Spania ar putea deveni una dintre primele ţări din lume care va testa săptămâna de lucru de patru zile, după ce guvernul a acceptat să lanseze un proiect pilot destinat companiilor interesate de idee, informează The Guardian, citat Digi24.
La începutul anului, micul partid de stânga Mas País a anunţat că guvernul spaniol i-a acceptat propunerea de testa ideea. Ulterior, au pornit discuţii şi acestea sunt încă în derulare.
Din Noua Zeelandă în Germania, ideea săptămânii de lucru de patru zile a câştigat treptat teren la nivel global. Promotorii acestei idei spun că ea îmbunătăţeşte productivitatea şi sănătatea mentală a angajaţilor, dar combate şi schimbările climatice. Odată cu izbucnirea pandemiei, conceptul a primit un nou avânt, fiind aduse în discuţie mai des teme precum sănătatea angajaţilor, efectul de burnout şi echilibrul muncă-viaţă socială.
Partidele de stânga din Spania au sesizat acest moment prielnic. "Spania este una dintre ţările unde angajaţii depăşesc media europeană. Cu toate aceasta, nu suntem cea mai productivă ţară", spune Iñigo Errejon, liderul Mas País. "Continui să cred că mai multe ore muncite nu înseamnă neapărat rezultate mai bune".
Programul ar putea debuta în 2021
Deşi detaliile programului pilot urmează să fie stabilite alături de guvern, partidul Mas País a propus un proiect pe trei ani, în valoare de 50 de milioane de euro, care le-ar permite companiilor interesate să testeze programul de lucru redus cu riscuri minime. Costurile testării săptămânii de lucru de patru zile, potrivit proiectului Mas País, ar fi acoperite cu 100% în primul an, 50% în al doilea an şi 33% în al treilea an.
"Pe baza acestor cifre, estimăm că am putea avea 200 de companii participante la test, şi între 3000 şi 6.000 de angajaţi", a declarat Hector Tejero, lider al partidului Mas País. "Singurele condiţii sunt legate de reducerea orelor de muncă şi menţinerea salariilor şi a locurilor de muncă".
Hector Tejero estimează că programul pilot ar putea debuta chiar în toamna acestui an, introducând prima iniţiativă naţională de reducerea a programului de lucru de la cea începută în Franţa în 1998 - de a reduce săptămâna de lucru la 35 de ore. "Spania va fi prima ţară care va încerca un proiect de o asemenea magnitudine", a spus Tejero. "Un astfel de proiect pilot nu a mai fost testat nicăieri în lume".
Partidul Mas País a sugerat ca programul pilot să fie condus de un panel de experţi, inclusiv reprezentaţi ai guvernului, ai sindicatelor şi angajaţi ai domeniului privat. Totodată, panelul ar participa la analizarea rezultatelor.
Ce a observat prima companie ca a introdus programul de patru zile
Micul partid de stânga spera ca programul pilot să repete experienţa Software Delsol, prima companie privată din Spania care a implementat săptămâna de lucru de patru zile. "Au observat o reducere a absenteismului, productivitatea a crescut şi angajaţii sunt mai fericiţi", a spus Tejero.
O sursă din ministerul Industriei din Spania, citată de publicaţia The Guardian, a declarat că programul pilot este în stadiu incipient. În acest moment, totul este discutabil, de la costul programului la numărul companiilor implicate sau intervalul de timp, potrivit sursei.
Ideea Mas País a produs reacţii vehemente în anumite industrii, iar unul dintre liderii CEOE, o instituţie spaniolă fondată în iunie 1977 care reprezintă comunitatea de afaceri spaniolă, a spus că iniţiativa este o "nebunie", pe măsură ce ţara se confruntă cu cea mai gravă recesiune de la Războiul Civil. "Ieşirea din această criză va necesita mai multă muncă, nu mai puţină", a spus Ricardo Mur la un eveniment din luna decembrie.