SPORT ŞI BANI Tribunele depopulate duc cluburile spre colaps

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 2 martie 2011

Tribunele depopulate duc cluburile spre colaps

Sportul autohton se află în pragul colapsului, interesul publicului larg pentru acest fenomen fiind din ce în ce mai mic. Spectatorii participă tot mai puţin la evenimentele sportive, la prima etapă a Ligii 1 din 2011 înregistrându-se o medie extrem de slabă, 3.537 de oameni, undeva la nivelul diviziei a treia din Anglia. Situaţia a fost salvată de partida de la Craiova, dintre Universitatea şi Steaua, la care au asistat 10.000 de spectatori. Chiar dacă vremea nu a fost tocmai prielnică, trebuie precizat că acestea au fost primele partide oficiale după o pauză de trei luni şi în mod normal interesul ar fi trebuit să fie mult mai mare. Nici la celelalte sporturi lucrurile nu stau mai grozav, handbalul, baschetul şi voleiul înregistrând medii mult sub nivelul de acum 20 de ani.

Lipsa spectatorilor atrage automat scăderea încasărilor. Chiar dacă aşteaptă să primească o sumă record din vânzarea drepturilor TV, Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, recunoaşte că lipsa publicului de pe arene generează probleme financiare: "Au murit sponsorii, publicitatea din interiorul stadionului, nimeni nu mai vine cu bani la fotbal".

În sezonul trecut, echipele care au strâns cei mai mulţi spectatori - media s-a făcut atât pentru meciurile de acasă cât şi pentru cele din deplasare - au fost: Universitatea Craiova 8.450 de spectatori, CFR Cluj 8.400, Poli Timişoara 8.375, Steaua 6.500 şi Rapid 6.300. La polul opus, surprinzător, s-a aflat chiar echipa care a câştigat campionatul cu un an în urmă, Unirea Urziceni, cu 2.800 de spectatori. Spectacolul fotbalistic din ce în ce mai scăzut, condiţiile foarte proaste oferite de majoritatea arenelor autohtone, creşterea numărului de huligani, lipsa unor strategii de marketing coerente sunt câteva din cauzele care au provocat această diminuare a interesului publicului spectator, care preferă, în cel mai bun caz, să urmărească disputele sportive la televizor. De altfel, nici în ceea ce priveşte audienţele TV, lucrurile nu evoluează tocmai fericit, s-au înregistrat scăderi constante în ultimii 3 ani. Aşa stând lucrurile, încasările au început să scadă, mai multe formaţii din Liga 1, printre care Steaua şi Unirea Urziceni, nu au în acest moment câte un sponsor principal al cărui logo să fie imprimat pe tricouri. La prima etapă a anului au asistat 28.300 de spectatori, după cum urmează: 3.000 - Giuleşti, 3.000 - Regie, 3.000 - Timişoara, 4.000 - Alba Iulia, 1.000 - Buzău, 10.000 - Craiova, 4.000 - Târgu Mureş, 300 - Ploieşti.

O comparaţie cu campionatele puternice din Europa indică o adevărată prăpastie la nivelul interesului manifestat de iubitorul de fotbal dispus să plătească un bilet de intrare sau să cumpere un abonament. În Germania s-a înregistrat în sezonul trecut o medie de 41.648 de spectatori, în Anglia 34.000, Spania 28.500, Italia 23.618 iar în România 5.000 de spectatori pe meci. Cu o asemenea cifră putem să ne comparăm cel mult cu a treia divizie din Anglia sau Germania sau cu ligile inferioare din Japonia.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. noroc cu universitatea.... si toti se grabesc sa o ingroape.inclusiv patronul, dau o mana de ajutor si autoritatile locale! halal fotbal in liga lui mitica!

    1. Fotbal zero, drepturi tv 120.000.000 de euro. Din ecuatia asta lipseste ceva, altfel nu se explica de ce se plateste atat de mult pentru o competitie tot mai slaba, care nu mai intereseaza pe nimeni.

      Craiova, Timisoara si Cluj sunt cele trei orase in care fotbalul este iubit in continuare. E greu sa ai spectatori cu echipe gen Branesti sau Urziceni, create in laborator, care nu au niciun fel de sustinere. Nu trebuie uitat ca in ultimii 3 ani meciurile din Divizia A au fost televizate pe niste posturi (GSP - Digi) cu audiente extrem de mici.

    Felicitari!

    Am vazut sigla FRF pe site-ul Bursa si am crezut ca veti avea o atitudine mai ingaduitoare vizavi de conducatorii fotbalului romanesc. Din fericire nu. 

    1. probabil ca asta va mai ramane din fotbalul nostru , o sigla. de fapt mai multe ...

      astept sa vad ce va rezolva tvr-ul cu meciul lui Bute.  

      a rezolvat, il transmite B1 TV!

      merci de informatie , stiam si eu ca erau sanse si pt Trinitas ...dar mai bine la b1. ha ha

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb