Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) solicită anularea licenţei acordată de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) pentru difuzarea serviciilor publice de radiodifuziune şi televiziune. Consiliul urmăreşte astfel, prin noua licenţă, să restabileas-că legalitatea în cazul transmisiei emisiunilor SRR şi SRTV.
Ralu Filip, preşedintele CNA, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că radioul public utilizează pentru difuzare un număr mai mare de frecvenţe decît cel pentru care a primit licenţă din partea CNA, fapt care dezavantajează, în primul rînd, operatorii privaţi. Preşedintele CNA a mai afirmat că SRR deţine două reţele naţionale în FM pentru difuzarea programelor România Actualităţi şi România Cultural, cuprinzînd 73 şi, respectiv, 64 staţii, dar pentru 18 şi, respectiv, 23 frecvenţe nu deţine licenţă audiovizuală. În ceea ce priveşte reţeaua în AM, CNA susţine că din cele 42 de staţii pe care le are SRR, nu deţine licenţă pentru trei frecvenţe.
În opinia lui Ralu Filip, este inadmisibilă situaţia din Capitală, unde programele România Muzical se difuzează pe două frecvenţe: 104,8 MHz din amplasament Herestrău şi 97,6 MHz din amplasament Bucegi- Coştila.
Alţi membri ai CNA sînt, însă, de altă părere, considerînd că postul din Coştila este unul regional. De fapt, divergenţa de opinii ale membrilor CNA vine dintr-o lipsă de claritate a reglementărilor cuprinse în Legea audiovizualului. Urmează ca, pe data de 27 septembrie, membrii CNA să aibă o întîlnire cu conducerea SRR şi cu reprezentanţi ai MCC, SNR, ai Inspectoratului General pentru Comunicaţii, în cadrul căreia să analizeze situaţia şi să se găsească soluţii de rezolvare.
• Ioana Popescu-Tăriceanu a renunţat "prea uşor" la difuzarea spotului pentru femeile gravide
Referitor la spotul realizat de Fundaţia "Copii sănătoşi", condusă de Ioana Popescu-Tăriceanu, soţia primului-ministru, care a fost difuzat pe mai multe posturi de televiziune, preşedintele CNA a declarat: "Este o depăşire de competenţă pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării să sancţioneze spotul, întrucît Consiliul Naţional al Audiovizualului este singura instituţie abilitată să analizeze astfel de cazuri". Din punctul de vedere al CNA, "Spotul este în regulă", iar Ralu Filip îşi exprimă regretul că Fundaţia a decis să-l retragă din vizionare, considerînd că acest gest a însemnat o "cedare prea uşoară". În opinia preşedintelui CNA, spotul nu face decît să informeze femeile însărcinate în legătură cu necesitatea efectuării de controale medicale periodice pe timpul sarcinii, care ar putea preveni numărul mare de naş-teri ale copiilor cu handicap. "Spotul spune: Nu te duci la medic - veţi suferi şi el şi tu. Spotul face referire la realitate, nu la copiii cu handicap, deci nu îi supune batjocurii", a adăugat Ralu Filip.