SONDAJ REUTERS: Economia Rusiei va scădea şi în 2023

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 februarie 2023

Economia Rusiei va scădea şi în 2023

Banca centrală de la Moscova va decide, săptămâna aceasta, să menţină dobânda de referinţă la 7,5%

Banca Rusiei va decide, în reuniunea de politică monetară de săptămâna aceasta, să menţină rata dobânzii-cheie la 7,5%, deoarece inflaţia rămâne peste ţinta avută în vedere, arată un sondaj Reuters, care menţionează că economia ţării urmează să scadă şi în 2023.

Peisajul economic al Rusiei s-a schimbat drastic după ce Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, pe 24 februarie 2022, şi, drept urmare, s-a ales cu sancţiuni occidentale majore asupra sectorului energiei şi cel financiar. În plus, zeci de companii străine au părăsit piaţa Rusiei.

Aşteptările iniţiale cu privire la o scădere cu două cifre a economiei Rusiei în 2022 s-au dovedit exagerate, dar analiştii anticipează o deteriorare mai lungă a sănătăţii acesteia, preconizând o contracţie a Produsului Intern Brut (PIB) cu 2% în acest an, după un declin estimat la 2,5% în 2022. Aşteptările analiştilor privind o scădere cu 2% a PIB-ului în acest an contrastează cu cele ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a estimat recent că economia Rusiei va creşte cu 0,3% în 2023.

Media celor 17 analişti şi economişti intervievaţi de Reuters la sfârşitul lunii ianuarie a sugerat că Banca Rusiei va menţine dobânda-cheie la 7,5% în şedinţa de politică monetară din 10 februarie, în timp ce doreşte să readucă inflaţia la ţinta de 4%.

Aşteptările inflaţioniste, un indicator cheie căruia banca centrală îi acordă o atenţie deosebită în perioada premergătoare şedinţelor de politică monetară, au scăzut la 11,6% în ianuarie, dar rămân ridicate, notează sursa citată, adăugând că Banca Rusiei vede riscurile de inflaţie în creştere, în acest an.

Banca centrală de la Moscova este aşteptată să scadă treptat dobânda de referinţă la 7,13% până la sfârşitul anului, arată sondajul actual, faţă de un nivel de 7% anticipat în sondajul anterior.

Inflaţia anuală este preconizată să ajungă la 5,8% la finele anului curent, la fel ca în sondajul anterior, fiind astfel cu mult sub nivelul cu două cifre de anul trecut.

Ruşii au făcut achiziţii record de lingouri de aur în 2022

Ruşii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, arată datele publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova, în condiţiile în care reducerile de taxe la achiziţia de metale preţioase i-au încurajat pe aceştia să-şi facă stocuri de aur ca o valoare de refugiu, transmite Reuters.

În luna martie a anului trecut, Moscova a eliminat cota de TVA de 20% la achiziţiile de aur de către persoanele fizice, în încercarea de a-i convinge pe ruşi să nu mai utilizeze dolarul american ca valoare de refugiu. De asemenea, Ministerul de Finanţe de la Moscova a scutit populaţia de la plata taxelor pentru profiturile generate din vânzarea lingourilor de aur, ceea ce a stimulat şi mai mult cererea de metal preţios, notează Agerpres.

Potrivit datelor oficiale, ruşii au cumpărat anul trecut o cantitate de peste 50 de tone de lingouri de aur, de zece ori mai mult decât în anul 2021. Cele mai căutate au fost lingourile de un kilogram, care au reprezentat aproximativ 60% din totalul lingourilor vândute.

În plus, aceste cifre nu sunt definitive şi acoperă doar perioada până la finele lunii noiembrie 2022, a precizat Ministerul rus al Finanţelor.

Separat, banca rusă de stat VTB Bank a anunţat că a vândut 33,8 tone de lingouri de aur clienţilor în 2022, adăugând că în prezent clienţii săi deţin aur în valoare de 50 de miliarde de ruble (711 milioane de dolari).

"Anul trecut aurul a fost o bună soluţie financiară de protejare. Clienţii au transferat fonduri spre acest instrument ca să-şi diversifice activele şi să realizeze profit atunci când şi-au făcut planurile pe termen lung", a declarat Yevgeny Beresnev, de la departamentul de produse de investiţii al VTB.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna martie era de 56,5 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 59,75euro, iar la ora 14.42 atingea 59,3 euro.

.............................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a urcat cu 2,3% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 84,06 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a crescut cu 2,6%, la 77,88 dolari barilul la ora locală 10.24.

Rusia ar putea trece la taxarea producătorilor de petrol pe baza preţurilor barilului de ţiţei Brent în loc de cel de referinţă folosit în prezent, ţiţeiul rusesc Ural, după ce sancţiunile occidentale au dus la scăderea preţului celui din urmă, a anunţat vineri publicaţia rusă Kommersant, citând surse care au dorit s-şi păstreze anonimatul, potrivit Reuters.

Grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), UE şi Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei şi "capacitatea sa de a susţine războiul din Ucraina", după cum a declarat, la momentul respectiv, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Plafonul de preţ se aplică şi pentru produsele petroliere din Rusia începând cu 5 februarie, notează Agerpres.

După anunţarea plafonului de preţ, diferenţa de preţ dintre Ural şi Brent s-a adâncit, ajungând până la 40 de dolari pe baril, susţine Kommersant.

Ca să evite pagubele excesive la veniturile bugetare, în urma taxelor mai scăzute asupra combustibililor, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat luna trecută Guvernului să facă propuneri privind ajustarea cadrului fiscal şi taxarea pe baza preţurilor barilului de ţiţei Brent, conform Kommersant. Decizia va spori cu siguranţă povara fiscală asupra sectorului petrolier şi ar putea determina companiile să înceapă să-şi reducă producţia, conform publicaţiei ruse.

Săptămâna trecută a intrat în vigoare interdicţia decretată de preşedintele Rusiei privind exportul de petrol în ţările care aplică plafonarea de preţ stabilită pentru petrolul rusesc de statele din G7, Uniunea Europeană şi Australia, ca sancţiune pentru campania militară rusă din Ucraina. Dispoziţia prezidenţială îi obligă pe exportatorii ruşi de petrol să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conţin un mecanism fix, direct sau indirect, un preţ maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final. Interdicţia, care îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, va fi în vigoare până la 1 iulie.

.............................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a coborât cu 2,1%, la 1.889,80 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 10.25, cea spot - cu 1,9%, la 1.876,03 dolari/uncie.

.............................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a urcat cu 1,7% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,74 dolari/buşel la ora 10.26, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,6%, la 6,80 dolari/buşel.

Fermierii ucraineni au recoltat 53,2 milioane de tone de cereale până în 2 februarie, aproximativ 97% din suprafaţa estimată, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii, conform Reuters.

Fermierii au recoltat culturi de pe 11,1 milioane de hectare, randamentul mediu fiind de 4,79 tone pe hectar. Astfel, a fost finalizată recoltarea culturilor din 2022 de grâu şi de orz, fiind treierate 20,2 milioane de tone şi, respectiv, 5,8 milioane de tone, notează Agerpres.

Volumul total include şi 25,9 milioane de tone de porumb, recoltat de pe 91% din suprafaţa estimată, cu un randament de 6,72 tone pe hectar.

În 2021, Ucraina a recoltat 32,2 milioane de tone de grâu şi 9,4 milioane de tone de orz, dar de atunci sectorul a fost afectat de randamentele mai scăzute şi de pierderile de teritorii, în urma invaziei Rusiei, a informat Ministerul Agriculturii. Pentru recolta din 2022, Ucraina a semănat peste şase milioane de tone de grâu de iarnă, dar din cauza invaziei au fost recoltate doar 4,9 milioane de tone.

De asemenea, fermierii au recoltat 105 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui, de pe 99% din suprafaţa plantată, în timp ce sfecla de zahăr a fost recoltată de pe întreaga suprafaţă (9,1 milioane de tone).

Recent, viceministrul Economiei de la Kiev, Denis Kudin, anunţa că recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea din nou în 2023, la 49,5 milioane de tone, de la un nivel de aproximativ 51 milioane de tone aşteptat în 2022.

În 2021, Ucraina a recoltat un nivel record de cereale, 86 de milioane de tone.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. 20.01.2023. rezervele valutare a Rusiei era 594,6 miliarde $

    inainte de conflict era 643,2 miliarde $  

    rezervele de aur la maxime istorice,

    deci falimentul economic a Rusiei nu este inca aproape  

    1. De bine ce o duce, au taiat toate investitiile:-)...Pana si bugetul invatamantului a fost taiat cu 10% mai putin orele de "educatie patriotica":-)....Faliment scrie pe voi

      Vezi ca ai falimentat tu deja... iar fUkraina este sub perfuzii.

      Daca te iei dupa analistii preparati de "Reuters" atunci sa stii ca nu mananci decat propaganda.

      Ucraina oficial este in faliment,

      fara banii occidentului, 9 miliarde $/luna din vara, sunt terminati 

      Ucraina poate da faliment, nu pozează în pol de putere mondială.

      Nu știu de ce negi evidența în privința Sovietului. :) 

    Articolele de mai jos sustin din contra. FMI sustine ca economia Rusiei va creste si in 2023 si in 2024. Sunt mai credibili decat reuters.

     

    Sky News: "IMF explains forecast for UK economy and why it will lag behind Russia in 2023 The IMF says that this year the UK economy will fare worse than any other country in the developed world. Tuesday 31 January 2023" 

     

    MSN: "However, the IMF predicted that Russian GDP would rebound slightly in 2023 to 0.3 percent growth, and in 2024, the Russian economy is predicted to grow by 2.1 percent.

    That's higher than the IMF's projection for the United States, which it said would see only 1 percent GDP growth that year, and down fr om a predicted 1.4 percent in 2023, and the 2 percent the U.S. enjoyed in 2022." 

    1. Spanac cu lapte, rușii încep să facă foamea și să lucreze la aprozar la stivuit aer în ture de 2 ore ca să aibă toți de lucru.

    Profitul e sfant in america, un pic de istorie ;

    Principalul furnizor al mașinii de război germane, Interessen-GemeinschaftFarbeni ndustrie, firmă aflată sub controlul Standard Oil a bancherului Rockefeller, a finanțat 45% din campania electorală a lui Hitler în 1930. Altă bancă americană, JP Morgan, prin intermediul General Electric, controla industria radio și electrică germană (AEG și Siemens), iar prin compania de telecomunicații ITT – 40% din rețeaua de telefonie din Germania. În plus, bancherii americani dețineau 30% din acțiunile companiei producătoare de avioane Focke-Wulf. Cooperarea americană cu complexul militaro-industrial german a fost atât de intensă și generalizată încât, până în anul 1933, sectoarele cheie ale industriei germane și marile bănci, precum Deutsche Bank, Dresdner Bank sau Danat-Bank, se aflau sub controlul capitalului financiar american. 

    Concluzia este că strânsa cooperare financiară și economică a cercurilor de afaceri anglo-americane și naziste a fost mediul pe fundalul căruia a izbucnit al doilea război mondial. 

    Să sperăm că strânsa cooperare americano-ucraineană nu va fi mediul pe fundalul căruia va izbucni al treilea război mondial.

    1. Pentru un nou război mondial ai nevoie de combatanți.

      Rusia poate fi victima Estoniei. 

      Rusia este stat terorist.

      Adimistratia de la Kremlin este una corupta si criminala .

      Seful adimistratiei de la Kremlin este un DICTATOR DEMENT SI OLIGOFREN . Pt falimentul unei tari ingredientele de mai sus sunt suficiente . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb