Sondaj Europe Elect: PPE, pe primul loc la alegerile europarlamentare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie

Sondaj Europe Elect: PPE, pe primul loc la alegerile europarlamentare

English Version

Partidul Popular European (PPE) se pare că va câştiga alegerile europarlamentare, cu 182 de deputaţi europeni, şi va fi secondat de social-democraţii europeni (S&D) cu 136 de locuri, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Europe Elect pentru Euractiv înaintea alegerilor europene din această săptămână, care în funcţie de fiecare stat membru se desfăşoară în perioada 6-9 iunie. Împreună cu grupul liberal Renew Europe, care ar urma potrivit sursei citate să obţină 81 de locuri, majoritatea centristă, care a dominat Parlamentul European în ultimii cinci ani, se va impune cu 399 din 720 deputaţi europeni, adică o majoritate în trei de 55,4%.

Această majoritate ar putea fi mai consistentă, dacă - în ciuda dezacordurilor S&D şi Renew Europe privind o negociere cu unele partide conservatoare sau apropiate de extrema dreaptă - se va colabora, aşa cum doreşte PPE, şi cu formaţiunea politică Fratelli d'Italia condusă de premierului italian Giorgia Meloni.

Chiar şi fără această colaborare, sursa citată susţine că cele trei forţe politice auropene - PPE, S&D şi Renew Europe - vor păstra controlul asupra ciclului de elaborare a politicilor în Parlamentul European şi vor avea un cuvânt de spus în deciziile cheie, cum ar fi bugetul Uniunii Europene.

Potrivit Europe Elect, în timp ce atât PPE şi S&D se aşteaptă să păstreze aproximativ aceleaşi locuri ca înainte, Renew Europe va înregistra la alegerile europarlamentare o reducere cu 20 de locuri a numărului de deputaţi, de la 102 - în perioada 2019-2024 - la 81 de locuri. Acesta înseamnă că Renew luptă pentru locul al treilea în Parlamentul European alături de conservatorii şi reformatorii europeni de dreapta (ECR) şi fracţiunea de dreapta Identitate şi democraţie (ID). Sursa citată susţine că pierderea celor de la Renew Europe poate fi explicată parţial prin dezastrul electoral al partidului liberal spaniol Ciudadanos, care a avut 8 deputaţi în Parlamentul European în ultimii cinci ani. După rezultatul foarte slab înregistrat la alegerile din Spania, parlamentarii şi conducerea partidului Ciudadanos au părăsit formaţiunea politică şi s-au alăturat Partidului Popular din Spania, care ţine de PPE. La insuccesul electoral al Renew Europe se pare că va contribui şi eşecul liberalilor francezi, unde coaliţia din jurul preşedintelui Emmanuel Macron ar urma să obţină doar 15 locuri în Parlamentul European faţă de 23 câte a avut în perioada 2019-2024, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte gruparea Verzilor europeni, aceştia ar urma să obţină 55 de deputaţi în Parlamentul European, cu 17 mai puţini comparativ cu recenta legislatură, 2019-2024. Deşi Verzii au jucat un rol important în adoptarea legislaţiei Green Deal, pierderea lor de locuri riscă să reducă importanţa grupului şi poziţia de negociere în Parlamentul UE, arată cei de la Europe Elect. Deşi Verzii au primit noi membri din Europa de Est şi de Sud în ultimii cinci ani, acest lucru va compensa doar parţial pierderile. Aproximativ cinci locuri vor veni din Spania, Letonia, Croaţia şi Slovenia.

Pierderile aşteptate ale liberalilor şi verzilor, precum şi câştigurile partidelor de dreapta conservatoare şi de dreapta vor dilua majoritatea tradiţională a centrului şi vor schimba echilibrul de putere spre dreapta. Conservatorii şi reformatorii europeni de dreapta (ECR), conduşi de partidul Fratelli d'Italia al premierului italian Giorgia Meloni, sunt aşteptaţi să crească de la 68 la 79 de locuri. Fracţiunea de dreapta Identitate şi Democraţie (ID) ar urma să câştige în plus zece locuri, ducând totalul său la 69 de deputaţi europeni. Succesul pe care îl vor înregistra cele două grupuri politice, va duce la anumite concesii obligatorii din partea PPE şi S&D în momentul elaborării unor acte normative în Parlamentul European. Mai mult, atât ECR, cât şi ID, ar putea oferi PPE posibilitatea de a bloca anumite acte normative iniţiate de S&D şi Renew Europe. Un prim pas în acest sens a fost făcut în ultimul an, când ECR şi ID au încercat să blocheze legea refacerii habitatelor naturale din Europa. Dacă acum s-ar pune problema blocării acestui act, dreapta conservatoare împreună cu PPE va avea suficiente voturi pentru a face acest lucru, potrivit sursei citate. va avea suficiente locuri pentru a obţine o majoritate de blocare, dacă este necesar.

Cu toate acestea, dacă Giorgia Meloni va reuni dreapta conservatoare europeană în jurul său, aşa cum cer Marine Le Pen, Viktor Orban şi polonezul Mateusz Morawiecki, grupul respectiv ar deveni a două forţă politică din Parlamentul European, cu 160 de deputaţi.

În ceea ce priveşte Stânga europeană, potrivit sursei citate ea va rămâne la 38 de deputaţi, adică acelaşi număr şi din legislatura 2019-2024. Cu toate acestea, viitorul grupului de extremă stânga este incert, deoarece Sahra Wagenknecht, reprezentanta noii alianţe conservatoare a stângii populiste (BSW) a confirmat recent că a găsit suficient sprijin pentru a forma un nou grup politic în Parlamentul European, ceea ce ar putea însemna dezertarea unor membrii ai Stângii europene către BSW.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Astia-s sustinatorii homosexualilor LGBT...pai ce-i voteaza cineva ??

    1. Sa i susținem pe cei ce vor pe putin

      Normal, atata poti. Nu ai argumente si ca sa pari interesat il bagi in fata pe Putin. Curat securist.

      Normal, atata poti. Nu ai argumente si ca sa pari interesat o bagi in fata cu LGBT. Curat securist.

    Noi cu cine votam

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb