Sorin Oprescu: "Problemele din sistemul de achiziţii publice ne ţin pe loc"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 16 mai 2014

Sorin Oprescu: "Problemele din sistemul de achiziţii publice ne ţin pe loc"

Comisia Europeană va implementa un model simplificat de legislaţie în privinţa achiziţiilor publice

Problemele din sistemul de achiziţii publice actual ţin administraţiile pe loc din a-şi îndeplini obiectivele asumate în faţa cetăţenilor, a declarat, ieri, Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei. Domnia sa a declarat: "Toţi ştim că numai pe bază de dovezi poţi convinge în ziua de astăzi societatea. Ori tu, dacă ai proiectele blocate, ce să le arăţi oamenilor? Cred că legislaţia poate să suporte o serie întreagă de modificări, de a deveni mai elastică, de a dura mai puţin. În perioada 2007-2014, mulţi au trebuit să înveţe să aplice. Nu a mers foarte bine. În actul de management al achiziţiilor nu are ce căuta politica. Nu poţi să iei o hotărâre numai politică. Haideţi să fim cinstiţi cu noi: pleacă ai noştri, vin ai noştri. Nu mai există politică socială, există numai politică pură. Doresc din tot sufletul să avem o legislaţie cât mai transparentă. Nu putem să continuăm aşa. Cred cu tărie că regulile simplificate şi transparenţa vor împinge lucrurile înainte".

Primarul Bucureştiului a continuat: "Sunt foarte multe vorbe fără sens. De exemplu, acum nişte ani a fost o licitaţie pentru marcarea străzilor. A durat doi ani acea licitaţie. Contestaţii peste contestaţii. 16 accidente mortale au avut loc, majoritatea erau copii. Nu aveam voie să marchez strada din cauza contestaţiilor. Altă licitaţie la Glina, unde contestaţiile numărau 400 de pagini. De asemenea, mi s-a întors o aplicaţie de achiziţie publică de trei ori, pentru că mi s-a cerut lista cu numele şi adresele consilierilor generali. Nu se poate aşa".

De asemenea, Paola Zanetti, comisar european, a precizat că sistemul european simplificat şi unitar de achiziţii publice îşi va face simţite măsurile începând cu anul 2016: "Noile directive în priviţa achiziţiilor publice au fost votate în Parlament în ianuarie, şi publicate la sfârşitul lui martie. Acestea au ca obiective principale simplificarea, flexibilitatea, achiziţiile strategice şi accesul îmbunătăţit. Simplificarea presupune mai multe negocieri în achiziţii, cursul procedurilor simplificat, reguli mai simple pentru autorităţile mai mici, limite de timp flexibile. Documentul de achiziţie european va fi electronic. Documentaţia va fi verificată numai pentru câştigător. Comunicarea electronică începe să fie implementată în primăvara anului 2016, iar procesul de implementare se încheie în toamna lui 2018 (luna octombrie)". Domnia sa a continuat susţinând că, din punct de vedere strategic, Comisia Europeană "nu va spune ce să se cumpere, ci cum să se facă": "Comisia Europeană doreşte ca ţările membre să dea dovadă de mai multă responsabilitate în verificarea procedurilor. Nu tot ce propunem este obligatoriu. Sunt multe locuri unde există alegeri de făcut, astfel încât să se moduleze fiecare proiect pe legislaţie". Doamna Paola Zanetti a mai spus că, momentan, CE se află în faza de dialog cu reprezentanţii ţărilor europene: "Vrem să aflăm problemele reale cu care se confruntă acestea", a conchis înaltul oficial european.

Totodată, Gabriel Călin Onaca, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Fonduri Europene, a specificat: "Din poziţia noastră, a ministerului, putem avea o vedere de ansamblu asupra lucrurilor si suntem în contact direct cu beneficiarii fondurilor europene. Acoperim întreguil spectru economic. Încercăm să ne poziţionăm ca un agent de schimbare în administraţia publică. Una dintre cauzele întârzierii plăţilor fondurilor europene provine din domeniul achiziţiilor publice în sens larg. Este unul dintre principalele puncte care ne-au făcut să avem o rată de absorbţie atât de scăzută. Au fost impuse schimbări în sistem. A devenit tot mai evidentă necesitatea reaşezării întregului sistem de achiziţii publice. Problema nu este doar de suprareglementare, ci şi de mentalitate şi cultură administrativă".

Domnia sa a mai speificat că achiziţiile publice unitare pe plan european şi implementarea lor în ţara noastră reprezintă o prioritate, întrucât, în optica Ministerului Fondurilor Europene, strategia vizează îmbunătăţirea întregului cadru legal şi instituţional.

"Un prim proiect a fost deja propus pentru implementare şi transmis Comisiei Europene (CE) în luna martie. Se află în analiză. Strategia urmează a fi revizuită pe baza comentariilor CE. Un alt element important pe care îl susţinem este faptul că nu trebuie să mai avem o diferenţă de rigoare între utilizarea fondurilor naţionale şi cele europene. Este un ban public, nu există justificare pentru aceste diferenţe de abordare. Vom avea un cadru legislativ unde nu vor mai exista neconcordanţe între legislatura primară şi cea secundară. Ar fi binevenit să avem un veritabil cod al achiziţiilor publice. De asemenea, normele de interpretare trebuie să fie clare", a precizat, în final, Gabriel Călin Onaca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb