Consiliul Judeţean Galaţi a accesat fonduri pentru unul dintre cele mai importante proiecte medicale din judeţul Galaţi, ce vizează dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" cu echipamente moderne pentru tratarea bolnavilor de cancer. Proiectul este finanţat prin Programul Sănătate şi are ca obiectiv principal îmbunătăţirea diagnosticării şi tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice.
"Astăzi facem un pas esenţial în lupta împotriva cancerului. Vom aduce la Spitalul Judeţean echipamente medicale de ultimă generaţie, care vor oferi pacienţilor şansa unui diagnostic rapid şi a unui tratament mai eficient. Investim în sănătatea gălăţenilor, pentru ca fiecare pacient să beneficieze de cele mai bune condiţii", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 25 de milioane de lei (5 milioane de euro).
"Prin acest proiect, vor fi achiziţionate echipamente de top, printre care: RMN de 3 Tesla - cel mai performant din regiune, care oferă imagini detaliate şi diagnostice precise, computer tomograf (CT) de 128 de slice-uri - pentru investigaţii rapide şi complexe, sistem digital de mamografie cu tomosinteză - pentru detectarea timpurie a cancerului mamar, robot automatizat pentru prepararea sterilă a medicamentelor oncologice - pentru mai multă siguranţă şi eficienţă în tratamentele pacienţilor precum şi sisteme avansate pentru chirurgie oncologică şi tratamente specializate, care cresc şansele de succes ale intervenţiilor".
Echipamentele vor fi repartizate şi incluse în practica medicală curentă a secţiilor în care sunt diagnosticate şi tratate afecţiunile oncologice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi", respectiv Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, Secţia de oncologie medicală şi Blocul operator.
• Condiţii mai bune şi pentru pacienţii cu afecţiuni psihice
Consiliul Judeţean a anunţat recent că lucrările la vechile pavilioane de la Spitalul de la Găneşti sunt aproape de final. Amintim că este vorba despre o investiţie realizată cu fonduri europene prin PNRR în valoare de 10 milioane de lei.
"Suntem alături de angajaţii Spitalului de la Găneşti şi continuăm să facem tot posibilul pentru ca pacienţii să beneficieze de condiţii mai bune. Eficientizăm energetic şi consolidăm vechile pavilioane, clădiri care au mai mult de 100 de ani. În prezent, se lucrează la Pavilionul II, iar Pavilionul I şi Pavilionul Central sunt deja finalizate. Investiţia presupune modernizarea completă a acestora, inclusiv reabilitarea termică, înlocuirea instalaţiilor, montarea unor sisteme moderne de climatizare şi iluminat, precum şi soluţii verzi pentru producerea de energie. Această transformare este realizată pentru pacienţii cu afecţiuni psihice grave, mulţi dintre ei abandonaţi şi fără familie, Spitalul de la Găneşti fiind pentru ei adevărata lor casă", a anunţat Costel Fotea, în urmă cu câteva zile.
După finalizarea lucrărilor, spaţiile medicale vor beneficia de un sistem eficient energetic de climatizare, utilizând pompe de căldură, panouri pentru producerea apei calde şi panouri fotovoltaice, iluminatul va fi realizat exclusiv cu becuri LED, iar ferestrele existente vor fi înlocuite cu ferestre cu coeficient de transfer termic redus.
Opinia Cititorului