remită cei 10-15% ceruţi din banii încasaţi din contractele atribuite ilegal.

Anchetatorii explică şi modul de operare al grupării, arătând că principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau contactaţi personal de Moisescu şi de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman şi cu directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă şi o altă persoană, decedată între timp, spunând că trebuie să plătească acel "comision" impus de aceştia.

În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv "comisionul" impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică în Sectorul 1, potrivit Mediafax. Mai mult, în anumite cazuri s-ar fi ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care ar fi refuzat să "cotizeze", se arată în documentele anchetatorilor.

Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Procurorii DNA au precizat, în documentele citate, că grupul infracţional ar fi obţinut de la reprezentanţii firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate.

Plata "comisionului" se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV. "Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală", arată anchetatorii.

De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiţă, în care funcţionează postul România TV.

Andrei Chiliman, în afacerea SAFI Invest, alături de Viorel Cataramă

Andrei Chiliman este încă acţionar la SAFI Invest, companie a omului de afaceri Viorel Cataramă, principalul acţionar al SAFI, care a creat un imens scandal în anii 1996-1998.

În 2004, Partidul Social Democrat (PSD) îşi exprima dezaprobarea fermă pentru faptul că Andrei Chiliman, pe atunci deputat PNL şi candidat al Alianţei DA pentru Primaria sectorului 1, a avut nevoie de un an de zile pentru a - şi completa declaraţia de avere "cu câteva date esenţiale" privind calitatea sa de acţionar la încă trei societăţi comerciale, una dintre acestea fiind SAFI Invest SA.

Aceasta a fost societatea de administrare a Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), care au creat un imes scandal în anul 1996, când sute de mii de oameni şi-au pierdut banii investiţi în acest fond.

FMOA a fost înfiinţat în 1993 şi a scos la vânzare certificate de investitor, pe care oamenii s-au grăbit să le cumpere, fiind tentaţi de faptul că li se promitea o creştere de 40% pe lună a sumei investite, în timp ce băncile acordau o dobândă de doar 5-7%, potrivit informaţiilor din Wikipedia, care arată: "Deşi, scriptic, a înregistrat evoluţii şi rezultate spectaculoase în primii ani de funcţionare, în anul 1996 Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a confruntat cu probleme foarte grave, determinate în principal de politicile de investiţie neadecvate şi de insuficienta reglementare a pieţei de capital, probleme ce au culminat cu suspendarea răscumpărărilor titlurilor.

Cauza imediată a fost modificarea, în primăvara anului 1996, a regulamentului în baza căruia se calcula valoarea activului net al fondurilor de investiţii. Conform noii proceduri de calcul, FMOA a fost declarat falimentar. Un timp, fiecare investitor a reuşit să-şi recupereze lunar câte 5% din sumă, sau a putut achiziţiona în contul banilor depuşi mobilă marca Elvila".

Andrei Chiliman mai deţine acum , conform declaraţiei de interese din iunie 2014, acţiuni la Petrom, Intervam, SOPAS, Romanian Fashion, Severconf şi cele cinci SIF-uri.

Primarul sectorului 1 mai are 11 terenuri, în totalitate sau în parte, majoritatea moştenire de la părinţi, în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Buzău, Gorj şi Braşov, iar soţia sa a primit moşteniere sau prin donaţie patru terenuri. Cei doi copii ai săi au, la rândul lor, în proprietate şase terenuri, primite prin donaţie de la Chiliman şi de la verişoara primară a soţiei acestuia.

Andrei Chiliman mai deţine jumătate dintr-un apartament cu mansardă şi dintr-o casă din Bucureşti, primite moştenire de la mama sa, în timp ce soţia sa a dobândit o casă şi un sfert dintr-o casă din Bucureşti. Copiii deţin un apartament în Bucureşti şi trei case în Bucureşti, Buzău şi Braşov, având aceeaşi provenienţă. Majoritatea acestor proprietăţi erau naţionalizate şi restituite sau recuperate în justiţie.

Chiliman mai are un autoturism Audi, cumpărat în 2005, iar soţia sa are un Renault din 1972, moştenit de la mama ei. Primarul Sectorului 1 deţine bijuterii evaluate la 13.000 - 20.000 de euro şi obiecte de artă a căror valoare este estimată la 70.000 - 150.000 de euro.

Primarul Andrei Chiliman are conturi de 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari şi 10.034 de franci elveţieni, în timp ce soţia are în conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro şi 7.693 de dolari. Totodată, el şi-a împrumutat fratele cu 15.000 de euro. În schimb, edilul nu are datorii care să depăşească 5.000 de euro.

În anul fiscal precedent, Chiliman a încasat un venit net de 50.068 de lei din indemnizaţia de primar şi 2.673 din chirii. Soţia sa a încasat o pensie de 32.316 lei, 7.141 de lei din activitatea de arhitect, 146.280 de lei din chirii, 126.495 din dividente la acţiunile deţinute la Fondul Proprietatea şi 209.124 de lei din vânzarea de acţiuni către Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb