"Sofert" Bacău îşi va continua activitatea dacă nu generează pierderi

ARISTICĂ BRÂNZAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2005

Interviu cu domnul Neculai Mihai, directorul tehnic al societăţii

Reporter: Domnule director, în ce domeniu activează societatea pe care o conduceţi şi cum comentaţi evoluţia activităţii acesteia în anul 2004?

Neculai Mihai: "Sofert" SA Bacău are ca domeniu principal de activitate producerea şi comercializarea îngrăşămintelor chimice, evoluţia societăţii fiind influenţată de: strategia guvernului privind agricultura; pre-ţurile la gaze naturale, energie electrică, apă şi materiale; cursurile de schimb leu/dolar, leu/euro; nivelul taxelor vamale pentru importul de îngră-şă-minte chimice; preţurile la în-gră-şăminte pe plan mondial; puterea economică a agricultorilor din România. Societatea are certificare a sistemului de management al calităţii ISO 9001/2000. Pentru anul 2004, apreciem o activitate bună pentru sectorul îngrăşămintelor simple cu azot şi nesatisfăcă-toare în domeniul îngrăşămintelor cu fosfor, motiv pentru care instalaţiile de acid fosforic şi DAP au fost trecute în conservare temporară din 1.08.2004 în urma hotărîrii adunării generale a acţionarilor, pe fondul reducerii de îngrăşăminte cu fos-for pe piaţa internă şi a lipsei de comenzi atractive pe piaţa externă. Instalaţia de acid sulfuric a funcţionat cu intermitenţă, pentru a asigura consumul pe platformă şi livrările pe piaţa internă.

Reporter: Care sînt produsele realizate şi comercializate în prezent?

Neculai Mihai: În prezent, "Sofert" SA Bacău produce şi comercializează următoarea ga-mă de produse: amoniac tehnic; apă amoniacală; uree îngră-şă-mînt; uree tehnică; acid sulfuric tehnic; acid sulfuric pentru acu-mulatori; acid sulfuric fumans (oleum); îngrăşăminte com-plexe cu azot, fosfor şi potasiu; îngrăşăminte simple cu fos-for; soluţii de fosfatare; oxigen tehnic; azot tehnic; apă dedurizată. În ultimii ani, s-au asimilat în fabricaţie produse noi, cum ar fi: noi sortimente de în-gră-şăminte foliare (pentru tutun, viţă de vie, legume); acid sulfuric fumans; îngrăşăminte simple cu fosfor.

Reporter: Ce investiţii s-au făcut în ultimii ani pentru mo-dernizarea, retehnologizarea şi completarea dotării teh-nice şi îmbunătăţirea teh-nologiilor de fabricaţie?

Neculai Mihai: Investiţiile finalizate în ultimii ani au ur-mă-toarele valori: 41,10 miliarde lei în anul 2000 (12,3 miliarde lei modernizarea fazei desorb-ţie-hidroliză secţia uree, 7,25 mi-liarde lei modernizări mijloace fixe în instalaţia acid fosforic, 5,97 miliarde lei modernizări mij-loace fixe în instalaţia CET); 78,75 miliarde lei în anul 2001 (21,70 miliarde lei modernizări mijloace fixe în instalaţia amoniac, 18,77 miliarde lei reabilitarea rezervorului de amoniac, 10,06 miliarde lei modernizări mijloace fixe Secţia Ape); 17,47 miliarde lei în anul 2002 (7,78 miliarde lei modernizarea instalaţiei de acid sulfuric pentru pro-ducerea de oleum); 10,97 mi-liarde lei în anul 2003 (4,1 miliarde lei modernizarea instalaţiei acid fosforic pentru producerea de fosforită activată); 35,71 miliarde lei în anul 2004 (10,99 miliarde lei modernizări mijloace fixe în instalaţia uree, 9,31 miliarde lei modernizarea instalaţiei DEMI II în vederea obţinerii ortofosfaţilor de sodiu). Per total, în perioada 2000-2004 s-au făcut investiţii în valoare de 184 miliarde lei.

Reporter: Acest efort inves-tiţional va fi continuat şi în ur-mătorii ani?

Neculai Mihai: Pentru ur-mă-torii ani, în condiţiile func-ţi-o-nării instalaţiilor, ne-am propus un program investiţional ce cuprinde modernizări şi dotări în toate instalaţiile societăţii, după cum urmează: în instalaţia amoniac, se vor investi circa 1.700.000 de euro pentru înlocuire utilaje, catalizatori şi trasee tehnologice; în instalaţia uree, se vor investi aproximativ 1.000.000 de euro pentru lucrări privind reducerea emisiilor de poluanţi în apă şi aer; pentru acid sulfuric se vor aloca circa 500.000 de euro pentru retehnologizări privind reducerea conţinutului de SO2 în gazele evacuate; la acid fosforic se vor investi 3.000.000 de euro pentru a realiza un terminal în portul Constanţa în vederea realizării de îngrăşăminte cu fos-for, utilizînd acid fosforic din import; 1.000.000 de euro se vor investi pentru a realiza în-gră-şăminte lichide, dacă inves-tiţia va fi aprobată; 1.000.000 de euro se vor investi în cadrul celorlalte instalaţii din cadrul societăţii. Prin investiţiile enumerate mai sus, se va asigura realizarea producţiilor fizice planificate, scăderea consumurilor specifice şi reducerea emisiilor de noxe în apă, aer şi sol pe platforma societăţii.

