O coaliţie formată din Grupul de Economie Aplicată, Societatea Academică din România, Academia de Advocacy, Confederaţia Patronală a Industriilor, Serviciilor şi Comerţului, Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, a înaintat ieri, autorităţilor, o scrisoare propunând introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II). Scrisoarea este adresată Preşedintelui României, Primului Ministru, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţilor partidelor parlamentare, guvernatorului BNR şi preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Semnatarii vor ca randamentul să fie egal cu rata anuală a inflaţiei şi consideră că propunerea lor "reprezintă o măsură de protejare a intereselor cetăţenilor care contribuie astăzi şi a celor care vor contribui în următorii ani la pilonul II al sistemului de pensii".
Coaliţia subliniază că administratorii de fonduri de pensii private obligatorii trebuie să acopere această garanţie, statul fiind doar garantul de ultimă instanţă.
Primul argument în favoarea acestei propuneri este că fiecare dintre cei care contribuie la pilonul II de pensii merită să primească macar atâţia bani câţi a depus, dar în termeni reali, nu nominali. Un al doilea argument se referă la o posibilitate mai puţin riscantă de economisire, şi anume titlurile de stat, urmate de depozitul bancar.Titlurile de stat şi dobânzile la depozitele bancare nu pot fi nominal negative, în timp ce randamentul net al unor fonduri de pensii poate fi, spun semnatarii scrisorii.
Al treilea argument se referă la capacitatea controversată a fondurilor de pensii private de a atinge randamentele promise. Coaliţia subliniază că este normal să existe o garanţie minimală, în condiţiile în care fiecare participant la un anumit fond de pensii este obligat să-şi asume aceste riscuri.
Al patrulea argument se referă la practica internaţională. În alte economii emergente care au implementat de mai mult timp sistemul de pensii private se foloseşte raportarea la rata inflaţiei sau la alte instrumente financiare. "Ţara noastră trebuie să se orienteze către practica ţărilor cu mai mare experienţă în acest sistem de pensii private obligatorii şi să aplice un sistem care minimizează riscurile", spun semnatarii scrisorii.
Un alt argument care susţine propunerea ţine de bugetul de stat. Dacă participanţii la fondurile de pensii nu vor primi nici măcar banii pe care i-au depus, ei se vor îndrepta împotriva statului, ca să-i despăgubească. Administratorii de fonduri din pilonul II de pensii trebuie sa fie obligaţi să acopere eventualele pierderi, prin garantarea unui randament minim egal cu rata inflaţiei, declară reprezentanţii coaliţiei.
Semnatarii scrisorii arată că aprobarea acestei măsuri de protejare a intereselor cetăţenilor care contribuie la pilonul II al sistemului de pensii ar duce la creşterea costurilor administratorilor, care ar trebui să constituie rezerve mai mari, iar profitul contabil ar scădea.
Coaliţia care a înaintat propunerea precizează că acest mecanism trebuie să funcţioneze anual, nu doar la sfârşitul perioadei de economisire, astfel că, dacă randamentul dintr-un an a fost inferior ratei inflaţiei, contul fiecărui participant la pilonul II să fie alimentat cu diferenţa respectivă.