Spectacol la SIF-uri

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 ianuarie 2020

Spectacol la SIF-uri

Creşteri între 7,81% şi 14,93% pentru acţiunile societăţilor de investiţii financiare, de la începutul anului Începând cu ce-a de-a doua parte a lunii iulie, SIF-urile nu vor mai avea prag de deţinere

Cele cinci SIF-uri sunt vedetele începutului de an la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), preţurile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare marcând creşteri situate între 7,81% pentru SIF Oltenia (SIF5) şi 14,93% în cazul SIF Mutenia (SIF4) până acum în 2020, evoluţie pusă de analişti şi brokeri îndeosebi pe seama eliminării pragului de deţinere şi a rezultatelor financiare obţinute anul trecut.

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la ASE, ne-a declarat: "Certitudinea eliminării pragului este scontată pe diferite trepte de către toată lumea. Acest lucru se împleteşte cu scontarea evenimentului din toamnă, când piaţa noastră de capital va trece efectiv la statutul de emergentă".

Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) a fost publicată în data de 24 decembrie în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare începând cu vineri, 24 ianuarie, iar entităţile ce intră sub incidenţa sa trebuie să se conformeze noilor relementări în următoarele şase luni ceea ce înseamnă că, începând cu cea de-a doua parte a lunii iulie, SIF-urile nu vor mai avea prag de deţinere.

Astfel, se creează posibilitatea unor acţionari de a acumula pachete mai mari din aceste societăţi, cu posibilitatea de a se implica mai mult în modul în care sunt conduse SIF-urile, pentru o valorificare mai bună a activelor deţinute.

În plus, societăţile de investiţii financiare altături de Fondul Proprietatea (FP) au raportat, pentru finele anului trecut, creşteri impresionante pentru mai toţi indicatorii financiari cheie.

Activul Net al tuturor celor cinci SIF­-uri a depăşit zece miliarde de lei (10,11 miliarde de lei), la finele lui 2019, echivalentul unui avans de 26,23% faţă de cel din 2018, conform ultimului raport de analiză a echipei de la Prime Transaction.

Procentual, SIF Transilvania (SIF3) a avut cea mai mare creştere a Activului Net, de 28,91%, respectiv 282 milioane de lei, iar cea mai redusă, de 23%, a fost înregistrată de SIF Banat-Crişana (SIF1).

Evoluţia bună a pieţei noastre bursiere reprezintă principala explicaţie a acestor aprecieri semnificative, spun cei de la Prime Transaction, referindu-se atât la creşterile cotaţiilor acţiunilor pe care le au SIF­-urile în portofoliu, cât şi la dividendele încasate de acestea.

La nivelul profitabilităţii, creşterea anuală a fost spectaculoa­să, cele cinci SIF­-uri având un avans total al profitului net de 136%, cea mai bună evoluţie fiind marcată în acest caz de SIF1, cu un avans de 288%.

Astfel, se creează premisele ca societăţile de investiţii financiare să acorde acţionarilor dividende cu randamente mari, aspect la care SIF­-urile nu au excelat în ultimii ani.

Nu în ultimul rând, societăţile de investiţii financiare se tranzacţionează la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară Netă (VUAN), situate în prezent între 18,52% în cazul SIF Moldova (SIF2) şi 52,26% pentru SIF Muntenia (SIF4), dar brokerii sunt de părere că trendul ascendent al preţurilor pe care s-au înscris SIF­-urile încă de anul trecut va continua, astfel încât discount-ul urmează să se diminueze.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. spectacol la fis-uri :)))) ...acum si-au gasit sa creasca parabolic, pe final de trend !!!!

    1. Parabolic se creste/scade doar pe final de trend ... dar e final de trend?

      Stirea zilei pt BVB este aceea ca fondurile Pilon II vor putea investi 15% din active ,incepand cu februarie 2020, in PPP parteneriate public-private.

    Sunt foarte curios in cat timp valoarea unei acțiuni SIF va depasi VUAN-ul. Eu sper sa se intample inainte de sfarsitul primăverii si sa nu asteptam pana la eliminarea "legala" a pragului.

    1. Linistete-te, asta nu se va intampla niciodata, pentru ca nici un SIF nu mai are valori ascunse, ci dimpotriva capcane supraevaluate.

      Dragul meu, conteaxa perceptia nu realitatea! Deci este foarte posibil.

      Cotatia va depasi VUAN-ul doar daca vor exista lupte pentru preluarea controlului SIF-ului. Altfel, nicio sansa ca sa treaca de VUAN. In conditii normale nu vor trece de 75-80% din VUAN in medie.

      Corect. O sa se stea la discount-uri mult si bine.

    Astept acel moment in care sif urile vor rămâne fara ask!

    1. Never

    pentru micul investitor, atentie sporita pe sif-uri. cartile cu majoritatile sunt deja facute, exista riscul ca cei care controleza deja din umbra toate cele 5 sif-uri la aga sa voteze pentru distributie dividend foarte mic sau deloc, cascavalul o sa fie distribuit pe alte cai intre ei........speculativ se pot face bani pe sif-uri, nu este de portofoliu

    1. Și eu cred la fel ... Se poate specula pina în vara , apoi mai vedem... !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb