SONDAJ BANK OF AMERICA Întărirea agresivă a politicilor monetare - principalul risc negativ pentru pieţele financiare

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 ianuarie 2022

Întărirea agresivă a politicilor monetare - principalul risc negativ pentru pieţele financiare

O întărire agresivă a politicilor şi condiţiilor monetare de către băncile centrale reprezintă cel mai semnificativ risc negativ ("tail risk") pentru pieţele financiare, în acest an, arată sondajul lunar realizat de Bank of America în rândul managerilor globali de active, citat de Bloomberg. Totodată, doar 6% din cei 329 de respondenţi la sondajul realizat între 7 şi 13 ianuarie consideră că pandemia de Covid-19 mai poate reprezenta principalul risc pentru pieţe.

Potrivit Bloomberg, rezultatele sondajului confirmă rotaţia din pieţele de acţiuni unde investitorii au început să vândă din acţiunile supraevaluate şi să se uite mai atent la acţiunile favorizate de perioada de maturare a ciclului economic, companii din aşa-numita categorie "value", care înregistrează dinamici pozitive de pe urma creşterii ratelor de dobândă.

De asemenea, potrivit sondajului BofA, managerii de active se aşteaptă ca inflaţia - nu creşterea economică - să scadă în acest an. Aceştia au investiţii record atât în pieţele de mărfuri cât şi în pieţele de acţiuni - pe mărfuri şi materii prime cei 329 de administratori de active care cumulat gestionează 1,1 trilioane de dolari au poziţii nete "overweight" (adică sunt parţial supraexpuşi) la cel mai ridicat nivel din istoria pieţelor.

Rezultatele sondajului arată că administratorii de active la nivel global continuă să fie optimişti în ceea ce priveşte evoluţia pieţelor bursiere, în ciuda semnalului de la Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) cu privire la ritmul mai rapid de restrângere a lichidităţii excesive în dolari din sistemul financiar global.

"Speranţele asociate temei redeschiderii economiei globale sunt mai puternice decât fricile cu privire la majorarea ratelor de dobândă de către Fed", se arată într-o notă a strategilor Bank of America, citată de Bloomberg. Participanţii la pieţe fac trecerea de pe instrumente cu venit fix pe mărfuri, de la "growth" la "value" şi de la "tech" la acţiunile bancare, potrivit notei publicate de BofA.

Totodată, doar 9% din administratorii de active chestionaţi consideră că "bulele speculative" reprezintă riscul principal pentru pieţe în acest an, iar 56% cred că actualul puseu inflaţionist este tranzitoriu.

"Nu prea are sens să fii «overweight» pe mărfuri şi companii ciclice când cel mai mare risc este agresivitatea băncilor centrale, cel puţin nu pentru mine", scrie pe contul său de Twitter analistul şi publicistul Bloomberg Opinion Conor Sen. "Ce e în mod special greşit în această alocare este că, în momentul de faţă, rezultatele băncilor nici nu sunt atât de extraordinare. Banii mulţi proveniţi din eliberarea provizioanelor au fost deja distribuiţi, creşterea creditării este încă lentă, iar veniturile diviziilor de trading se normalizează, asta în timp ce cheltuielile au crescut", mai adaugă Conor Sen.

Răspunsurile la sondaj sunt totuşi în contradicţie cu propriile estimări ale Bank of America, ai cărei analişti prognozează o corecţie abruptă - implicit o contractare a multiplilor de evaluare - pentru pieţele de acţiuni odată cu creşterea ratelor de dobândă şi încetinirea creşterii economice. "Rămânem extrem de atenţi la riscul de stagflaţie", arată analiştii BofA.

De asemenea, potrivit sondajului, doar 7 din 100 de investitori consideră că o recesiune ar putea avea loc în acest an, asta în condiţiile în care mediana aşteptărilor este de doar 3 majorări de dobândă din partea Fed.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aha, deci cu supraevaluarile sau starea economiei nu prea are lumea griji, are cu oprirea tiparnitei si a inundarii cu bani la infinit.

    Asa si cu drogatii, singura lor grija-i urmatoarea doza... 

    1. Bine punctat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb