Performanţele de la Jocurile Olimpice produc, încă, discuţii aprinse. De fapt accentul se pune acum pe premiile acordate, cu mare mărinimie, unor persoane care au destul de puţine legături cu performanţa sportivă. Un fost ministru acuză, un şef de agenţie răspunde.
Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a afirmat că fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, "traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public", subliniind că şi acesta a aplicat, după JO de la Tokyo, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024.
Fostul ministru Eduard Novak a postat un mesaj prin care acuză premierile făcute după Jocurile Olimpice, el precizând că secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul şef al forului au primit premii mai mari decât campionul David Popovici: "Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici".
Elisabeta Lipă afirmă că normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege: "Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, din respect pentru sportivii noştri de performanţă, pentru echipele federaţiilor care le susţin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului şi opiniei publice. Domnul Novak a aplicat, după ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca şi acum, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024.Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege. Sumele respective sunt distribuite, de regulă, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, în mod transparent. În acest fel, personalul din federaţii care lucrează timp de patru ani pentru salarii lunare medii de 600 de euro - echivalentul în lei - primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional".
De asemenea, Federaţia Română de Canotaj (FRC) a transmis precizări în legătură cu afirmaţiile fostului ministru: "În urma controverselor din spaţiul public, generate în urma unor afirmaţii ale fostului ministru al Sportului, dl. Eduard Novak, referitor la sumele acordate drept recompensă angajaţilor Federaţiei, precizăm că totul se desfăşoară în baza unui cadru legal bine determinat. Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr. 69/2000, se aplică tuturor sportivilor şi personalului auxiliar şi precizează că angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Olimpiadă. În acest fel, personalul din federaţie primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional. În cazul Federaţiei Române de Canotaj, întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituţiei, raportată la nivelul de performanţă obţinut de sportivii noştri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro şi rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 Euro. Aceasta sumă este destinată întregului personal al FRC, în funcţie de contribuţia fiecăruia la pregătirea şi obţinera performanţelor olimpice. Precizam că personalul FRC este format, în prezent, din 50 persoane".
Explicaţiile sunt foarte bine documentate, dar dincolo de normele financiare, ceva sună destul de strident în ceea ce priveşte aceste premieri făcute la grămadă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 09:48)
are dreptate Novak ,trebuie masuri , secretarul mai mult ca sportivul , sinteti nebuni ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 14:56)
Din ce-a lipait Lipa, ar rezulta ca acolo, la federatia norocoasa, toti angajatii, vreo 60, vor fi recompensati din banii primiti de doi angajati. Daca-i asa, cum se va rezolva cu impozitul pe venit? Daca nu, cum ia contabila atatia bani? Pe de alta parte, oare nu putem afla cat castiga salarial cei doi norocosi ai castigatorului lozului mare? Sau salariul lor este platit odata la 4 ani, din bonusul de la olimpice?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 17:30)
Romania educata este, de fapt, Romania anormala. Cine munceste are nimic, cine fura, are tot ce doreste. Cine trage tare sa ia o medalie olimpica ia mai putin decat contabila.
Cine invata si este premiant se lupta pentru un job la privat.
Cine este smecher, mediocru la scoala (Ciolacu stie cel mai bine asta) ajunge angajat la stat, pe orice pozitie il duce smechereala politica.
Privatul duce in spate bugetarul, in asa hal, incat bugetarul castiga mult mai bine decat privatul. Cu toate astea, cand privatul merge la bugetar (la ala pe care il duce in carca) sa rezolve o problema, este tratat cu flit.
Ce tara este asta in care cel ce merita sa o duca bine este umilit si o duce greu, iar ala care este inutil, cu valoare zero, este nabab la stat? Pana cand asta si pana cand mai luam credite pentru parazitii astia?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2024, 06:26)
BIETUL PRIVAT!!!
2. Premiați ca își fec treaba salariz
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 10:12)
Cum vine asta, și salarii babane și prime grase.
Bani de unde, de la proștii impozitați.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Danusia în data de 17.10.2024, 10:39)
Nu mai comenta,că vine ANAF peste tine.
Nu schimbi nimic.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 10:20)
Gaunoasa tara si regimul de putere care acorda premii unui contabil si unui medic de 160 000 si respectiv 280 000 de euro, cu mult peste premiile sportivului dublu medaliat olimpic, David Popovici cu 140 000.
Asta-i Romania burtilor pline ale nimenilor numiti politic. Banii aceia vor fi apoi donati la PSD pentru campanii electorale si furt din banul public. Jos PSD, jos PNL, jos labele de pe premiile sportivilor.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 17.10.2024, 10:39)
Furtișag bugetar,adică legalitate în neperformanță,adică contabila e mai valoroasă decăt David Popovici.
5. Cel mai tare a fost Burleanu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 13:35)
Cel mai tare a fost Burleanu, cand a dat prime la toti dupe ce nationala a pierdut la EURO cu Albania.
A zis: "Bai, daca prostii aia n-au jucat fortbal.. noi ce vina avem?"
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 14:13)
Nici in acest caz de abuz grosolan al lui Lipca , Ciolacu nu poate exprima o opinie , va analiza si va purta o discutie si bla , bla , om mai șovaitor si indecis greu gasesti .
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 18:49)
cam atat cu cinstea lipancai, aur de escroaca
poti sa ti-l bagi in dos madam
votati-o pentru parlament ca are stofa
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 22:31)
in ceea ce ma priveste statul roman e principalul hot! Imi ia aproape 60% din venituri luna de luna, contributii + impozit + tva din ce ramane + taxe locale si beneficiile sunt minime. Cand ajungi intr-un spital de stat o data la 10 ani, dupa ce ti s-au luat sume pentru asigurari luna de luna, daca nu ai relatii stai la cozi, nu au medicamente, nu esti bagat in seama, conditii infecte. Sunt oameni care au murit pentru ca nu au avut bani de tratamente, in timp ce statul roman face risipa cu banii, isi dau premii, pensii speciale, cumpara armament la supra pret, doneaza miliarde Ucrainei, ar fi pagini de scris.
Vor premii, ajutoare? Sa ia din donatii, nu din munca salariatului!