Specialiştii au fost rechemaţi la discuţii pe marginea Codului Fiscal

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iulie 2014

Specialiştii au fost rechemaţi la discuţii pe marginea Codului Fiscal

Ioana Petrescu: "Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal a fost prezentat în şedinţa de guvern"

Experţii fiscali şi oamenii de afaceri au fost rechemaţi la discuţii pe marginea proiectului de Cod Fiscal, după cum ne-a spus Dan Schwartz, consultant în domeniu. Domnia sa ne-a precizat că prima întâlnire de lucru va avea loc săptămâna viitoare, dar că nu le-a fost trimis şi un draft de proiect.

"Va fi mai greu să ne adunăm toţi, pentru că este o perioadă de vacanţă", ne-a mai spus Dan Schwartz.

Informaţia ne-a fost confirmată şi de Ionel Blănculescu, reprezentant al grupurilor de lucru care fac parte din Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi care au fost alcătuite să lucreze la acest proiect.

"Am fost din nou chemaţi la discuţii. Vom dezbate capitol cu capitol acest proiect de Cod Fiscal. Avem deja şi un calendar al întâlnirilor", ne-a precizat domnia sa.

Ioana Petrescu, ministrul finanţelor Publice, a precizat, ieri, într-o emisiune de televiziune, că proiectul pentru modificarea Codului Fiscal a fost prezentat, ieri, în Guvern şi că discuţiile pe marginea acestuia vor continua".

Înainte de intervenţia domniei sale, a apărut, pe surse, informaţia conform căreia Guvernul nu ar mai fi luat în discuţie, în şedinţa de ieri, iniţiativa legislativă, deşi premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va aborda şi acest proiect în cadrul şedinţei din săptămâna curentă.

Proiectul Codului Fiscal a stârnit valuri, week-endul trecut, când, după ce fusese postată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), înlocuindu-l pe cel existent, a fost retrasă la cererea premierului, după cum a anunţat un comunicat MFP.

Luni, primul ministru a afirmat că nu el a cerut ca proiectul pentru modificarea Codului Fiscal să fie retras din dezbatere publică.

Unii dintre specialiştii care au lucrat la elaborarea acestui document s-au arătat surprinşi de modificările făcute în cadrul proiectului, ultima variantă a acestuia prevăzând creşteri importante de impozite la persoanele fizice.

Acestea ar fi urmat să plătească un impozit majorat cu până la 2% pentru clădirile care au o altă destinaţie decât cea de locuinţă. De asemenea, impozitul pe maşini ar urma să crească semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, dacă prevederile vor fi păstrate şi aprobate.

Luni, Dan Schwartz a reiterat că autorităţile ar fi trebuit să rescrie Codul Fiscal, nu să-l regândească.

Domnia sa ne-a declarat: "Guvernul nu s-a ţinut de cuvânt. A spus ceva şi a făcut altceva. Codul Fiscal ar fi trebuit rescris, nu regândit. Retragerea iniţiativei de la dezbatere a venit ca urmare a introducerii unor creşteri semnificative de taxe, mai ales în zona locală, propuse fără a fi anunţate sau discutate în prealabil, dar şi ca urmare a reacţiei foarte dure venită atât din partea presei, cât şi din partea oamenilor de afaceri".

Domnul Schwartz ne-a precizat că proiectul care a stat în dezbatere o singură noapte transfera o parte semnificativă din puterea fiscală către autorităţile locale, arătându-se sceptic cu privire la corectitudinea cu care banii colectaţi vor fi utilizaţi de aleşii locali. "Toate taxele la care se făcea referire în proiect revin autorităţilor locale. De aceea, nu cred să existe vreo legătură între majorarea acestor impozite şi reducerea CAS", ne-a mai spus domnia sa, adăugând că, în cazul în care propunerile vor fi menţinute şi aprobate, impactul asupra contribuabililor va fi deosebit de mare: "Noi nu vom agrea aceste propuneri, întrucât nu există motivare economică pentru susţinerea lor".

Ioana Petrescu susţine că aceste ajustări nu reprezintă creşteri de taxe, ci reglementarea unor impozite din anumite domenii.

În prezent, Guvernul şi mediul de afaceri aşteaptă ca preşedintele ţării să promulge sau să respingă proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5%, după ce această iniţiativă a fost aprobată de Executiv şi votată de Parlament.

Reprezentanţii Guvernului nu au reuşit să convingă delegaţia FMI de faptul că impactul pe care diminuarea CAS îl va avea asupra veniturilor bugetare va putea fi acoperit.

Nici şeful statului nu este convins de acest lucru, fapt pentru care a anunţat că se mai gândeşte dacă va promulga sau nu legea, între timp urmând să aibă întâlniri cu mediul de afaceri pe această temă.

Zilele trecute, preşedintele ţării Traian Băsescu, şeful Guvernului Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Ioana Petrescu s-au întâlnit la Cotroceni pentru a discuta despre reducerea CAS, întâlnirea soldându-se, însă, cu un eşec.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb