Peste 80% dintre românii din mediul urban consideră schimbările climatice o ameninţare reală, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos la comanda Greenpeace România, emis redacţiei. De asemenea, 76% dintre respondenţi sunt preocupaţi de efectele acestora asupra ţării, în timp ce doar 34% cred că România este pregătită să le prevină şi să se adapteze.
Studiul indică faptul că 68% dintre români recunosc rolul activităţii umane şi al combustibililor fosili în accelerarea schimbărilor climatice. Totodată, susţinerea pentru extracţia gazelor a scăzut de la 64% în 2024 la 57% în 2025, pe măsură ce preocupările legate de mediu s-au intensificat. În ceea ce priveşte exploatările de gaz din Marea Neagră, 44% dintre români le consideră dăunătoare pentru mediu, comparativ cu 37% anul trecut.
"Din păcate, atunci când vorbim despre schimbările climatice, nu mai este demult o discuţie despre viitor, ci una despre prezent. Trăim în acest moment o iarnă cu precipitaţii extrem de reduse chiar şi în zonele montane. Am avut o vară marcată de secetă, urmată de o toamnă cu inundaţii fără precedent în zona Galaţi. Am fost acolo după câteva luni şi încă este şocant cum arată acele comune, cu urmele apelor trecând de geamurile caselor." a declarat Diana Zaheu, activistă de mediu, potrivit aceleiaşi surse.
Sondajul mai relevă că 89% dintre români consideră Marea Neagră o "comoară naţională", iar 88% vor ca aceasta să fie protejată pentru generaţiile viitoare. De asemenea, 83% dintre respondenţi sunt dispuşi să se implice activ în acţiuni de protecţie, prin semnarea de petiţii (70%), distribuirea de mesaje online (64%), participarea la acţiuni de curăţare (42%), donaţii (12%) sau proteste (11%).
"Schimbările climatice nu mai sunt o ameninţare îndepărtată, ci o realitate care afectează deja comunităţile din România. Fără un cadru legislativ solid, infrastructură adaptată şi soluţii sustenabile, vom deveni tot mai vulnerabili în faţa fenomenelor extreme. Este momentul ca cetăţenii, societatea civilă, companiile şi decidenţii politici să colaboreze pentru a transforma îngrijorarea în acţiuni concrete." a declarat Elena Ionescu, Directoare Executivă, Greenpeace România.
Sondajul a fost realizat de Ipsos prin platforma Ipsos.Digital, la comanda Greenpeace România, pe un eşantion de 600 de respondenţi din mediul urban, în perioada 20-23 ianuarie 2025. Studiul este reprezentativ pentru populaţia urbană cu vârste între 18 şi 64 de ani, cu acces la internet, iar marja de eroare este de ±4%. Datele au fost colectate conform standardelor internaţionale de cercetare.