SORIN DUCARU, NATO: Rusia agresivă, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu instabile - ameninţările majore pentru NATO

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 27 mai 2016

NATO se confruntă, în prezent, cu o gamă mai largă de provocări şi ameninţări pe care le are cel puţin de la finalul Războiului Rece, a declarat ieri, într-un mesaj video, Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO, la Conferinţa regională privind provocările de securitate din Balcani.

Domnia sa a precizat: "Pentru prima dată în istoria sa, aliaţii se confruntă cu ameninţări majore din două direcţii, în acelaşi timp. În primul rând există aceste acţiuni provocatoare ale unei Rusii mai agresive şi asertive care continuă să nu ţină cont de Dreptul Internaţional şi provocările puse de o Africă de Nord şi un Orient Mijlociu instabile. Chiar lângă NATO. Diferenţa dintre cele două regiuni nu este pur şi simplu geografică, există şi diferite provocări referitoare la strategia politică şi militară a NATO. În partea de est a NATO, unde principala provocare este pusă de un actor statal, conceptele familiare de disuasiune pot fi aplicate cu un alt grad de încredere. În sud, totuşi, factorul disuasiv prin pedepsirea militară probabil că nu va ţine sub control lucrurile.

Combinaţia dintre statele slave, actori non-statali, tensiuni regionale, radicalism politic şi religios, terorismul şi fluxurile de refugiaţi necesită o abordare mai complexă şi în plus trebuie să înţelegem mai bine cum interacţionează diferitele evoluţii.

În acest context, aş spune că regiunea Balcanilor este poziţionată la un punct de inflexiune a acestor două provocări care vin din est şi din sud.

Din est avem o Rusie asertivă, care şi-a manifestat un interes istoric asupra Balcanilor şi care pare să nu piardă vreo şansă de a provoca NATO şi de a încerca să proiecteze o provocare hibridă faţă de ţările din Balcani care şi-au exprimat dorinţa de a intra sau de a consolida parteneriatul cu Alianţa.

În ceea ce priveşte provocările din sud, regiunea Balcanilor a devenit principala rută pentru migranţi cu presiuni mari şi cu un impact politic şi social intens. Provocarea teroristă creşte şi ea din cauza presiunilor ISIS (DAESH) de a recruta luptători din regiune, de a crea celule teroriste acolo şi de a face contrabandă cu arme şi explozibil. Mai există două provocări pe care aş vrea să le menţionez, ameninţările transnaţionale cum ar fi atacurile cibernetice din ce în ce mai sofisticate sau efectele contrabandei cu arme şi proliferarea, inclusiv a armelor de distrugere în masă. Mai avem aşa numitele conturi nereglate în Balcani legate de nevoia de a finaliza eforturile de stabilizare din regiune şi procesul de integrare în Uniunea Europeană.

Există şi relatări pozitive pe care trebuie să le menţionăm. Securitatea Balcanilor şi stabilitatea au devenit mai bune în general după războaiele din Iugoslavia. Albania, Slovenia şi Croaţia au devenit membre NATO şi Muntenegru urmează să devină al 29-lea membru al alianţei. Şi Serbia a făcut progrese semnificative la nivel intern şi o să devină membru NATO. Lucrurile sunt mai complicate în cazul Macedoniei şi Bosniei Herţegovina. Lucrul acesta este valabil şi pentru Kosovo. În acest context, abordarea NATO presupune şi ea nişte măsuri complexe care includ în continuare eforturi de stabilizare prin KFOR, dialog politic şi implicare prin parteneriate individuale personalizate sau perspectivele de intrare în NATO prin planurile de acţiune, participare la exerciţiile NATO şi proiecte de susţinere concretă prin programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate.

În ultimii ani ne-am axat mai mult pe provocările netradiţionale - terorism, contrabanda cu arme, ameninţări cibernetice şi securitatea energetică. De asemenea am început să integrăm şi provocările netradiţionale în desfăşurătorul exerciţiilor noastre şi am intensificat instruirea şi educaţia în aceste zone. Lucru care este reflectat de proiectele elaborate de Alianţă cu ajutorul ţărilor din regiune prin programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate.

Avem o serie de proiecte, zone, ţinte şi avem şi foarte multe resurse, acest lucru spune foarte multe despre interesul NATO faţă de securitatea în Balcani".

