Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi casa de avocatură PeliFilip au prezentat astăzi companiilor de pe piaţa Rasdaq şi de pe piaţa valorilor mobiliare necotate opţiunile pe care acestea le au odată cu intrarea în vigoare a Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe aceste două pieţe.
La conferinţa "Dinspre Rasdaq spre viitor" desfăşurată astăzi au participat peste 200 de persoane, reprezentanţi ai aproape 140 de emitenţi şi reprezentanţi ai societăţilor de intermediere, membri ai BVB.
Legea 151/2014 prevede că activitatea pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate încetează de drept la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Astfel, companiile de pe piaţa Rasdaq şi de pe piaţa valorilor mobiliare necotate trebuie să decidă în următoarele luni dacă se vor muta pe piaţa reglementată sau pe ATS. BVB şi PeliFilip au dorit să vină în întâmpinarea acestora, prezentându-le în detaliu noul cadru legal, opţiunile şi oportunităţile create de acesta şi aspectele tehnice pe care le implică procesele de cotare pe piaţă. Astfel, participanţilor la această întâlnire le-au fost prezentate cerinţele aplicabile companiilor listate pe piaţa reglementată şi pe noua piaţă AeRO, sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB pentru start-up-uri şi IMM-uri, ce va fi lansat în perioada următoare.
"Bursa de Valori poate da o nouă viaţă companiilor. Pentru companiile bune, să devină companii listate pe una din pieţele BVB este echivalentul unei transfuzii de sânge. Noi, cei de la BVB, ne bucurăm că putem sprijini acest proces şi mulţumim tuturor partenerilor noştri implicaţi în acest proiect.", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
"Legea 151/2014 reprezintă o schimbare importantă pentru piaţa de capital românească, întrucât clarifică statutul unei pieţe aflate de mult timp într-o situaţie de precaritate perpetuată. Această lege aduce, însă, în acelaşi timp, o serie de provocări pentru companiile listate pe Rasdaq - începând de la înţelegerea prevederilor legale şi a opţiunilor de care dispun, până la implementarea acestora. Am dorit prin acest eveniment să venim în ajutorul acestor companii, clarificând eventualele neînţelegeri legate de noul cadru legal şi implicaţiile sale şi explicând în detaliu care sunt următorii paşi de urmat", a precizat Alexandru Bîrsan, partener PeliFilip SCA.
În cadrul evenimentului au mai oferit prezentări şi studii de caz reprezentanţi ai Băncii Transilvania, Conpet SA Ploieşti, Electromagnetica şi Braiconf Brăila, despre experienţa companiilor pe care le reprezintă, în calitate de emitenţi.
Pe piaţa Rasdaq sunt listate peste 900 de companii, cu o capitalizare cumulată de 7,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) la jumătatea lunii noiembrie.
Statutul Rasdaq a fost una dintre cele mai problematice situaţii care au afectat opinia investitorilor despre piaţa de capital, deoarece această piaţă nu este încadrată, conform directivei MIFID, nici în categoria pieţelor reglementate, nici în cea a sistemelor alternative de tranzacţionare.