Reporter: Cum este structurată producţia societăţii pe tipuri de produse/servicii şi care este ponderea acestora în veniturile totale?

Neculai Mihai: Producţia societăţii este structurată ast-fel: producţia de îngrăşăminte cu azot, ce cuprinde instalaţiile de amoniac şi uree; producţia de îngrăşăminte complexe, ce cuprinde instalaţiile de acid sul-furic, acid fosforic şi diamoniu fosfat; sectorul de asigurare utilităţi (centrala electrotermică - CET; instalaţia de apă demineralizată; staţia de aer comprimat; staţia de azot şi oxigen; secţia de distribuţie apă; staţia de preparare lapte de var; staţia de neutralizare ape; secţia electrică-distribuţie energie electrică); sectorul de prestări servicii. În realizarea veniturilor societăţii, sectorul de îngrăşăminte cu azot are o pondere de apro-ximativ 85%, sectorul de în-gră-şă-minte complexe 10%, iar res-tul sectoarelor de circa 5%.

Reporter: Care sînt principalele materii prime utilizate în procesele de producţie şi de unde sînt ele achiziţionate?

Neculai Mihai: Materiile prime principale utilizate în procesele de producţie de către "Sofert" SA Bacău sînt gazele naturale pentru sectorul de în-gră-şăminte cu azot, sulful şi fos-forita pentru sectorul de în-gră-şăminte complexe. Pentru gaze naturale, furnizorul este Compania Naţională "Romgaz" SA Mediaş (ce livrează un ames-tec de gaz autohton cu gaz din import), sulful se asigură de pe piaţa internă (rafinării) şi din spaţiul ex-sovietic, iar fosforita se aprovizionează, în special, din ţările cu zăcăminte din nordul Africii şi Orientul Apropiat (Maroc, Tunisia, Iordania, Israel).

Reporter: Care sînt principalii dumneavoastră beneficiari interni şi cum au evoluat în ultimii ani livrările de îngrăşăminte fabricate în cadrul combinatului?

Neculai Mihai: Beneficiarii noştri interni sînt agricultorii din judeţele Moldovei şi socie-tă-ţile agricole ale grupului Interagro SA Bucureşti. În ceea ce priveşte evoluţia cererii se cons-ta-tă o scădere accentuată a livrărilor de îngrăşăminte, atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă, excepţia fiind anul 2003 cînd s-au furnizat agricultorilor îngrăşăminte subvenţionate.

Reporter: Cu ce fel de probleme vă confruntaţi în activitate?

Neculai Mihai: Problemele principale ale societăţii sînt cele enumerate în prima parte a analizei şi care creează o incertitudine privind perspectiva societăţii: a crescut continuu în ultimii ani preţul la gaze naturale, energie electrică şi apă; guvernul a redus subvenţiile alocate agricultorilor pentru achiziţia de îngrăşăminte, acest lucru ducînd la scăderea vînzărilor pe piaţa internă şi la oprirea temporară a sectorului de în-gră-şăminte complexe; scăderea cursului dolarului în raport cu moneda naţională a dus la scă-derea competitivităţii îngrăşă-min-telor chimice româneşti în raport cu cele străine şi a condus la pierderi importante pentru exportatori.

Reporter: Proiecte de viitor?

Neculai Mihai: În perspectivă, "Sofert" SA Bacău îşi propune pe lîngă sortimentul actual de produse şi realizarea de îngrăşăminte lichide (UAN-uri), îngrăşăminte chimice complexe în diverse sortimente, utilizînd acid fosforic din import.

Reporter: Cînd se va ţine AGA de bilanţ pentru activitatea anului 2004 şi aprobarea BVC-ului pentru anul 2005?

Neculai Mihai: Întrucît "Sofert" SA Bacău este în reorganizare, BVC-ul pentru anul 2005 nu a fost supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor. În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 11 martie 2005 s-a decis continuarea activităţii societăţii dacă ea nu generează pierderi. Consiliul de Administraţie al "Sofert" SA Bacău a depus la Tribunalul Bacău o cerere de deschidere a procedurii prevăzute de Legea 64/1995, ca urmare a cons-ta-tării stării de insolvenţă a societăţii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb