Premierul Sorin Grindeanu a analizat, în cadrul întâlnirii de lucru cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi ANAF, propunerile acestora pentru creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor şi pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre administraţia fiscală şi contribuabilii persoane fizice şi juridice, conform unui comunicat de presă oficial.
Sunt avute în vedere o serie de măsuri urgente cu implementare până la data de 15 aprilie 2017, dintre care se menţionează:
- consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale;
- îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, în cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele şi impozitele. Această soluţie permite acordarea unor facilităţi cum ar fi anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării;
- extinderea Serviciului "Spaţiul Privat Virtual" la persoanele juridice şi la alte entităţi fără personalitate juridică;
- flexibilizarea modalităţii de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit, astfel încât suma blocată să nu depăşească datoria către ANAF;
- iniţierea de acţiuni de control în domeniul comerţului on-line;
- intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidenţele contabile facturi false.
De asemenea, în perspectivă, este avută în vedere îmbunătăţirea relaţiei dintre Fisc şi contribuabili, prin aplicarea reglementărilor ce vor fi incluse în noua lege a prevenţiei, proiect aflat acum într-o etapă avansată de elaborare în cadrul unui grup de lucru interministerial. Scopul Legii prevenţiei va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.
Un alt subiect discutat la întâlnirea de lucru de astăzi a vizat situaţia acordării sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică personalului antifraudă din cadrul ANAF. Preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a comunicat premierului că măsura reducerii acestui spor este una strict temporară.
Şeful Executivului a precizat că susţine activitatea angajaţilor ANAF şi la rectificarea bugetară vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea plăţii acestui spor la nivelul de 25% din salariul de încadrare.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, şi Bogdan Nicolae Stan, preşedintele ANAF.