Alexandru Victor Micula, secretar de stat în MAE: "Pentru ca regiunea să continue pe un drum al prosperităţii şi stabilităţii este nevoie de suportul NATO şi UE"

O implicare crescută a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice în Balcani va putea menţine stabilitatea şi va putea asigura cursul democratic al regiunii, a declarat, ieri, secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Alexandru Victor Micula, la Conferinţa regională privind provocările de securitate din Balcani.

Domnia sa a amintit că ţara noastră susţine includerea unui mesaj politic clar de continuare a procesului de extindere şi a celui de stabilizare şi asociere în viitoarea Strategie Globală de politică externă şi securitate a Uniunii Europene. Domnia sa s-a referit totodată la necesitatea aprofundării parteneriatului strategic între NATO şi UE.

Dintre provocările de securitate la adresa regiunii, Alexandru Victor Micula a menţionat chestiunile bilaterale încă nesoluţionate, relaţiile de vecinătate complexe, slaba funcţionare a statului, administraţiile neperformante şi disparităţile economice.

"Nu ar trebui să subestimăm propaganda din regiune, considerând că libertatea de exprimare uneori lipseşte şi cetăţenii sunt dezinformaţi. Sunt diseminate mesaje împotriva unei societăţi libere şi a democraţiei", a mai spus domnul Micula.

La acestea domnia sa a adăugat efectul perturbator reprezentat de fluxurile migratorii din 2015, respectiv criza din Ucraina, care a pus sub semnul întrebării actuala arhitectură de securitate din Europa.

Domnul Micula a adăugat: "Efectele distructive ale fluxurilor de migranţi din 2015 şi criza din Ucraina sunt provocări directe ale principiilor statului de drept şi forţează schimbarea arhitecturii securităţii Europei. Toate acestea pun presiune mai mare asupra regiunii, iar unele dintre ameninţări nu pot fi confruntate de state fără sprijin din partea altor parteneri.

Pentru ca regiunea să continue pe un drum al prosperităţii şi stabilităţii este nevoie de suportul NATO şi UE . Ţările nu sunt încă adaptate pentru a face singure faţă provocărilor din regiune şi din Europa. România sprijină includerea unui mesaj clar politic către lărgirea NATO - un instrument important pentru a lansa economia şi a promova cooperarea regională. Succesul reformelor este cheia pentru a gestiona riscurile destabilizării în regiune şi pentru a asigura sprijin ţărilor".

Alexandru Victor Micula s-a referit pe larg la potenţialul regiunii, atât ca punte de legătură între vest şi est, cât şi între sud şi nord, din perspectiva rutelor energetice şi a celor comerciale. A reamintit procesele de aderare, respectiv de stabilizare şi asociere în desfăşurare pentru membrii regiunii, precum şi eforturile acestora de apropiere de Alianţa Nord-Atlantică.

Secretarul de stat în MAE a subliniat că există potenţial indiscutabil în zona Balcanilor, având o poziţie geo-strategică în energie, dar şi pentru rute de transport, rute marine şi terestre.

Summit NATO la Varşovia, în această vară

Summit-ul NATO de la Varşovia (8-9 iulie 2016) va consemna implementarea deciziilor Summit-ului din Marea Britanie (septembrie 2014) şi trecerea la adaptarea pe termen lung. Printre elementele care se conturează pentru agenda tematică se află:

implementarea completă a măsurilor adoptate la Summit-ul din Marea Britanie din 2014, cu prioritate a Planului de Acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO; continuarea adaptării NATO la realităţile noului mediu de securitate, prin adoptarea de măsuri de consolidare a posturii de apărare şi descurajare; îndeplinirea obiectivului de asigurare a resurselor pentru apărare;

întărirea politicii de parteneriate, inclusiv prin consolidarea cooperării NATO-UE; reafirmarea importanţei politicii de extindere, în condiţiile în care la ministeriala de externe din decembrie 2015 a fost adresată invitaţia de aderare pentru Muntenegru; avansarea proiectului de apărare antirachetă;

consolidarea rolului NATO în domeniul apărării cibernetice şi, în plan mai larg, al combaterii ameninţărilor de tip hibrid; definirea viitorului rol al NATO în Afganistan.

România susţine implementarea cu prioritate a Planului de Acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale până la Summit, respectiv continuarea măsurilor de adaptare a NATO la evoluţiile de securitate. Consolidarea apărării colective rămâne pilonul de bază al securităţii Aliate, proces care trebuie să continue şi după Summit-ul de la Varşovia din 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Totodată, în contextul măsurilor Aliate de adaptare, România va continua demersurile vizând focalizarea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, componentă importantă a securităţii euro-atlantice, potrivit Declaraţiei Summit-ului din Marea Britanie (septembrie 2014).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Războiul din Irak a respectat Dreptul Internațional, dle Ducaru? Sau "Responsability to Protect" se aplică doar când americanii sunt de acord?

    Domnii de la NATO, cum comentați sondajul din 2014 făcut de Gallup (ce nefericită idee - probabil că a fost ultima ediție a sondajului).

     

    SUA este cea mai mare amenințare globală la adresa păcii. Votanți din 68 de țări. SUA 24%, Pakistan 8%, China 6%. Foarte surprinzătoare clarviziunea planetară. Iar dv ne spuneți povești despre Rusia asertivă!!! 

     

    The polling agency Gallup recently asked about 1,000 people in each of 68 different countries which country they believed was the biggest threat to world peace. 

     

    The United States was by far the #1 answer, with 24% believing it to be the biggest threat. Pakistan, which came in second, only polled 8%, and China rounded out the top 3 at 6%. 

     

    It’s not too surprising that the US polled higher in countries like Russia (54%) and China (49%), but it also topped the list in the Latin American countries of Mexico (37%), Brazil (26%) and Peru (24%). 

     

    Perhaps more surprising is that in both Turkey and Greece, two of the United States’ NATO partners, 45% of people polled chose the US as the biggest threat to world peace. 

     

    In Britain and Germany, two of America’s closest allies, the US again tops the list, tying with Iran for the top spot in Britain at 16% and just edging out Iran in Germany with 17%. 

    Even here in the United States, 13% of people picked the US as the biggest threat, putting it in 4th place behind Iran, Afghanistan and North Korea. 

    Dle Micula, pentru că ne atrageți atenția că suntem atacați propagandistic, vreau să ne explicați cum este cu efectul distructiv al fluxurilor de migranți.

     

    #1. Este adevărat că intervenția statelor occidentale în Orient și Africa a destabilizat acele zone? Poate că intenția a fost de democratizare, după cum spuneți chiar dv că NATO ajută la democratizare. Dar nu când sponsorizați grupări fundamentaliste și talibane. Dv ați creat fluxurile de migranți și acum vă plângeți. 

     

    #2. Este adevărat că un stat NATO, Turcia, șantajează UE cu acest flux de migranți? Turcia a încălcat dreptul internațional amestecându-se intolerabil chiar și prin livrări de armament și oferirea de baze de antrenament pentru rebelii înarmați din Siria, alimentând războiul civil. Apoi, Turcia a acumulat milioane de refugiați pe care a început să îi trimită prin Grecia. UE a preferat să plătească multe miliarde de € șantajistului mizerabil Erdogan în loc să îi dea Greciei care este membru UE și care ar fi putut respinge acest val migrator la granița ei cu Turcia. 

     

     

    În locul propagandei pe care o susțineți, nu mai bine veniți și acceptați adevărul în fața publicului. Iată care este acesta: 

     

    Noi, NATO și Americanii, suntem un imperiu. Care are câteva puncte strategice. Voi cei din țări marginale aveți de ales între: spălați WC-uri în Occident pentru 600 €/lună și mai trimiteți bani și acasă, ne dați resursele minerale și faceți cam tot ce zicem noi dar vă mai dăm niște fonduri pentru asta. Sau spălați WC-uri în Rusia pentru 150 $/lună. Alegerea este foarte simplă. Nu o mai înveliți în valori, libertăți, simboluri, etc. Realitatea mass-media de astăzi este mult mai complexă decât acum 10 ani când CNN transmitea războiul din Irak și acela era singurul adevăr al lumii. 

    Iată ce vă propun. Spăl WC-uri în Berlin, nu-i problemă. Numai nu ne folosiți apoi ca și carne de tun într-o șicanare a Rusiei. Ca pe ucrainienii pe care i-ați nenorocit. 

    1. Dacă o să răspundeți precum purtătorul de cuvânt al Casei Albe care îi spunea unui reporter nesuferit că în SUA are privilegiul de a pune întrebări incomode pe care nu le-ar putea pune în Rusia, vă înșelați. Există dezbatere în Rusia foarte vie după cum există și canale tv oficiale de propagandă. Exact ca în spațiul NATO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb