SOLUŢIILE UNOR BĂNCI PENTRU CREDITELE ÎN CHF Raiffeisen acceptă facilităţi temporare (pentru unii)

EMILIA OLESCU, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2015

Raiffeisen acceptă facilităţi temporare (pentru unii)

În timp ce persoanele cu credite în franci elveţieni (CHF) se pregătesc să creeze un grup care să meargă la negocieri cu băncile, acestea din urmă încep să prezinte soluţiile pe care le abordează în cadrul discuţiilor individuale pe care le au cu debitorii.

Reprezentanţii Raiffeisen Bank ne-au menţionat, în cadrul unui răspuns trimis la solicitarea noastră, că banca "pune la dispoziţia clienţilor cu dificultăţi reale la plata ratelor (susţinute cu documente) metode de restructurare şi combinaţii dintre ele, care acoperă o largă paletă de nevoi şi situaţii încă din anul 2009".

Sursele citate adaugă faptul că restructurarea este o metodă de reducere temporară a ratelor lunare de plată şi se decide în urma unei analize, "pe baza unor criterii clare care stabilesc exact situaţia în care se află clientul". Restructurarea poate fi acordată doar în cazul în care comportamentul la plată al clientului este constant unul bun, mai spun reprezentanţii Raiffeisen Bank, făcând referire la clienţii cu ratele la zi.

Astfel, metodele de restructurare se aplică funcţie de situaţia fiecărui client şi pot fi pe termen mai scurt sau mai lung.

Sursele citate ne-au dat câteva exemple de măsuri pe care operatorul bancar le poate adopta, în funcţie de caz: "acordarea unei dobânzi reduse pe o perioadă de maxim 24 de luni, combinată cu graţie la plata capitalului pentru o perioadă, prelungirea perioadei de creditare (reeşalonare), aplicabilă creditelor negarantate; restructurare pe un termen mai lung (6 ani), cu sau fără conversie la lei, cu posibilitatea unui write-off la fiecare 2 ani, de câte 5% din capital, în condiţiile respectării planului de rambursare pe fiecare perioadă de 2 ani, ratele lunare sunt reduse la 40% în primii 2 ani, apoi cresc cu 20% în următorii 2 ani şi cu 20% în ultimii 2 ani din cei 6 etc.", la care pot fi adăugate diverse combinaţii între soluţiile de mai sus.

Omer Tetik, BT: "Un discount de 20-25% la conversia creditelor în lei poate fi mic pentru unii clienţi"

În schimb, Banca Transilvania (BT) aşteaptă, încă, aprobările pentru preluarea Volksbank, mai fiind nevoie de aproximativ două luni până la închiderea tranzacţiei, a spus, ieri, Omer Tetik, directorul general al BT.

După preluare, Banca Transilvania le va face clienţilor Volksbank cu credite în franci elveţieni oferte de conversie a împrumuturilor.

"Nu există o soluţie unică pentru aceşti clienţi", a spus Omer Tetik, adăugând: "Clienţii au profile diferite şi pentru fiecare vom oferi soluţii diferite. Nu vom face o conversie la cursul istoric.

Vom propune o conversie a creditelor din CHF în lei, la cursul actual, la care vom aplica un discount semnificativ. Pentru unii, 5% poate să fie mult, iar pentru alţii, 20-25% poate să fie prea puţin. Scopul nostru este reducerea expunerii totale a clienţilor şi a ratelor lunare".

Banca Transilvania, a treia mare bancă din România în funcţie de active, a semnat în decembrie un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank România. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice, cele două instituţii de credit urmând să acţioneze ca entităţi separate până la finalizarea procesului de preluare, estimat pentru perioada aprilie-mai.

Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ne-a spus, în cadrul unui interviu, că în ultima perioadă a observat o deschidere mai mare din partea băncilor în negocierile cu împrumutaţii în franci elveţieni (CHF), venind cu soluţii concrete.

Marius Dunca susţine că a avertizat băncile să nu majoreze costurile după efectuarea unei eventuale conversii, sfătuindu-i şi pe consumatori să fie atenţi la acest aspect.

"Le-am explicat operatorilor financiari că oamenii vor fi forţaţi să meargă să se împrumute la IFN-uri, care au dobânzi mult mai mari, iar bulgărele va deveni tot mai mare", ne-a spus domnia sa, menţionând că, potrivit unor calcule realizate în rândul celor care au contractat credite în franci elveţieni, în euro, dolari şi lei, impactul "«cel mai negativ», dacă se poate spune aşa, a avut loc în segmentul împrumutaţilor în franci elveţieni".

"Din urmă vin şi cei cu credite în euro şi dolari şi orice soluţie găsim trebuie să ne gândim că toţi sunt consumatori", subliniază domnul Dunca, adăugând că nu pot fi adoptate măsuri discriminatorii în cazul creditelor în CHF.

Preşedintele ANPC opinează că băncile trebuie să gândească o strategie pe termen lung ca să recâştige încrederea consumatorilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb