SORIN BLEJNAR, ARESTAT PREVENTIV Zeus, Regina şi cătuşele

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 8 noiembrie 2016

Zeus, Regina şi cătuşele

Sorin Blejnar a pierdut, în 2014, procesul intentat senatorului Valer Marian, pentru acuzaţiile din declaraţia intitulată "Apel către procurorii DNA: Nu-l lăsaţi în pace pe Sorin!"

------

Actualizare 18:36 Sorin Blejnar, arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost arestat preventiv, azi seară, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câştige contracte cu ANAF, Blejnar fiind suspectat că a primit 20% din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei, potrivit unor surse din presă.

(M.I.)

--------

Sorin Blejnar, fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), a fost reţinut, ieri, de procurorii DNA Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat că a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau să fie încheiate la nivelul instituţiei publice respective, în 2011.

Procurorii DNA arată: "Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca aceştia să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri.

În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive".

Despre Sorin Blejnar s-a spus că el este "regina" pe tabla de şah a corupţiei şi că a fost protejat de fostul preşedinte Traian Băsescu (căruia i s-a spus Zeus).

În februarie 2011, Diana Severin, fost director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova, a spus despre Sorin Blejnar că este "regina corupţiei din vămi".

În martie 2011, Sorin Blejnar, preşedintele ANAF de la vremea respectivă, a dat-o în judecată pe Diana Severin, pentru afirmaţii defăimatoare la adresa sa şi a instituţiei.

Diana Severin, care a fost şef al Vămii Ploieşti între 25 mai 2009 şi 25 mai 2010, cu o întrerupere de o lună, între 15 iulie şi 13 august 2009, spunea atunci că în 2009 un apropiat al lui Blejnar, respectiv Ştefăniţă Prisăcaru, la acea vreme şeful Compartimentului Verificări Interne din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, i-a solicitat demisia din funcţia de şef al Vămii Ploieşti pentru că nu a luat "şpagă" şi nu a dat mai departe.

În februarie 2011, procurorii DNA au făcut percheziţii la Vama Ploieşti, fiind ridicat şi dus la audieri directorul Biroului Vamal Ploieşti Cornel Costea, care atunci era interimar în locul Dianei Severin.

Un alt adversar al lui Sorin Blejnar a fost senatorul PSD Valer Marian.

În octombrie 2014, Curtea de Apel Cluj a pronunţat o hotărâre definitivă şi irevocabilă în procesul de daune morale intentat lui Valer Marian de către fostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar.

Prin decizia penală pronunţată în data de 8 octombrie 2014, în dosarul nr. 2233/296/2011, Curtea de Apel Cluj a admis recursul senatorului Valer Marian, a desfiinţat hotărârea prealabilă a Tribunalului Cluj şi a respins integral pretenţiile reclamantului Sorin Blejnar, confirmând astfel veridicitatea acuzelor lansate la adresa acestuia prin declaraţii şi interpelări parlamentare.

În martie 2011, Sorin Blejnar a formulat o acţiune civilă împotriva senatorului de Satu Mare Valer Marian, prin care i-a solicitat acestuia daune morale de un milion de euro, referitor la anumite afirmaţii privind implicarea fostului preşedinte al ANAF în activităţi de contrabandă şi de corupţie, formulate prin declaraţii şi interpelări parlamentare. Acţiunea lui Blejnar a vizat în principal acuzele aduse prin declaraţia intitulată "Apel către procurorii DNA: Nu-l lăsaţi în pace pe Sorin!", care a pornit de la intervenţia preşedintelui Traian Băsescu pe lângă fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu: «Lasă-l te rog în pace pe Sorin».

În ocazia acelei intervenţii, premierul de atunci Emil Boc a preferat să-l sacrifice pe ministrul finanţelor publice Sebastian Vlădescu în urma unor divergenţe cu preşedintele ANAF.

Într-un interviu din februarie 2013, Sebastian Vlădescu a declarat, pentru ziarul "BURSA", că nu a capitulat niciodată în faţa lui Sorin Blejnar: "Faptul că n-am reuşit să câştig bătălia cu el, determinând plecarea lui din Ministerul Finanţelor, nu înseamnă că am cedat în faţa acestuia şi faptul că până la urmă ordonanţa 54 a existat a fost una din marile mele victorii. În Ministerul Finanţelor, pe vremea mea, s-au întâmplat mai multe din cele pe care am vrut eu să le fac". Întrebat dacă ştia ce făcea Blejnar acolo, domnia sa a spus: "Ştiam că avem o problemă de evaziune fiscală şi că trebuie să mă bat cu ea, nu ştiu ce făcea Blejnar. Dar, la un moment dat, mi s-a părut că am nevoie de altcineva dacă vreau să mă bat cu evaziunea fiscală, am cerut plecarea lui şi nu am obţinut-o".

Blejnar se declară nevinovat

Sorin Blejnar a fost scos încătuşat din sediul DNA, declarând că este "total nevinovat".

Blejnar a fost întrebat, la ieşirea de la DNA Ploieşti, dacă a primit bani de la patronul firmei Romsys, despre care surse apropiate anchetei susţin că l-a denunţat la DNA pe fostul şef al ANAF. Acesta a răspuns: "Nici măcar nu-l cunosc", potrivit news.ro.

Întrebat dacă crede că denunţul împotriva sa a fost făcut de către omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, patronul firmei IT Romsys, pentru ca acesta să-şi uşureze situaţia juridică, Blejnar a spus: "Da, eu zic că da".

Sorin Blejnar a negat că s-ar fi întâlnit în 2012, la Nisa, cu Gheorghe Ştefan, spunând că în acel an a avut interdicţie de a părăsi ţara.

Totodată, întrebat dacă este nevinovat, Blejnar a răspuns, după ce a fost urcat în maşina cu care a fost dus în arest: "Total".

Omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă este urmărit penal în dosarul în care fostul lider PNL Vasile Blaga este cercetat sub control judiciar. În acelaşi caz este cercetat şi Gheorghe Ştefan. Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere.

Sorin Blejnar nu este la prima sa întâlnire cu procurorii anticorupţie.

În 9 iunie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în dosarul "Motorina", pe fostul şef al ANAF Sorin Blejnar la cinci ani de închisoare cu executare, pe Radu Nemeş la nouă ani, pe soţia acestuia, Diana Nemeş, la şapte ani şi pe fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă la cinci ani de închisoare. Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care va lua o decizie definitivă, după judecarea în apel a cauzei.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş şi alte şapte persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare. Grupul infracţional ar fi fost sprijinit de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de fostul şef al vămilor, Viorel Comăniţă şi de fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu, printre alţii.

În luna iulie, Sorin Blejnar a fost audiat la DIICOT, în calitate de martor, în dosarul Rompetrol 2, în care 14 persoane sunt urmărite penal pentru manipularea pieţei de capital, delapidare, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, printre care şi foştii miniştri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Politicienii niciodata nu au acceptat ideea ca Rompetrol va face investitii direct in tara si nu va da bani explicit politicienilor. De aici a pornit totul.

    In mod normal, cazul asta trebuia inchis prin 2011, cand Rompetrol a castigat 40 de procese (da, 40!) impotriva statului, cand statul a inceput cu sechestre si hartuieli.

    E usor sa arunci cu noroi si sa vorbesti despre problemele ale Rompetrol, dar de fapt vorbim despre dosare care fac referire la Dinu Patriciu si apropiatii sai. Sa nu uitam insa cateva detalii – primul sechestru pus acestei companii a fost pus de Sorin Blejnar. Da, Blejnar de la ANAF, in perioada in care Basescu se lupta cu Patriciu. Totusi ar fi normal ca Guvernul sa depaseasca astfel de conflicte care afecteaza economia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb