SONDAJ BLOOMBERG NEWS: Dolarul se va redresa în a doua jumătate a anului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2004

Moneda Statelor Unite va continua să scadă în prima parte a acestui an, urmînd să mai piardă suficient teren faţă de moneda unică europeană, care, în 2003, a cîştigat peste 20% comparativ cu dolarul, potrivit unui sondaj realizat, printre specialişti, de agenţia Bloomberg News şi publicat la finele săptămînii trecute. Acest sondaj indică faptul că moneda americană va ajunge, încă din primul trimestru, la recordul minim de 1,35 unităţi/euro. În a doua parte a lui 2004 însă, dolarul se va înscrie pe un curs ascendent, astfel încît să termine anul cu o cotaţie de aproximativ 1,25 unităţi/euro.

Cum se va ajunge aici, ne arată sondajul Bloomberg News: în prima parte a anului, vor fi tot mai multe speculaţiile potrivit cărora banca centrală a SUA (Rezerva Federală - Fed) îşi va majora dobînda de referinţă, aflată acum la nivelul minim al ultimilor 40 de ani - 1%. Pe de altă parte, este posibil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să-şi reducă dobînda de referinţă (2%), încă din luna martie, ca să mai domolească ascensiunea monedei împărţită de ţările din zona euro. Mulţi specialişti spun că, în momentul în care euro va atinge 1,35-1,40 dolari, conducerea Băncii Centrale Europene va fi nevoită să-şi schimbe politica, iar dobînda sa va trebui să coboare sub 2% - cît este acum. La ora actuală, există unele temeri în rîndul celor care fac politica BCE, însă ei nu vor să intervină pe piaţă.

"Odată depăşită cotaţia de 1,30 dolari/euro, vor creşte temerile exprimate de exportatorii din zona euro", susţine Paul Chertkow, şef al departamentului de cercetare monetară din cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi, sucursala londoneză. Bank of Tokyo-Mitsubishi preconizează că, după ce vor interveni cele două instituţii, dolarul va ajunge chiar la 1,20 unităţi/ euro (la finele anului).

Sondajul Bloomberg a fost realizat pe un eşantion de 54 traderi, strategi şi analişti, în perioada 19 decembrie - 7 ianuarie.

Amintim că, în ultima zi a săp-tămînii trecute, moneda americană a înregistrat un nou record minim în raport cu euro, respectiv 1,2870 unităţi/euro. Deprecierea dolarului a avut drept cau-ză raportul publicat de Departamentul american al Muncii, raport potrivit căruia economia SUA a cîştigat doar 1.000 de locuri de muncă în decembrie 2003, comparativ cu cele 75.000 - 250.000 pe care le aşteptau analiştii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb